Bronşit Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Sigara kullanımı, hava kirliliği ve zararlı partiküller gibi çeşitli etkenlerin bronş inflamasyona sebebiyet vermesiyle meydana gelen alt solunum yolu rahatsızlığıdır.
İçindekiler
Bronşit Nedir ?
Akut ve kronik olmak üzere iki gruptan meydana gelen alt solunum yolu hastalığıdır. Akut ve kronik hastalık arasındaki fark hastalığın tekrarlı ve sürekli oluşudur. Bronşit çeşitleri bronş iltihaplanması olup kısaca bronş inflamasyonu olarak da ifade edilmektedir. İleri seviyelerde bronşit nefes darlığı meydana getirir.
Başlangıçta tek başına ilerleyen hastalık zamanla yan oluşumlarla ağırlaşabilmektedir. Bronşit sigara ikililiği veya bronşit zatürre ikililiği hastalığı ağırlaştıran etmenlerdir. Bronşit tanısı konulabilmesi için öncelikle bronşit nedir veya fark bronşit ne demek sorularının cevapları iyi bilinmelidir. Bu bilgiler tanı koyma ve erken tedaviye başlama noktasında hekime ve hastaya oldukça yararlı olacaktır. Viral ve müzmin bir hastalık olduğundan tanısı için akciğer filmi çekilmeli ve hava yolları incelenmelidir. Tedavi sırasında önleme ve korunma çalışmaları uygulanması ise oldukça önemlidir.
Bronşit Nedenleri
Sigara kullanımı, pasif içicilik,ani sıcaklık değişimleri, nemli hava, mesleki maruziyetler, uzun süreli astbest, krom, bor gibi kimyasal soluma, viral enfeksiyon, zararlı ve zehirli partiküllere maruz kalma, toz ve kirli duman gibi sebeplerden meydana gelen bronşit bir akciğer hastalığıdır. Başlangıçta öksürük ve balgamla kendini gösteren hastalık ilerledikçe nefes darlığına sebep olmaktadır. Yalnızca yetişkinlerde değil pediatri grubunda da görülen bir hastalıktır. Belirti ve bulgular iyi bilindiğinde hastalığa erken müdehale yapılabilmektedir.
Hastalıktan korunmak için iklim şartları da oldukça önemlidir. Sıcaklık değişimleri mukoza seviyesini azalttığından korunma ve bağışıklık sistemlerini zayıflatabilmektedir. Boğaz yolları, hava yolları ve tekrarlayan göğüs ağrısı şikayetlerinde hastalıktan şüphelenilmeli ve çeşitli tetkiklerle incelenmelidir. Hastanın kullandığı şurupları hekime göstermeli ve zatürre olasılığı değerlendirilmelidir. Hastalığa erken tedavi uygulanmazsa ya da korunma gerçekleştirilmezse zatürreye, tekrarlayan astıma, kansere, viral enfeksiyonlara, boğaz atağı ve boğaz içi deformasyonlara ve nefes darlığı problemlerine yol açabilmektedir.Bronşitten korunma yolları bu nedenle oldukça önemlidir.
Özellikle nefes darlığı problemlerine bronşit, astım ve zatürre hastalıklarının ortak noktası olduğundan dikkat edilmelidir.
Zor olan ve çoğu zaman geri dönüşümü olmayan nefes darlığı problemleri sigara kullanımı ve sigara dumanı maruziyetleriyle doğrudan ilişkilidir. Yaşlılarda, hamilelikte ve pediatri gruplarında daha çok etkisi olan sigara hastalık tanısı konulduğu anda ya da bronşit tanısı şüphelerinde hastalara bıraktırılmalıdır. Mümkünse sigara zararları eğitimleri verilmelidir. Baş ağrısı, göğüs ağrısı, tekrarlayan boğaz ağrısı, nefes darlığı, boğaz ve hava yolları inflamasyonu görülen belirtiler arasında neredeyse ilk sıradadır. Her hastalık gibi bronşitte kolay bir hastalık değildir. Müzmin olup müzmin ilerleyiş sergilediğinden tehlikeli sayılmaktadır.
Bu nedenle bronşit öldürür mü?
