Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Hırıltı ve Balgam Durumunda Yapılması Gerekenler

Bebeklerde balgam ve hırıltı görülmesi 1 yaşına kadar akciğer gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan doğal bir süreç olmakla birlikte hastalık habercisi olabilir.

Bebeklerde Solunum Sistemini Anlamak 

Düzenli burun temizliği hırıltı ve balgamı azaltır.

Hırıltı ve balgam şikayeti yetişkinlerde 4 haftadan uzun sürüyorsa sıklıkla altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Fakat bebeklerde görülen hırıltı ve balgam sağlıklı bir akciğer gelişiminin göstergesi olarak kabul edilir ve nadiren bir hastalığın varlığına işaret eder. Bebeğiniz uykudayken, uyanıkken ya da oyun oynarken solunum sesleri değişebilir. Bu açıdan hangi durumlarda hırıltı ve balgamın normal, hangi durumlarda ise tehlike işareti olduğunu anlamak bebeğin sağlıklı gelişimi için önem taşır. 

Bebeklerin metabolizması yetişkin bir insandan farklıdır. Özellikle 1 yaşına kadar bebeklerde savunma sistemi yeni yeni gelişmekte olduğundan bizim hastalık olarak adlandırdığımız bazı durumlar onlar için gelişimin doğal bir parçası olarak kabul edilir. Temel gelişimini anne karnında tamamlayan bebekler doğduktan sonra yeni çevre şartlarına adapte olmaya çalışırlar. Her nefes alışlarında bağışıklık sistemleri bu ortama ait kodları kayıt etmekte ve neyin tehlikeli neyin sağlıklı olduğunu öğrenmektedir. Balgam ve hırıltı da bu sürecin doğal bir parçasıdır.

Balgam ve hırıltı neden olur?

Balgam, solunum sistemi ve akciğerlerin temizlenmesinde görev alan fazla mukustan oluşur. Diş çıkarma dönemleri, yeni çevre şartları, fazla kuru ya da nemli hava, yenilen besinler, toz ve alerjenler aşırı balgam üretilmesine ve bu balgamın solunum yollarında birikerek hırıltı ya da ıslık benzeri sesler çıkarmasına neden olur. Düzenli olarak bebeğinizin burun temizliğini yapmak, bu şikayetlerin azaltmasına yardım eder. 

Balgam ve Hırıltının Tehlikeli Olduğu Durumlar

Balgam ve hırıltı tek başına bir hastalığın belirtisi değildir fakat başka semptomlarla birlikte görüldüğünde acil müdahale edilmesi gerekebilir. Aşağıda sayılan belirtilerden biri ya da birkaçı balgam ve hırıltı şikayetiyle birlikte bebeğinizde görünüyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz. 

Renkli balgam; Sarı ve yeşil renkli balgam sıklıkla bakteriyel ya da viral enfeksiyonların varlığında ortaya çıkar. Sağlıklı balgam şeffaf ve hafif kıvamlı bir yapıdadır. Balgamın köpüklü, renkli ya da çok katı olması hastalık işareti sayılabilir. 

Yüksek ateş; 38 derecenin üstü ateş çocuklarda tehlikelidir. Viral enfeksiyonlarda hırıltı, artmış mukus ve yüksek ateş komplike haldedir.

Cilt renginde değişiklik; Akciğer fonksiyonlarında azalma olduğunda oksijen yetersizliği görülür. Çocuklarda ilk olarak dudaklar, ağız çevresi ve ağız içinde mavi ve beyaz tonlarda renk değişimleri gözlenebilir. 

Bebeğinizin aşılarını ve kontrollerini ihmal etmeyiniz. 

Halsizlik; Çocuğunuz her zamankinden daha yorgun görünüyor, oyun oynamak istemiyorsa bu durumun dikkatle izlenmesi gerekmektedir. Genellikle hastalık durumlarında hırıltı çocuk dinlenirken artabilir.

Yemek yemeyi reddetme; Boğaz enfeksiyonları ve reflüde hırıltı ve balgam yaygın olarak görülen semptomlardır. Bebeğiniz yutkunmakta zorlandığı için yemek yemeyi reddedebilir. Boğaz enfeksiyonları aynı zamanda kulağı etkilediği için bebeğiniz eliyle sürekli kulağını çekmeye ya da kulağına vurmaya çalışabilir. Bebeğinizin normal yeme alışkanlıklarını takip etmeniz, sorunu anlamanızda yardımcı olabilir. 

Nefes darlığı; Dinlenme dönemlerinde bebeğiniz nefes nefese kalıyor, her zamankinden heyecanlı görünüyor ya da solunumu yavaşlıyorsa uzman bir hekim tarafından kontrol edilmelidir. Hırıltı ve balgam şikayeti ile birlikte sürekli tekrar eden nefes darlığı, astım ve bronşit gibi hastalıklarda erken dönem belirtilerinden biridir. 

Bebeklerde Balgam ve Hırıltı Tedavisi

Uluslararası sağlık kuruluşları 1 yaşından küçük bebeklere zorunlu haller dışında ilaç verilmesini önermemektedir. 

Bebeklerde Balgam Ve Hırıltı Nasıl Geçer?

Öncelikle düzenli olarak bebeğin burun temizliği yapılmalı ve bulunduğu ortamların temizliğine önem verilmelidir. Kimyasal içeren temizlik ürünleri, parfüm ve oda kokuları bebeğin uzun süreler boyunca zaman geçirdiği odalarda kullanılmamalıdır. Çok kuru ya da çok nemli odalar solunum sistemini olumsuz etkiler. Sıcak bir banyoda ılık su ile yapılacak banyolar bebeğinizin rahatlamasına yardım eder. 6 aya kadar bebeklerde günde 1 çay kaşığı kadar nane ya da kekik çayı solunum yollarını rahatlatır. 6. ay ve sonrasında yarım fincan ve biraz daha fazla çay verilebilir. Göğüs bölgesine yapılacak masaj ve sıcak havlu kompresleri bebeğinizin göğsünü yumuşatmaya ve solunumu rahatlatmaya yardımcı olur. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 1,00 puan
Loading...