Şeffaf Balgam Neden Meydana Gelir ve Tedavi Nasıl Yapılır?
Şeffaf balgamın meydana gelmesine etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Bu etkenler dahilinde gerekli olan tedavi uzman hekimler tarafından yapılır. Kurtulmak adına ev ilaçlarının uygulaması da yapılabilir.
İçindekiler
Şeffaf Balgam
Mukus % 95 su, % 3 protein, % 1 tuz ve diğer maddelerden meydana gelir. Mukus iplikçikleri çapraz bağlantılar oluşturarak yapışkan, elastik bir jel üretmektedir. Mukus üst solunum yollarında astar meydana getiren koruyucu bir tabaka oluşturur. Yapışkan olan madde alerjenler, kirlilik ve toz gibi küçük yabancı parçacıkları yakalar. Bu maddelerin akciğere gitmesinin önüne geçer. Normal koşullar altında sağlıklı olarak yaşamını sürdüren bir kişide gün içinde yaklaşık bir litre mukus üretimi meydana getirir. Mukusun yani balgamın birçok rengi bulunur. özellikle sarı ve yeşil balgamlar bir enfeksiyonun belirtisi olarak ortaya çıkar. beyaz, kırmızı, şeffaf ve kahverengi mukuslarda belli başlı nedenlerden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Şeffaf Balgam en sık görülen balgam türüdür. Şeffaf Balgam Neden Olur;
Yaygın Soğuk
Soğuk algınlığın insanların yaşamında meydana gelen en büyük sorunlardan bir tanesidir. Yetişkin bir kişi yılda üç ile dört kez bu sorunu yaşar. 200’den daha çok virüs soğukluğa ve enfeksiyona sebep olabilir. Meydana çıkan belirtiler kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. en yaygın görülen belirtiler arasında sulanan gözler, boğaz ağrıları, hapşırma ve şeffaf balgam yer alır. ortaya çıkan şeffaf balgam yanaklardan gırtlağa sızar, buda öksürüklere yol açar. Çoğu hastada balgam beyazdır ama renk enfeksiyon şiddetine bağlı olarak değişebilir.
Sinüzit
Sinüzit burun tıkanıklıklarına, nefes darlığı ve şeffaf balgama neden olur. ilerledikçe balgam sarı ve yeşile dönebilir.
Bronşit
Genelde viral bir enfeksiyon, bir tahrişe maruz kalma ya da tütün dumanı sebebiyle havayolu inflamasyonu ile diğer hastalıklardan kaynaklı sekonder komplikasyondur. Belirtileri soğuk algınlığı semptomlarını taklit etmektedir. Bunun yanı sıra şeffaf balgama solunum yollarına sızar ve balgam sökülmeye başlanırsa sarı ya da yeşil renge dönüşebilir. Bu sorun 2 ya da 3 haftadan daha uzun süre devam ederken nefes darlığı oluşursa uzman hekime başvurmak gerekmektedir.
Sigara
Zararlı olan bu alışkanlık bazı kişilerde birkaç hafta boyunca şeffaf balgamın devam etmesini sağlar. öksürük ile beraber vücuttan dışarıya atılır. Sigara kullanan kişilerde balgam salgısı dumanla beraber solunan toksinlere ve diğer tahriş edici maddelere yanıt olarak meydana gelir. Bir başka neden de sigara içilmesinin yanında havayollarında iltihaplanmaya buna bağlı olaraktan kuruluk ve şişmeye neden olabilecek ekstra balgam lahinizun hidratmasına yardımcı olması için üretilmektedir.
Bademcikler
Boğazın giriş bölgesinde her iki yanda bulunan bademcikler, bağışıklık sisteminin yutulmuş ya da inhale edilen yabancı patojenlere karşı ilk savunma hattıdır. Bunlar ana temel dokularda lenfoid doku koleksiyonudur. Bademcikler boğaz ağrılarına, ağız kuruluklarına ve aşırı düzeyde şeffafımsı balgamın üretilmesine neden olabilir. Bademcikler şiştikleri zaman ve dışarıdan gelen enfeksiyonlardan kaynaklı olarak bu sorunları ortaya çıkartacaktır.
Alerjiler
Nazal boşluğun yanında mukozanın tahriş olmasına sebebiyet verecek yüzlerce alerjen madde vardır. Bu alerjenlerden kaynaklı meydana gelen tahriş vücutta oluşan alerjenleri bildirmektedir. Alerjik reaksiyonlardan kaynaklı olarak aşırı düzeyde şeffafımsı balgam üretimi ortaya çıkar.
Mide Yanması
Gastroözofageal reflü hastalığı ( GERD ) olarak adlandırılan durum midede bulunan asidinin alt özefagusunuza itilmesini sağlamaktadır. Özofagusta asitin sebep olacağı tahrişler aşırı düzeyde balgamın ortaya çıkmasına neden olur.
Balgamı Kaldırmanın İpuçları
Balgam üretimi vücut tarafından koruyucu mekanizmadır. Bu özelliğinin olsa bile tahrişe yol açar. Bundan kaynaklı olarak da insan vücudunda farklı sıkıntılara sebep olabilir. Bundan dolayı kalın ve enfekte hale gelmeden hemen önce fazla balgamı vücuttan atmak en doğru eylem olacaktır. Bunu yapmanın farklı yolları bulunur. Bunlar;
- Öksürmek
- Buhar solumak ve bunu uçucu yağlar ile yapmak
- Gün içinde yeterli düzeyde su içmek ve vücudun sulu tutulmasını sağlamak
- Tuzlu su ile günde 4 kez boğazda gargara yapmak
- Balgam atımı için biber, meyan kökü, sarımsak, zencefil ve bal tarzında bitkiler ile gıdalar tüketmek
- Bitki çaylarının düzenli tüketilmesi
- C vitamini alımını çoğaltmak
- Meyan kökü ile demleme usulü hazırlanan çaydan gün içinde sabah ve akşam içilmesi gerekir.
- Bal ve zencefil tozu faydalıdır. Bunun için 1 çorba kaşığı bal ile 1 tatlı kaşığı zencefil karıştırılmalıdır.
- Tere otu kullanımı, sabahları aç karnına üzerine limon sıkılarak tüketilecek tere otu kısa sürede balgamın ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Balgam insanların uyku esnasında, gün içinde ve fiziksel faaliyetlerinde rahatsız edici bir durumdur. Kısa sürede kurtulmak için evde kullanılan çareler faydalar sağlamazsa mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir. Uzman hekim tarafından verilecek balgam söktürücü ilaçların düzenli ve önerilen şekilde uygulanması çok önemlidir. Ayrıca özellikle kalabalık ortamlarda çalışan kişilerin enfeksiyonlardan uzak durması adına önlem alması çok önemli bir detaydır. Enfeksiyonlar beyaz balgamlar ile kendini göstererek ilerleme sağlar.