Ancak unutulmayacak tek bir şey varsa oda hangi hastalık olursa olsun veya hastalık ne kadar müzmin ilerleme gösterirse göstersin erken teşhis daima hayat kurtarır. Uzun sürer ya da kısa sürer, ağrısı artar ya da azalır durum ne olursa olsun korunma yolları ve önleme çalışmaları mutlaka uygulanmalı ve tedavi süreci olabildiğince az hasarla atlatılmalıdır.
Spastik Bronşit
Spastik bronşit ya da diğer adıyla astım öksürük atağı bulunan, nefes darlığı problemlerini meydana getiren bir akciğer hastalığıdır. Fazla sigara tüketimi, toz, duman, viral enfeksiyon ve zararlı partiküllere maruz kalındığında kendini gösterir. Hava yollarının iltihaplanması ve devam etmesi hastalığı olumsuz etkiler. Hastalıkta meydana gelen nefes darlığı hastalara bronşit ne kadar sürer sorusunu sordursa da bu tür bronşit çeşitleri bronşit ve sigara birlikteliğini sınırlandırdığınız anda çözüme kavuşturulabilmektedir.
Astım hastalığından korunma uygulamaları bronşitten korunma yolları uygulamalarıyla paralel haldedir. Tanısı ve tedavisi de benzerlik göstermektedir. Hastalığın teşhisi için akciğer filmi, akciğer grafileri ve akciğer fonksiyon testleri uygulanmaktadır. Viral ve müzmin bir hastalık olduğundan tetkikler hastalığın tanısı için oldukça önemlidir. Kısaca hastalıktan kurtulmanın ve en az zarar görerek iyileşmenin en önemli adımı doğru teşhis ve doğru tedavidir. Yaşlılarda ve çocuklarda tekrarlayan nitelikte olduğundan daha çok dikkat edilmeli boğaz ağrısı, akciğer rahatsızlıkları görüldüğü anda hafife alınmadan hekime başvurulmalıdır.
Ayrıca bu dönemde hekimlerinizden bronşit ve bronşiolit arasındaki fark ve bronşit ameliyatı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bronşit Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Viral ve müzmin bir hastalık olan bronşitin tanısı konulduktan sonra akciğer filmi ve akciğer fonksiyon testleri kontrolü yapılarak tedavisi başlatılır. Zira kontrol altına alınmayan hastalık viral ve müzmin özelliğe sahip olduğundan hastalığı kısa sürede zatürreye çevirir. Bu tarz problemlerle karşılaşmamak adına erken tedavi kesinlikle uygulanmalıdır.
Boğaz iltihaplanması durumlarında Saraçoğlu bitkisel tedavileri başlatılabilir. Gebelikte ise hastalık bakımı için en uygun yöntem çeşitleri araştırılmalıdır. Şurupları ve ağrısı artan bölge için ağrı kesicileri hasta uzman hekimin uygun gördüğü şekilde kullanmalıdır. Yetişkinlerde boğaz iltihaplanması durumlarında boğaz spreyi veya banyo bakımı gibi doku iltihaplanması çeşitleri uygulamaları yapılabilmektedir. Tedavi sırasında pediatri grubunda bonyo bakımı ve boğaz iltihaplanması fark önlemleri uygulanmalıdır. Tekrarlayan hastalıklarda hemşirelik bakımları ve hemşirelik bakım planları oldukça önemlidir.
Tehlikeli hastalıklarda hasta yakınlarının hastalık öldürür mü ya da ölümcül müdür gibi soruları hemşirelik bakım planlarında yer aldığından konu hakkındaki sorular hekime ya da hemşirelere yönlendirilmelidir. Hastalar arasındaki fark hastalığın etkenleri ile ilgili olduğundan hastalara aynı tedavi uygulanmamalıdır. Uygulanan her tedavi kişiye özel olmalıdır. Uzman hekimin uygun görmediği hiçbir tedavi uygulanmamalı ve uzman hekimin uygun gördüğü tedavi planı dışına çıkılmamalıdır.
Kaynaklar
- https://www.meltemhastanesi.com/haber/kronik-bronsite-karsi-dikkat_713.html
- https://www.ahmetakcay.com/bronsit-nedir-923
- http://www.galatatip.com.tr/bronsit-belirtileri-ve-tedavisi.html
- http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Solunum%20Sistemi%20Hastal%C4%B1klar%C4%B1.pdf
- http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/01/23/yazilar/tip-yazilari/kis-hastaliklari/akut-bronsit-en-cok-gorulen-kis-hastaligi/