Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Balgamlı Kusma Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

1 yaşına kadar bebeklerde balgamlı kusma bir hastalık belirtisi olabileceği gibi sindirim sistemi gelişiminin doğal bir parçası da olabilir.

Bebeklerde Balgamlı Kusma Nedenleri

Bebeklerde Balgamlı Kusma Nedenleri

Anne karnında başlayan bebek gelişimi doğumdan sonra devam eder. Sindirim sistemi, bağırsaklar ve akciğerler bu gelişimini 12 yaşına kadar devam ettirir. Bu süreçte yeni gıdalarla karşılaşmak, farklı hava şartları, gelişim sürecinden kaynaklanan gaz sıkışmaları balgamlı kusmayı tetikleyebilir. Balgam, farklı organlar üzerinde koruyucu bir tabaka halinde bulunan protein yapılı mukustur. Midenin ve solunum sisteminin iç yüzeyini kaplayarak temizlenmesine yardımcı olur. Bebeklerde sindirim sistemi ve solunum sistemi gelişimini tamamlamadığından dolayı fazla mukus kusma yolu ile vücuttan atılabilir. Ayrıca, burun akıntısı ve salya da fazla mukustan kaynaklanır. 

Yenidoğanlarda Balgamlı Kusma

Yeni doğan bebeğin balgamlı kusması sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. İlk defa çocuk sahibi olan ebeveynler balgamlı kusma ile karşılaştığında bebeğin sağlığı konusunda endişe duyabilirler. Fakat bu durum nadiren bir hastalıkla bağlantılıdır. Genellikle sindirim sistemi ve akciğer gelişiminden kaynaklanır. Bebeğin yeni bir ortama girmesi, oda ısısında değişiklik olması, meme emdikten sonra bebeğin gazının çıkarılmaması ve toz gibi faktörler bu durumu tetikleyebilir. Ailenin yapması gereken bebeğin rahat bir pozisyonda kusmasına yardım etmek ve sonraki süreci gözlemlemektir. Tek başına balgamlı kusma bir hastalık belirtisi olarak sayılmamakla birlikte yüksek ateş, halsizlik, nefes alırken zorlanma, meme almayı reddetme, sürekli ağlama şikayetleri ile birleşirse uzman bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerekebilir.

Bu süreçte anne emzirme döneminde olduğundan annenin sağlığı bebeği de etkilemektedir. Annenin uykusunu tam alması, sağlıklı beslenmesi ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlardan korunması sağlanmalıdır.

Yenidoğanlarda dikkat edilmesi gereken diğer bir husus, pylor kası kalınlığıdır. Pylor stenozu olan bebekler sütü sindiremez ve çok şiddetli şekillerde kusarlar.

Ultrason ile tespit edilebileceği gibi uzman bir doktor el ile muayenede de pylor kasında kalınlık olup olmadığını anlayabilir. Bu genelde cerrahi müdahale gerektiren doğumsal bir rahatsızlıktır. Yaklaşık olarak her 400 bebekten biri pylor stenozu ile doğmaktadır. Cerrahi müdahale yapılmazsa bebek beslenemez, zayıflama ve cilt renginde değişiklikler ortaya çıkar. İleri durumlarda ölümle sonuçlanabilir.  

6 aydan büyük bebeklerde balgamlı kusma

6. ay bebeğin anne sütü dışında farklı gıdalarla tanışmaya başladığı bir dönemdir. Yeni gıdalarla karşılaşmak bu süreci tetikleyebilir. Ayrıca doğum sonrası anne sütü alamayan bebeklerde 6. aydan sonra reflü ve gastroenterit gibi hastalıklar gözlenmiştir. Bu açıdan bebeğin yemek yeme süreci takip edilmelidir. Bazen sadece mamayı değiştirmek şikayetlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

İlişkili Hastalıklar ve Belirtileri

Balgamlı kusma sıklıkla soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkar. Nadiren pylor stenozu, menenjit, bağırsak düğümlenmesi, bağırsak tıkanıklığı ve viral enfeksiyonlarla ilişkili olabilir. Balgamlı kusma aşağıda belirtilen semptomlarla birlikte görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. 

  • Şiddetli ve tekrarlayan kusma, 
  • Karın bölgesinde şişlik, 
  • Balgamın sarı, yeşil yada kahve renkli olması, 
  • Nefes almakta zorlanma, solunumun yavaşlaması ya da çok hızlanması
  • Yüksek ateş,
  • Uyumakta ve uyanmakta zorlanma, 
  • Genel halsizlik

Tetkik ve Tedavi Süreci

Balgamlı kusma varlığında fiziksel kontrolün ardından doktorunuz uygun görürse bazı kan tahlilleri ve pylor kası kalınlığı ölçümü için ultrason filmi isteyebilir. Fazla gaz kusmayı tetikleyen temel faktörlerden biridir. Pylor kası dışında gaz birikmesi de ultrasonda görülmektedir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra uygun tedavi yöntemi belirlenir. 1 yaşından küçük bebeklerde zorunlu haller dışında ilaç kullanımı tavsiye edilmemektedir. Bu yüzden doktorunuz reçete etmediği sürece kendi başınıza bulduğunuz ilaçları çocuklara vermeyiniz. 

Doğal Alternatifler

Rezene, kimyon, zencefil, kekik, anason ve elma gibi bitkilerin çayları gaza bağlı kusmalarda bebeğin rahatlamasına yardımcı olur. 6 aydan küçük bebeklerde günde 1 çay kaşığı yeterli olacaktır. Çaylar dışında bebeğin göğüs bölgesine ve sırtına ısıtılmış zeytinyağı ve kimyonla yapılacak masajlar fazla balgamın atılmasını kolaylaştırır. Masajın ardından ütü ile ısıtılmış havlu bebeğin göğüs bölgesine sarılabilir. Ayaklar ve göğüs bölgesi sürekli olarak soğutan korunmalıdır. Oral dönem olarak adlandırılan diş çıkarma döneminde çocuklar her şeyi ağzına götürmeye çalışır. Tüylü oyuncaklar, battaniyeler, kimyasal içeren temizlik ürünleri balgamlı kusmayı tetikleyebilir. Dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.  

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 1,00 puan
Loading...