Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Geniz Akıntıları ile Balgamlı Öksürük Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Geniz akıntısı ve balgam sorunu ile karşı karşıya kalan kişiler birçok faktörden etkilenmiş olabilir. Sorun aşırı düzeyde rahatsız ediyorsa mutlaka uzmana başvurulmalıdır.

Geniz Akıntısı ve Balgam Akıntısı

Geniz Akıntısı

Geniz akıntısı aşırı miktarda mukusun boğazın veya burunun arkasında biriktiği, boğazdan aşağı inen bir mukus hissi yarattığı, boğazdaki balgam sebebiyle öksürüğe neden olan bir durumdur. Soğuk algınlığı, grip, sinüzit, rinit, saman nezlesi, alerji, larengofaringeal asit reflü veya boğaz rahatsızlıklarının bir sonucu olarak meydana gelir. Tahriş edici maddelerin solunması, kuru bir ortamda yaşamak, süt ürünlerini aşırı şekilde tüketmek, kahve, alkol ve aşırı miktarda burun spreyleri kullanmak gibi bazı etkenler de geniz akıntısı sorununa katkı sağlar. Geniz akıntısı ile alakalı özellikle gece ve sabah uyanıldığı zaman kötü şekilde rahatsız eder. Özellikle yerçekimi mukusun boğazın altına akmasına ve uykuda yatarken solunum yollarının altına çekilmesine sebep olmaktadır. Bu sorun oldukça rahatsız olma eğilimine kişiyi sokar ve tedavi altına alınmazsa kulak veya sinüs enfeksiyonu, boğaz ağrıları, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sorunlara yol açabilir.

Genizde Balgam Nedenleri

  • Gebelik
  • Kaygı
  • Stres
  • Yüksek tansiyon
  • Menopoz
  • Sinüs enfeksiyonu
  • Soğuk algınlığı

Mukus boğaz arkasında biriktikten sonra geniz akıntısına neden olur. Bu akıntı kısa süre içinde sabit bir öksürmeyi meydana getirir. Oluşan öksürük tedavi edilmezse, doğru beslenilmezse ve bitkisel otlar ile desteklenmezse daha kötü hale gelebilmektedir.

Belirtileri

Geniz akıntısı olan kişilerde özellikle boğazda devamlı olarak temizleme hissi meydana gelir. Bu durum oldukça rahatsız edici düzeyde nüks eder. Boğazın iç kısmında bulunan mukus inflamatuar özellikler içermektedir. Bundan kaynaklı olanakta genizde bulunan akıntılar tetiklenir. Tetiklenme sonucunda özellikle gece saatlerinde hasta kişilerde rahatsızlık hissi meydana gelir. Geniz akıntısından kaynaklı oluşan aşırı mukus farklı bir belirtisi de boğaz oluşan ağrılardır. Bu akıntıdan kaynaklı olarak orta kulağın boğaz ile bağlanan kısmında tıkanıklık varsa kulaklarda enfeksiyon sorununa sebep olabilmektedir.

Balgamlı Öksürük

Geniz akıntısı ya da tek başına çıkan balgamlı öksürük özellikle soğuk algınlığı ve gripten kaynaklı olarak meydana gelir. Aşırı düzeyde mukustan kaynaklı da oluşabilmektedir. Bunlar dışında sürekli geniz akıntısı ile balgam sorununa neden olan etkenler içinde;

Ortak Soğuk

Soğuk algınlıkları virüslerden kaynaklanır ve insanlardan insanlara yayılım gösterir. Zamanında tedavi edilmezse kısa sürede genizde akıntılara ve balgama sebep olur. Bu sorunun düzelmesi için geniz akıntısı balgam söktürücü ilaçların ya da spreylerin kullanılması gerekebilir Bunların uzman tarafından reçete edilmesi gerekmektedir. Ayriyeten bitkisel desteklerde kullanılabilir.

Alerji

Fazla mukusun vücutta üretilmesi konusunda tetikleme yapar. Özellikle ilkbaharda ve toz akarlarına maruz kalan kişilerde balgamlar ile genizde akıntılar meydana gelir.

Çevre Kirliliği

Çevresel açıdan kirleticilere maruz kalmak insan vücudunun aşırı şekilde mukusun üretilmesine neden olur.

Kronik Hastalıklar

Kronik obstrüktif akciğer hastalıkları, amfizem ile kronik bronşit gibi akciğer hastalıkları sorunun tetiklenmesini sağlamaktadır. Mukus enfeksiyonlara karşı vücudun ön cephe savunmasının bir parçası olarak görev yapar. Ağız, burun, boğaz, sinüsler ve akciğerleri sıralayan mukus zarları tarafından üretilir. Fazla üretim olması hastalıkların kısa süre içinde vücuda zarar vermesini sağlayabilir. Mukuslar;

  • Toz ve hava kirliliklerine maruz kalma
  • Alerjenler
  • Tahriş edici
  • Bakteriler
  • Virüsler ve enfeksiyonlar

İnsan vücuduna girmesini durdurmak için görev yapmaktadır.

Mukus çok kalın, yoğun veya kuru hale geldiği zaman zararlı maddelerin, istenmeyen parçacıkların vücuda girmesini sağlar. Bundan kaynaklı olarak sağlıksız bir ortam oluşur ve solunum yollarında birikmeler meydana gelir. Vücudun mukus birikimini atmaya çalışması ile öksürük refleksi tetiklenir.

Uzmana Başvurma

Geniz akıntıları ile balgamlı şekilde öksürük sorunu bir kişi 10 günden daha uzun zamandır yaşamaya devam ediyorsa kesinlikle uzman hekime başvurmalıdır. Bunun dışında aşağıda bulunan belirtileri yaşayan kişilerde kısa süre içinde uzman hekime başvurmalıdır.

  • Burunun sadece ama sadece bir bölgesinden gelen sıvı akıntıları varsa, gelen bu akıntıda yeşil mukus mevcutsa, irin içeriyorsa
  • Hırıltı varsa
  • Ateş yükselen şekilde devam ediyorsa
  • Yüz bölgesinde hassasiyet varsa, yüz bölgesinde ağrı mevcutsa hemen uzman hekime başvurulması gerekir.

Özellikle grip ve soğuk algınlığı geçiren kişiler öncelikli olarak ev içinde tedavi ile kendi kendilerine uğraş vermektedir. Verilen bu uğraş kesinlikle sonuç vermiyorsa ve sorunlar git gide kötüleşerek devam ediyorsa hastaneye gitmek için vakit kaybedilmemelidir. Bu tarz sorunların tedavisinin aksatılması daha büyük sorunların yaşanmasına sebep olacaktır.

 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 2,00 puan
Loading...