Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Balgam Neden Meydana gelir ve Balgam Çeşitleri Nelerdir?

Balgamın insan vücudunda ortaya çıkması birçok etkenden kaynaklı olarak meydana gelir. En önemlisi de ciddi hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkmasıdır.

Balgam Nedenleri

Balgamlar alerjilerden hastalıklardan ve boğaz sorunlarından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bir insan sağlıklı olarak yaşamına devam etse bile vücut balgam üretimine devam eder. Bir insan vücudu 1,5 litre balgam üretir. Hastalıklar ortaya çıktığında da balgamın tutarlığı değişime uğrar ve insanları rahatsız etmeye başlar. Boğazda balgam neden olur;

Soğuk algınlığı; mukus vücutta bir enfeksiyon meydana geldiğinde örneğin; soğuk algınlığı veya grip tarzındaki durumlarda kalınlaşmaya başlar. Mukus rengindeki değişiklikler de soğuk algınlığı veya grip belirtileri gösterebilmektedir.

Gebelik; balgam, hapşırma ve öksürük gibi sorunlar gebelik dönemi içinde sık şekilde gözlemlenir. Östrojen hormonun daha yüksek düzeyde üretilmesi gebelik esnasında balgamın meydan gelmesine olanak sağlar.

Mevsimsel alerjiler; alerjik durumlar ortaya çıktığında, özellikle de mevsimsel alerjiler sonucunda vücutta bulunan mukus seviyesinden değişimler olur. antihistaminlerin kullanılması ya da alerjiler ile alakalı ilaçların kullanılması vücuttan atılmasına olanak sağlar.

Akut bronşit; bu tarz bronşitte bronşiyal tüplerde iltihaplanma meydan gelir. Genellikle viral enfeksiyonlar bazen de bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı ortaya çıkar. Akut bronşit balgam neden olur sorusuna verilecek en güzel cevaplardan bir tanesidir.

Krup; ses kutusu ve nefes borusunda bir virüsün ortaya çıkması sonucunda ortaya çıkar. En belirgin belirtisi de balgamın oluşmasıdır

Larenjit; bir virüsten kaynaklı ortaya çıkar. Mide sorunları, boğaz tıkanıklığı, geniz akıntısı ve balgamın oluşmasını meydana getirir.

Pnömoni; bakteriyel veya viral enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkan akciğer inflamasyonudur. Balgam en net belirtilerinden bir tanesidir. Akciğerde, midede ve boğazda sorunlara yol açar. Siyah kokulu balgamın oluşmasına sebep olabilir. Pnömoni ciddi bir hastalık olduğundan dolayı erken dönemde tedavi altına alınması gerekir.

Tonsillit; bademciklerin iltihaplanması durumudur. Hemen tedavi edilmesi gereken sorun balgam neden olur kapsamında etkilidir.

Tüberküloz; balgam neden olur kapsamında oldukça etkilidir. Bunun dışında akciğerlerde, burunda boğazda tıkanık ortaya çıkarır. Kısa süre içinde tedavi altına alınmalıdır.

Diğer sebepler; boğaz ağrısı, mononükleoz, sigara, hava kirliliği, kimyasal inhalanlar ve anksiyete akciğerlerde ya da boğazda balgam oluşmasına sebep olmaktadır. Balgam Belirtileri

Boğazda meydana gelen balgama sebep olan hastalıklar kapsamında belli başlı belirtiler ortaya çıkar. Çoğunlukla ortaya çıkan bu sorun mantar, viral ve bakteri tarzında enfeksiyonlardan kaynaklı olarak meydana gelir. Belirtiler arasında;

  • Ateş, yüksek düzeyde
  • Titreme ve sürekli üşüme
  • Tıkanıklık
  • Öksürük
  • Burun akıntısı
  • Kaşıntılı gözler, akıntılı gözler
  • Nefes darlığı ve solunum zorlukları
  • Baş ağrısı bulunmaktadır. 

Boğaz mukusun ortaya çıkmasından kaynaklı oluşan belirtiler yalnızca balgamlar, boğaz tıkanıklığı, nefes darlığı ve öksürmedir.

Balgama Sebep Olan ve Rahatlatan Gıdalar

Beslenme vücutta bulunan balgamın artmasına ya da rahatlatılmasına olanak sağlar. Bazı gıdalar balgamı tetikleyebileceğinden dolayı bu tarz gıdalardan kaçınmak gerekir. Aşırı balgam üretimine sebep olabilecek gıdalar arasında;

  • Süt, yoğurt ve peynir tarzında süt ürünleri
  • Dondurma
  • Yüksek düzeyde yağlı olan etler
  • İşlenmiş etler
  • Glutenli ürünler
  • Kafein
  • Aşırı alkol alımı
  • Patates, muz, lahana tarzından meyve ve sebzeler

Bu gıdaların hastalık dönemlerinde tüketilmesi balgamın artmasını sağlar. Bundan dolayı hastalıktan kurtuluncaya kadar gıdaların tüketimi konusunda dikkati olunması gerekir.

Balgamın rahatlamasını sağlayan gıdalar;

  • Soğan, sarımsak, maydanoz, kereviz, kabak, yeşil yapraklı sebzeler
  • Tavuk çorbası
  • Zeytinyağı
  • Alabalık, somon ve orkinos

Balgam Çeşitleri

Balgamın boğazda ortaya çıkan rengi sağlık sorunlarının ne kadar şiddetli olduğunun güçlü bir göstergesi olarak ortaya çıkar. Çoğu zaman ince ve berrak olanı zararsızken, diğer renkler ise belirli bir enfeksiyonu işaret ediyor olabilir. Boğazda bulunan balgamın ne zaman ciddi bir soruna işaret ettiğini belirlemek adına rengine bakmak gerekir. Balgam çeşitleri;

İnce ve açık; soğuk algınlığı, alerji ve kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bazı yiyeceklerin tüketimi sonucunda da oluşabilir.

Kalın ve renkli; balgam aşırı düzeyde kalınsa ısıtma sisteminden kaynaklanan bir kuruluk belirtisine işaret edebilir. Balgamın kahverengi, sarı, yeşil şekilde oluşması bakteri enfeksiyonuna işaret edebilir.

Göğüste sarsıntı sesi; balgamlar göğüs bölgesinde damlıyorsa yutmak oldukça zor olabilir. Ayrıca öksürme ve nefes alma konusunda ses ortaya çıkar. Bu görüntü pnömoniye işaret edebilir.

Yanma hissi; balgamın boğazda bir yanmaya sebep olması ve mide yanması ortaya çıkması GÖRH hastalığına işaret edebilir.

Balgamların rengi ne olursa olsun uzun süre devam ediyorsa, evde kullanılan doğal ilaçlar ile ortadan kalkmıyorsa ve günlük yaşamda zorlamaya başladıysa kesinlikle kişilerin uzman hekime başvurması gerekir. Çünkü bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu tarz hastalıklarda erken dönemde tedavi büyük önem taşır. Erken dönem içinde hastalıkların teşhis edilmesi sonucunda daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam hastayı bekleyecektir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...