Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Balgam Tedavisinde Kullanılabilecek Doğal Çözüm Önerileri

Balgam, aşırı tozlu ortamlar, alerjenler ve üst solunum yolları enfeksiyonları gibi hastalıklarda vücudun kendini korumak ve temizlemek için geliştirdiği doğal bir reflekstir.

Solunum Sistemi Fizyolojisi 

Artmış balgam şikayetinde hastaların öncelikle balgamın ne anlama geldiğini ve solunum sistemi içindeki önemini anlaması önemlidir. Çünkü solunum sistemi kendi savunma mekanizmaları olan ve dış etkenlere karşı kendini koruyan bir yapıya sahiptir. Bu savunma sistemi içindeki en önemli unsurlardan biri de balgam olarak adlandırılan mukustur. Mukus; toz, alerjenler, hastalık yapıcı patojenlere karşı organların üzerini bir zar gibi sararak yabancı maddelerden organları korumakla görevlidir. Akciğerler ve solunum sistemi üzerinde daha yoğun olarak bulunur. Miktarında artış görülmesi sıklıkla bir hastalık belirtisidir. Çocuklarda 3 hafta yetişkinlerde 6 haftadan uzun süren balgam ve burun akıntısı uzman bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Doktorunuz gerekli görürse nazal kortikosteroidler reçete edebilir. Sigara kullanımı, tozlu çalışma ortamları ve kimyasal temizlik ürünleri mukus miktarında artışa ve organlarda tahribata neden olmaktadır. 

Balgam Nasıl Geçer?

Bol su içmek, balgamı atmaya yardımcı olur. 

Vücudumuz günde 1.5 litre mukus üretir. Enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, solunum sistemi üzerinde tahriş yaratan alerjen varlığı gibi dış faktörler mukus miktarında artmaya neden olmaktadır. Mukus miktarında artış genelde burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürürken balgam gelmesi ve boğazda balgam birikmesi ile gözlenebilir. Bu dış faktörlere maruziyet azaldıkça ve bağışıklık sistemi güçlendikçe mukus artmasına bağlı ortaya çıkan balgam şikayeti azalır. Bol su içmek, bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve mineral takviyeleri almak, açık havada yapılan yürüyüşler mukus artışına bağlı semptomların azalmasına yardım eder.

Boğazda Balgam Birikmesi Nasıl Geçer?

Mukusun katılaşması ve dışarı atılamaması sekonder enfeksiyonlar adı verilen hastalıklara neden olabilmektedir. Bu açıdan katılaşmış mukus yumuşatılarak hareket etmesi sağlanmalıdır.

Soğan ve limon gibi gıdalar mukusun parçalanmasına yardımcı olan doğal asitleri içermektedir. Ayrıca buhar banyoları ile birlikte yapılan nefes egzersizleri mukusun hareket etmesine yardımcı olur. İlerlemiş durumlarda ise doktorunuz balgam söktürücüler reçete ederek birikmiş balgamı temizlemek için aspirasyon yapılmasını önerebilir. 

Balgamı Azaltan Gıdalar

Nane; Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yapmış olduğu çalışmalarda özellikle gribal enfeksiyonlara bağlı balgam artışında mentol içeren nane gibi bitkilerin balgamın atılması ve azaltılmasında etkin rolü olduğu kanıtlanmıştır. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğazda balgam birikmesi gibi şikayetlerde solunum sisteminin rahatlamasını sağlamaktadır. 

Limon; İçerdiği C vitamini ve askorbik asit ile mukusun azaltılmasına ve vücuttan atılmasına yardım eder. Hücrelere daha fazla oksijen taşıyarak hücre yenilenmesini destekler.  

Ahududu; Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ahududu üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda ahududunun katılaşmış mukusun yumuşatılmasına yardımcı olduğunu ve doğal bir antioksidan olarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtmiştir.

Zerdeçal; Vücudun savunma sistemini destekler ve antiviral özellikleri ile virüslerin atılmasını kolaylaştırır. 

Bal; Özellikle boğaz enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen boğazdaki gıcık hissi ve boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olur. Tahriş olmuş yüzeylerde iyileşme sürecini hızlandırarak aşırı balgam salgılanmasını engeller. Bitki çayları içine bir kaşık ilave ederek tüketebileceğiniz gibi sabah aç karna şurup içer gibi bir kaşık bal yemek tahriş olmuş dokuların iyileşmesine yardımcı olur. 

Balgam Tedavisinde Doğal Kürler 

Burun Tıkanıklığı ve Balgam Nasıl Geçer?

Buhar Banyosu; Buhar inhilasyonu katılaşmış mukusu yumuşatmak ve dışarı atmak için kullanılabilecek en basit kürlerden biridir. Astım, bronşit ve KOAH hastaları düzenli olarak buhar banyosu kürleri uygulayabilirler. Kür için günde bir defa 3 dakika süreyle buhar solumak ya da buharı bol bir banyoda duş almak yeterli olacaktır. Buhar banyosu sırasında su içine nane, okaliptus, kekik ya da lavanta gibi solunum yollarını rahatlatan bitkilerden biri eklenebilir. 

Ilık tuzlu su ile gargara yapmak; Özellikle boğaz enfeksiyonlarında ılık su boğazı rahatlatırken, tuz boğaz içinde biriken patojenleri öldürür. Kür için bir bardak sıcak su içine bir kaşık tuz atarak gün içinde ihtiyaç duydukça gargara yapabilirsiniz. Özellikle akşam yatmadan önce düzenli olarak uygulamak gece daha rahat uyumanıza yardımcı olur.  

Elma sirkesi kürü; Elma sirkesi dokular üzerinde biriken mukusun parçalanmasına ve atılmasına yardımcı olur. Fakat doku tahribatının olduğu ilerlemiş enfeksiyonlar, reflü ve gastrik gibi mide rahatsızlıklarında kullanmak tehlikeli olabilir. Bu yüzden elma sirkesi kürünü denemeden önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Kür için, ılık bir bardak su içine bir çay kaşığı kadar elma sirkesi ilave edilmeli ve aç karna içilmelidir. 

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...