Balgam Yutmak İnsan Vücuduna Zarar Verir mi, Yutmak Doğru mudur?
Balgam yutmak insanların gün içinde gerçekleştirdiği bir eylemdir. Bu konuda hastalık dönemleri içinde yutmamaya fazlasıyla dikkat etmek gerekir.
İçindekiler
Balgam Yutmak
Balgam büyük ihtimalle soğuk algınlığıyla ilgili en rahatsız edici şeylerden biridir. Sümüksü ve en rahatsız edici surumu boğazına sıkıştırır. Balgam yutmak konusunda uzmanlar her daim yutma eylemin yanlış olduğunu vurgulamaktadır. Balgam yutmak eylemi gerçekleştiğinde balgam içinde bulunan enfeksiyonlarda mideye iner. Mide asitleri balgamda bulunan ve hoş olmayan maddeleri yok etme niteliğindedir. insan vücudu gün içinde 1 ile 1,5 litre civarında mukus üretimi yapar. Mukus dışarıya atılmadığı zaman boğazın sürüklemsi ile mideye kadar iner. Eğer enfeksiyon ya da bakteri içeren bir durum mevcutsa mikropların hepsi mideye gider. Mide asidi birçoğunu yok edebilme özelliğine sahipken bazılarını ortadan kaldıramaz. Bundan dolayı balgam yutma eyleminin değil bunun dışarıya atılması gerekir.
Balgam yutmak hastalık olmadığı sürece zararsız bir eylemdir. Hemen hemen her insan gün içinde balgam yutma eylemini gerçekleştirir. Balgam yutma eyleminde önemli olan balgamın rengidir. Balgamın rengi sağlık durumuna dair bir fikir verir. Sarı ya da yeşil balgam viral enfeksiyona işaret eder. Bu renklerde aşırı balgam sorunu varsa mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir. Bu renk balgamlar bakteriyel ya da viral bir enfeksiyona, akciğer hastalıklarına, üst solunum yolu rahatsızlıklarına işaret edebilir. Ayrıca sigara kullanımı yapan kişilerde de balgamın renginde sarı ya da yeşil durum meydana gelebilir. Zaten sigara kullanan kişiler kesinlikle balgamını yutmamalı dışarıya atmalıdır. Açık renkli balgam genel anlamda iyi olunduğuna işaret eder. Bunların yanı sıra insan vücudunda olağan dışı miktarda renksiz balgamın üretimi varsa muhtemelen bir çeşit alerjiden kaynaklı sorun vardır. Kırmızı balgam da çoğu zaman soğuk havadan kaynaklı meydana gelir. Özellikle bu dönem içinde nemlendirici kullanımı yapılması uygun olacaktır. Sigara kullanımı yapan kişilerde kanlı bir durum mevcutsa hemen uzman hekime başvurulması gerekir.
Nasıl Tükürmeliyim
Balgamlar çoğu zaman sadece su, tuz ve birkaç antikor karışımıdır. Bu yapışkan süngerimsi maddenin çok basit bir varoluşa vardır. Hava pasajlarına doğru giden istenmeyen zararlı maddeleri yakalamak adına işlem görürler. Balgamlar bakterilerden toz gibi küçük parçalara kadar her şeyi yakalama özelliklerine sahiptirler. İnsan vücudu her gün bir litre balgam üretir. Vücutta o olmazsa her türlü mikrop ve diğer bakteriler hava geçiş yolları aracılığı ile ciğerlere kolaylıkla bulaşabilir. Dolayısıyla balgam günlük yaşamın sıradan bir parçasıdır ve vücutta olması oldukça normaldir. Balgamın üretimi özellikle soğuk algınlığı olduğu süre zarfında aşırı düzeyde hızlanmaya başlar. Bu süreç zarfından mutlaka dışarıya atılması gerekir. Hastalık döneminde dışarıya atılacak olan balgam ile birlikte mikroplardan kurtulmak ta mümkündür. Özellikle bakteriyel bir enfeksiyon ile alakalı sorunu olan kişilerin dışarıya tükürmesi gerekir
Balgamların rengine göz atmak konusunda kararlı olan kişilerin doğru bir şekilde tükürdüğüne emin olması gerekir. Boğaz bölgesi her insanın yaptığı şekilde temizlenmemelidir. Bu şekilde ses tellerinin birbirlerine çarpması sorunu ortaya çıkacaktır. Bundan kaynaklanan tahriş kaçınılmaz olarak vücudun daha fazla balgam oluşturmasını sebep olur. Balgamın aşırı olması rahatsız edici durumlarında zorlaması anlamına gelir. Balgamların kısa sürede atılması için çaylar, kürler ve doğal beslenme şekline geçmek gerekir. Özellikle hastalıklardan kaynaklı durumlarda hasta kişilerin temizleme esnasında boğazını zorlamadan hareket etmesi lazımdır. Zorlama tahrişe sebep olan en önemli etkendir. Özellikle bebekler ve çocuklar bunu dışarıya atma konusunda zorlandığı için sık şekilde yutarlar. Yetişkinler ise olabildiğince dışarıya atmalıdırlar. Bebeklerin ve çocukların kusma sebeplerinden bir tanesi de midede olan balgamın yoğunluğudur. Aşırı birikim mide bulantısına neden olacaktır. Özellikle çocukların atma konusunda elverişli olmadığı dönemlerde burun ve boğaz bölgesi temizliğine dikkat etmek anne ve babanın en önemli görevleri içinde yer alır. İnsan vücudundan çıkmak için çabalayan balgamın tekrardan vücuda gönderilmemesi gerekir.
Bebeklerde, yetişkinlerde ve çocuklarda uzun süre devam eden öksürük, hastalık ve balgamlarda mutlaka uzman hekime kontrole gitmek gerekir.