Balgamı Tetikleyen Yiyecekler ve İçecekler Nelerdir?
Balgamın insan vücudunda üretimin artması konusunda bazı gıdalar oldukça etkilidir. Hastalık dönemlerinde bu gıdalardan uzak kalınması gerekir.
İçindekiler
Balgam Yapan Yiyecekler
Balgam insan vücudunu aşırı düzeyde etki altına alan bir durumdur. Balgam sorunundan kurtulmak için insanların sağlıklı şekilde beslenmeleri de çok önemlidir. Özellikle insanların vücutlarında pH dengesi konusundan dikkatli olmaları çok önemlidir. Gerekli besin maddelerini, vitaminleri ve mineralleri sağlanmazsa vücudun kemiklerin içindeki alkali mineralleri çıkarıp kalsiyum kaybına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Vücudun asidik ortamı, duygusal stres, bağışıklık yanıtı, hücrelere oksijen ve besin maddeleri tedarik eden diğer koşullar sebebiyle de balgam oluşumu ortaya çıkabilir. Düzenli beslenme etkileri normal balgam düzeyi konusunda oldukça etkilidir. Aşırı mukus üretimi tehlikelidir, gıda katkı maddeleri ve kirlilik gibi tahriş edici maddeler tarafından daha fazla meydan gelebilir.
Balgamın oluşmasını tetikleyen gıdalar arasında ve aşırı balgamı olan kişilerin tüketmemesi gereken gıdalar arasında;
Buğday Ürünleri
Ekmek, makarna ve diğer tahıl ürünlerinin hastalık dönemleri ve sık şekilde tüketilmesinin balgama neden olduğunu uzmanlarda söylemektedir. Bu gıdaların içeriğinde bulunan bazı bileşenler balgamın üretimini arttırmaktadır.
Bazı Meyve ve Sebzeler
Meyve ve sebzelerin tüketilmesi sağlıklı bir bedene sahip olmak için önemlidir. Balgam sorunun ve hastalıkların olduğu dönemlerde ise bazı meyve ve sebzelerde balgam üretimini arttırmaktadır. Bunların arasında;
- Kabak
- Mısır
- Kızarmış sebzeler
- Patates
- Soyalı ürünler
İşlem Gören Gıdalar
İşlem gören gıdalar sağlık açısından her daim zararlıdır. Özellikle sindirim sistemi konusunda sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olacaktır.
- Şeker
- Alkol
- Jöleler
Süt ve Süt Ürünleri
Süt ve süt ürünleri balgamın artmasına sebep olan en önemli ve ilk sıralarda yer alan besinler arasındadır. Özellikle soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu, akciğer hastalıkları ile karşı karşıya kalan kişilerin aşağıdaki besinlerden uzak durması gerekir.
- Süt
- Yoğurt
- Krema
- Sütten yapılan diğer besinler
Hayvansal Ürünler ve Yağlar
Hayvansal ürünlerin içinde bulunan aşırı düzeydeki protein hastalık dönemleri içinde balgamın artmasına sebep olan etkenler arasında yer alır. Hayvansal yağlar ve betlerden bu süreç içinde uzak kalmak çok önemlidir.
Yukarıda bulunan gıdalar dışında;
- Yumurta
- Alkol
- Ayçiçek yağı
- Kafein içeren içeceklerden de uzak durmak sağlık açısından tüketilmemelidir.
Sigara ve Alkol
Alkol ve sigara tüketimi balgamın vücutta üretilmesini hızlandıran etkilere sahiptir. Ayriyeten sigara içinde bulunan zararlı maddeler balgam yüzeyine yapışacağı için oldukça zararlıdır.
Balgam ve Sağlık Sorunları
Çok fazla mukus üretimi ile alakalı sorunlar yaşayan kişiler aşağıdaki semptomlardan bir veya birkaçı ile karşılaşabilir.
- Kronik öksürüğe maruz kalma, bu öksürük uzun dönem ortadan kalkmaz.
- Sabahları kabarık ve huysuz gözlerle uyanmak,
- Gün boyunca kötü nefes (dişler fırçalandıktan sonra bile)
- Sürekli tıkalı bir burnunuz var
- İyi tat alamama
- Duyularda keskinlik duygusu
Mukusa neden olan gıdaları ortadan kaldırmak, vücudun optimal bir hızda çalışmasına yardımcı olmak için anahtardır. Çiğ meyve ve sebzeler en iyi mukus temizleyicileri arasında yer alır. Vücudun doğal alkalin pH ortamını muhafaza etmesine destek olmak için asitli yiyecekleri her öğünde alkalin olanlar ile birleştirmek gerekir. Bu tarz gıdalar gerekli alkalin dengesini sisteme geri getirir. Vücudun düzeyde balgam üretimini de ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Sağlıklı ve alkalin sağlayacak besinler arasında;
Her çeşit turpun tüketilmesi, mukus temizliği açısından harika bir besindir.
- Sarımsak
- Tüm yapraklı yeşillikler ve bitkiler
- Karnabahar ve brokoli
- Sarımsak
- Kereviz
- Kuşkonmaz
- Acı biber
- Her türlü narenciye
- Zencefil
- Zerdeçal
- Ananas
- Brüksel lahanası
- Bal
Balgamı temizlemek ve toksinleri sistemden boşaltmak için su tüketmek çok önemlidir. Sağlıklı şekilde yaşamak isteyen bir kişinin gün içinde en az 2 ile 2,5 litre su tüketmesi gerekir. Su vücudun genel sisteminin dengede kalmasına olanak sağlayacaktır.
Bu gıdaların tüketiminin azalatılması ve balgam konusunda faydalı gıdaların üreiminin arttılması sağlık açısından gereklidir. Buna rağmen balgamlar ile alakalı sorunlar uzun süre boyunca devam ediyorsa bu konuda doktora başvurmak gerekir. Doktor bu bilgiler ışığında gerekli muayeneleri, test ve tetkikleri yaptıktan sonra tedavi ile alakalı sürece geçer.
Kaynaklar
- https://lunginstitute.com/blog/foods-to-avoid-with-copd/
- https://livelovefruit.com/foods-that-cause-excessive-mucus/
- https://well.blogs.nytimes.com/2017/02/24/do-dairy-foods-cause-mucus-production/
- http://www.dietoflife.com/foods-trigger-excessive-mucus-foods-eliminate/