Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Balgam Türleri, Oluşum Nedenleri ve Tedavi

Bebeklerde de yetişkin kişilerde olduğu gibi balgam sorunları meydana gelir. Balgamların hangi renkte olduğu alınacak önlemler konusunda anne ve babalara işaret verecektir.

Bebeklerde Balgam

Bebeklerde boğaz bölgesinin tıkanmasına neden olan mukus balgam olarak adlandırılır. Balgam tükürük yutulduğunda ya da tükürük dışarıya çıkarıldığında hissedilen bir duygudur. Balgam burun geçişlerini tıkayabilir ya da akıcı şekilde burundan çıkabilir. Gün içinde insan vücudu zaten belli düzeyde mukus üretimi yapmaktadır. Bebeklerde meydana gelen balgam bebeğin rahatsızlık duymasına, nefes alma sorunları yaşamasına, tıkanıklık oluşmasına, gece solunum sorunlarına ve uyku düzeni sorunlarına yol açar.

Tıpkı yetişkin kişilerde olduğu gibi, bebeklerde burun geçiş bölgesinde sıralanan hücrelere sahiptir.  Bebekler burun bölgesinde oldukça küçük bir havayolu vardır. Bundan dolayı büyük düzeyde balgam oluşumları ile baş etmeleri çok zordur. Bazı bebeklerde hapşırma yolu ile boğazından arkasından temizlenir ve burundan dışarıya atılır. Bebeklerin düzenli ve doğru bir şekilde soluma işlemi gerçekleştirmesi adına sıkışan balgamdan kesinlikle kurtulması gerekir. Bebeklerde balgam neden olur, boğazlarda oluşan enfeksiyonlar, solunum yolları sıkıntıları, grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyon sorunlarında gözlemlenir.

Bebeklerde Balgam Renkleri

Berrak

Balgamın en yaygın olan türüdür. Altında yatan herhangi bir sebep olmayabilir. Soğuk ve kuru hava ve hafif düzeydeki alerjilerden kaynaklı ortaya çıkabilir. Bebeklerde balgam nasıl çıkarılır kapsamında burun temizliğine dikkat edilmelidir. Boğaz, burun ve geniz bölgesindeki berrak renkli balgamlar sıcak banyo uygulaması ile ortadan kalkar.

Beyaz

Beyaz renkte olan balgam  bir yaşından daha büyük bebeklerde daha sık gözlemlenir. Beyaz renk süt tüketiminden kaynaklı olarak oluşur. Süt mukusun daha kalın hale gelmesini sağlamaktadır. Bebeklerin yaşları ilerledikçe yani çocuk haline gelirken beyaz balgamlar dehidratasyonun işaret edebilmektedir.

Açık Sarı 

Açık sarı türünde olan sorunlar rahatsız edici düzeyde sıkıntılara yol açabilir. Özellikle uyku sorunları ortaya çıktığı için bebekler mutsuz olurlar. Soğuk algınlıkları ve alerjilerden kaynaklı meydana geldiğinden dolayı kesinlikle uzman tedavisi gerektirir. Burunda ya da sinüslerde oturan berrak renk zaman içinde sarıya dönebilir. Özellikle soğuk algınlığı ilerledikçe berrak balgamlar kalınlaşmaya başlar ve sarıya döner. Bir bebek iki haftadan uzun süre boyunca sarı renkli mukus sorunu yaşıyorsa, sinüs enfeksiyonunun oluşmasını önlemek adına kesinlikle çocuk doktorundan randevu alarak kontrole gidilmesi gerekir.

Parlak Sarı

Bebeklerde açık sarı renkli olan balgamlar neon veya parlak sarı renge dönüşürse çocuk doktoruna kesinlikle başvurmak gerekir. Parlak renkli bu durum bebeklerde bir sinüs enfeksiyonu geliştiğine işaret edebilir. Bundan dolayı erken dönemde uzmana başvurmak ve gerekli tedaviye başlamak en doğru adım olacaktır. Sinüs enfeksiyonu ile karşı karşıya kalan kişiler ilaç kullanımı ve balgamı söktürücü kullanımı yapabilir.

Yeşil

Bebeklerin burun bölgesinde ve boğaz kısmında olan mukus hastalık ilerledikçe sarı renkten yeşile dönebilir. Ayriyeten sinüslerde meydana gelen bir enfeksiyondan kaynaklı olarak da yeşil mukus oluşur. Özellikle sabahları bebekler uyandığında anne ve babalar yeşil bir sümük ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bebek uyurken mukusta bakteri toplayacaktır. Bundan kaynaklı da sümüğü yeşil renkli yapar. Bunların yanı sıra tüm gün boyunca devamlı ve birkaç gün boyunca yeşil bir sümük sorunu yaşanırsa bebekteki bu durum bir sinüs enfeksiyonuna ya da farklı bir enfeksiyon işaret edebilir. Bunun içinde en kısa sürede anne ve babaların çocuk doktoruna randevu alması gerekir. Uzman doktorlar bu kapsamda genelde balamı söktürücü ürünlerin kullanılmasını isteyebilir. Özelliklede enfeksiyon ile karşı karşıya kalmış olanlarda söktürücü kullanımı genelde reçete edilir.

Yeni doğan Sıkışıklığı ve Bebek Tıkanıklığı

Üç aylıktan küçük bebeklere sahip olan ebeveynlerin yeni doğan tıkanıklığı sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Yeni doğanda bir bebekte tıkalı bir burun soğuk algınlığı, zayıf bağışıklık sisteminden kaynaklı olarak kötü bir hal alabilir. Bundan dolayı ve bebeğin kendisini ifade edememesinden kaynaklı olarak uzman hekim yardımı alınması en doğru adım olacaktır. Yeni doğanlar için uzman hekimler en detaylı kontrolü yapar ve en doğal tedavi yönteminin uygulamasını yapar.

Bebek Tıkanıklığı

Üç aydan daha büyük bebeklerde havasız veya burun akışı çok büyük bir sorun değildir. Küçük burunların sıkışık olması sorunu daha kolay çözülür. Ortalama olarak yetişkin bir kişi senede 2 ile 4 kez soğuk algınlığı ile karşı karşıya kalır. Bebekler ise korunmazsa daha fazla bu sorun ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle kış aylarında bebeğin kendisi ve yaşam alanının nemi en doğru şekilde ayarlanmalıdır. Bebeklerdeki burun tıkanıklıklarının kısa süre önüne geçilmesi ile balgamlarda daha kolay atılır. Bu sayede geniz ve boğaz bölgesinde oluşabilecek akıntılarında önüne geçilir. Bunun kullanılacak olan serum fizyolojik sürünler balgamı söker. Bunun dışında bebeklerin düzenli banyo yaptırılması, odasının nemli tutulması, burun aspiratörü kullanımı, emzirme yapılması ve baş yastığının biraz yüksek olması çözüm olanakları sağlar.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 3,00 puan
Loading...