Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Ameliyat Sonrası Balgam Nedenleri ve Tedavi Yolları

Solunum sistemi ve göğüs bölgesini etkileyen cerrahi operasyonlarda, ameliyat sonrası balgam, nefes darlığı ve öksürük gibi komplikasyonlar görülebilir.

Ameliyat Sonrası Balgam Görülme Nedenleri

Vücudun savunma sisteminin doğal bir parçası olan balgam, goblet hücreleri ve alt mukozal bezler tarafından üretilir. Temel bileşenleri glikoproteinler, lipit, immünoglobülin ve sudur. Sağlıklı bir insan vücudunda her gün 1.5 litre mukus üretilir. Çevre şartları, enfeksiyonlar, cerrahi müdahale gibi unsurlar mukus miktarında artışa neden olur. Bu artış sonucunda fazla mukus balgam olarak vücuttan atılır. Bu durum sağlıklı bir süreç olup çoğu zaman istenen bir durumdur. Asıl tehlikeli olansa fazla mukusun atılamaması, bronş tüpleri üzerinde birikmesi ve sekonder enfeksiyonlara neden olmasıdır.

Özellikle göğüs bölgesi ve solunum sistemini etkileyen cerrahi operasyonların ardından vücut hızla kendini yenilemeye çalışır. Bu yenilenme sürecinde ölü hücreleri ve yabancı maddeleri vücuttan temizlemekte görev alan mukusun artış göstermesi beklenen bir durumdur.

Balgam olarak vücuttan atılan fazla mukusun rengi, kıvamı ve kokusu operasyon sonrası komplikasyonlar hakkında bilgi verir.

Ameliyat Sonrası Balgam Görülen Operasyonlar

Akciğer ameliyatı; Mukus miktarında en fazla artışın görüldüğü cerrahi operasyonlar akciğer operasyonlarıdır. Operasyon küçük bir nodül alma işlemi, lobektomi denilen akciğer loblarından birinin çıkarılması ya da akciğer nakli olabilir. Operasyonun büyüklüğü görülebilecek komplikasyonların da aynı oranda büyümesine neden olabilir. Fakat genel olarak bu operasyonların hepsinde mukus miktarı ameliyattan sonraki 1 hafta içinde  gözle görülür bir şekilde artar ve bu artış 1. ayın sonuna kadar devam edebilir. Özellikle sigara içen kişilerde operasyon sonrası balgam sadece artmaz, aynı zamanda kahve renkli ve koyu kıvamlı da olabilir. Akciğerdeki iyileşme devam ettikçe mukus miktarında da azalma görülür. Enfeksiyon görülmesi durumunda ise, mukus sarı ve yeşil tonlarda olacaktır. İlk 6 saat içinde ameliyattan kaynaklı mukus kanlı olabilir. İlerleyen günlerde ise öksürükle birlikte kanlı mukus görülmesi iç kanama varlığına işaret edebilir.

Açık kalp ameliyatı; Göğüs ameliyatlarından biri olan açık kalp ameliyatları tüm göğüs bölgesini etkilediğinden sadece mukus miktarında artma gözlenmez, aynı zamanda nefes darlığı, solunum sırasında acı ve ağrı hissi ilk birkaç ay boyunca görülebilir. Bu yüzden hastaların büyük bir çoğunluğu ameliyat sonrası nefes egzersizleri yapmak zorundadır. Bypass ameliyatı sonrası fazla balgamın atılması için nefes egzersizleri sırasında hastanın öksürmeye çalışması sıklıkla teşvik edilir.

Bademcik ameliyatı; Bademcik ameliyatları sıklıkla bademciklerin iltihaplanmasına bağlı olarak gerçekleştirilir. İltihap varlığı yüzünden hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası hastanın balgam şikayetinin olması normaldir. Boğazın iç yüzeyindeki tahribat azaldıkça balgam şikayeti de azalacaktır.

Tiroit ameliyatları; Guatr, tiroid bezi iltihabı ve nodüller ameliyatlardan sonra boğaz bölgesi tahriş olduğundan ağız içi salgılar ve mukus miktarı artabilir. İlk 5 gün içinde bu şikayetlerin azalması beklenmektedir. Balgam 1 aydan daha uzun süre görüldüğünde operasyon bölgesinde enfeksiyon ve iltihap şüphesi ile yeni testler istenebilir.

Burun estetiği; Solunum sisteminin temel organlarından biri olan burun mukusun yoğun olduğu bölgelerden biridir. Basit enfeksiyonlarda bile ilk ortaya çıkan belirtiler burun tıkanıklığı ve burun akıntısıdır. Bu yüzden cerrahi operasyonlar gibi ciddi müdahalelerde ameliyat yaraları iyileşene kadar balgam miktarında artış görülebilir.

Ameliyat Sonrası Balgam ve Tedavi Yöntemleri

Ameliyat Sonrası Spirometre Egzersizi

Solunum sistemi ve göğüs bölgesini etkileyen tüm ameliyatlarda, operasyondan sonraki ilk 2 hafta içine balgam görülmesi, hafif yüksek ateş, nefes alırken zorlanma gibi komplikasyonların gelişmesi normaldir. Bu komplikasyonların çoğu vücudun savunma sisteminin yeniden aktif hale geldiğini gösterir. Hatta fazla mukusun vücutta birikmemesi için doktorunuz özellikle balgam söktürücü ilaçlar reçete edebilir.

Ameliyat Sonrası Balgam Nasıl Atılır?

Operasyon sonrası bol su içmek ve spirometre ile yapılan nefes egzersizleri fazla balgamın vücuttan atılmasını kolaylaştırarak iyileşme sürecine katkı sağlar. Özellikle akciğer operasyonlarından sonra nefes egzersizleri sizi zorlasa da fazla mukusun hareket ettirilerek atılması için gereklidir. Açık kalp ameliyatı ve akciğer operasyonları görece zor operasyonlardır ve mukusu temizlemek için operasyon sonrası doktorunuz aspirasyon yani makine yardımıyla fazla balgamın temizlenmesini isteyebilir. Yine burun ameliyatlarından sonra bebekler için kullanılan burun temizleme aspiratörleri reçete edilebilir.

Balgamın renkli olduğu durumlarda ameliyat sonrası balgam kültürü alınması rutin kontrollerden biridir. Balgamda enfeksiyon ve bakteri bulunması durumunda antibiyotikler reçete edilmektedir. Her operasyon kişiye özel tedavi süreci gerektirir. Bu yüzden ameliyat sonrası rutin kontrollerin ihmal edilmemesi ve ilaçların düzenli kullanılması önemlidir. Sigara kullanımı yukarıda bahsi geçen tüm operasyonlardan sonra balgam miktarında artışa ve enfeksiyona neden olur.

Ameliyat sonrası balgam tedavisinde doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmanız, düzenli kontrollerinizi aksatmamanız, verilen diyete uygun beslenmeniz iyileşme sürecinizi kısaltmaya yardımcı olur.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...