Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Yeşil Balgam Neden Meydana Gelir, Kurtulmak Adına Çözümler

Yeşil balgam birçok hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bu sorunların belirlenmesi adına uzman hekimle görüşülmelidir. Ayrıca evde uygulanacak doğal çözümlerde bu konuda insanlara destek olacaktır. Doğal çözümlerin ve ilaçların düzenl içinde ve belirtilen dozlarda kullanılması gerekir.

Yeşil Balgam

Mukus ya da sümük burun dışına atılan bir balgamdır. Mukus solunum yollarını, burun kanallarını ve akciğerleri nemli şekilde tutarak insanları korur. Yapışkan bir madde olduğundan dolayı alerjen maddeler, kirlilik ve toz tarzında nefes alınan havadan devamlı oldukça minik parçaların yakalanmasını sağlar. Bu yapışkan maddeler akciğerlere zararlı maddeler gitmeden önce yakalayacaktır. Her insan berrak mukus üretir. Yalnız mukus renginde değişimler yaşandığı zaman bazı hastalıkların ve enfeksiyonların belirtisi olabilir. Bu balgam türlerinin en kötü olanlarından bir tanesi yeşil mukustur. Yeşil mukus genelde solunum sisteminde bakteriyel bir enfeksiyonun bir göstergesidir. Yeşil mukus sorunu yaşayan kişilerde çoğu zaman aşağıda bulunan belirtiler meydana gelmeye başlar.

  • Burun tıkanıklığı
  • Yüksek ateş, özellikle 3 günden uzun süreli
  • Sinüs ağrısı
  • Burun akıntısında kan varlığı

Mukusun rengini bilmek kurtulmak adına en doğru adımların atılmasını sağlar. Zaten yeşil balgam sorunu ve yukarıdaki belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka uzman hekime başvurması gerekir. Dolayısıyla mukus rengini bilmek, solunum sisteminde anormal olan her hangi bir şeyle savaşma konusunda çok yararlı olur. Yeşil mukus genelde aşağıda bulunan sorunlardan kaynaklı olarak meydana gelir.

  • Soğuk algınlığı veya grip
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Hava kuruluğu
  • Bronşit, balgam sarı, yeşil ve gri renkli ortaya çıkar.
  • Sinüzit
  • Mantar
  • Burun polipleri
  • Kistik fibroz, bu balgamın üretilmesini sağlar. Uzman tarafından tedavi altına alınması gerekir.
  • Pnömoni, sarı, beyaz ve yeşil şekilde balgamlar meydana gelebilir. Tedavisi kesinlikle uzman tarafından yapılmalıdır.
  • Akciğer apsesi, apse patladığı zaman büyük düzeyde balgamın oluşması meydana gelir.
  • Enfeksiyon

Yeşil mukus insan vücuduna bir bakteri veya bir virüs tarafından saldırıya uğradığı zaman bir semptom olarak karşımıza çıkabilir. Genelde sarı mukus rengini gösterdikten sonra ardından yeşil mukus ortaya çıkar. Bu durum çoğu zaman enfeksiyon ilerlemeye başladığında oluşur. Yeşil balgam kısa süre içinde geçmezse tedavi için uzman hekime başvurulması gerekmektedir.

Yeşil Balgam Tedavisi

İlaçlar

OTC ilaçları yeşil balgamın altında yatan sebepleri iyileştirme konusunda başarılı olamasa da, buna sebep olan rahatsızlıkların tedavilerinde oldukça etkilidirler. Bu ilaçlar uzman hekimler tarafından reçete edilmelidir. Kişilerin kendi bildiklerine kesinlikle bu ilaçların kullanımını yapmaması gerekir.

İnhalasyon Tedavisi

İnhikasyon tedavileri bu sorunun çözümlenmesi konusunda oldukça etkilidir. Kaynar sudan teneffüs edilecek buhar sistemde bulunan yeşil balgamın kısa sürede dışarıya atılmasını sağlar. Bu uygulamanın gün içinde 3 defa yapılması gerekir. Ayriyeten buhar teneffüsü dışında sıcak duş almak da bu konuda faydalıdır. Sıcak buhar ile dolması sağlayan banyo içinde en az 10 dakika vakit geçirilmesi burunun ve sinüslerin daha kolay boşalmasına olanak sağlar. Banyonun sabah ve akşam yatmadan önce yapılması gerekir. Banyo yapacak olan kişilerin küvet içine okaliptüs, nane ya da meyan kökü yağlarından bir tanesini damlatması daha faydalı olur. Birkaç damla damlatıldığı zaman üst solunum yollarının açılması sağlanır.

Antibiyotik Tedavisi

Antibiyotik kullanımı bakteriyel şekilde meydana gelen enfeksiyonlara bağlı olarak meydana gelen yeşil balgam sorunlarında kullanılması gerekli bir yoldur.  Antibiyotik kullanımı bağırsak ile karın florasında bozulmalara neden olabileceğinden dolayı uzman hekimler bu konuda önlem alabilir. Kişilerin balgamın bir enfeksiyondan kaynaklı olarak meydana geldiği teyit edilmediği sürece kendi bildiklerine antibiyotik kullanması da sağlık açısından zararlıdır.

Ev İlaçları

  • Tuzlu su gargarası ile enfeksiyonlarla mücadele edilir. Gün içinde 3 ya da 4 kez gargara uygulamasının yapılması gerekir.
  • Zerdeçal, içeriğinde bulunan antiseptik özellikler için bal ile birlikte kullanılmalıdır. 1 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı toz zerdeçal karıştırılarak gün içinde yutulur.
  • Bal, antiviral ve anti bakteriyel olması enfekte olan boğazın rahatlatılması için kullanılır. Bu kullanım sayesinde balgamlar kısa sürede boğazdan dışarıya atılacaktır. Her gün 1 tatlı kaşığı limon suyu ile 1 yemek kaşığı bal karışımı yutmak gerekir.
  • Havuç ve soğan enfeksiyonların erken dönemlerinde balgamın azaltılması ve dışarı atılması konusunda etki sağlayan sebzeler içinde yer alır. Ayrıca bu ikili bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi içinde yardımcı olacaktır. Sinüs enfeksiyonları konusunda soğan oldukça etkilidir. Bu iki sebze mümkün olduğunca çiğ şekilde tüketilir.
  • Zencefil, balgamın oluşmasına neden olan enfeksiyonların ortadan kaldırılması adına anti- inflamatuar özellikleri ile mücadele eder. Ayrıca bağışıklık sistemine zarar veren enfeksiyonları da ortadan kaldırır. Zencefil tozu ile bal karıştırılarak sabah ve akşam yemeklerden önce tüketilir. Düzenli bir şekilde tüketmek fayda sağlaması ve sorunu ortadan kaldırması adına gereklidir.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...