Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Balgamın Burundan Gelmesinin Nedenleri Ve Tedavileri

Burun yapısının iç kısım yüzeyi balgam salgılayan bezleri oluşturan mukoza dokusundan oluşmaktadır. Mukus, antikorlar, proteinler ve su bileşenlerinin bir araya gelerek oluşturduğu salgıdır.

Burun Tıkanıklığı Balgam Yapar Mı?

Birçoğumuzun en büyük şikâyetlerinden biriside boğazda ve burunda biriken balgamdır. Burundan gelen sümük, boğazdan gelen ise balgam olarak isimlendirilir. Burunda oluşan balgamlar çeşitli hastalıklara yol açar. Burunda oluşan balgam öksürük gibi şikâyetlere neden olmaktadır. Biriken balgamın dışarı atılması için sürekli öksürme ihtiyacı duyulur. Bu şikâyetleri ihmale almamakta yarar olacaktır.

burundan gelen balgam

Bu tür şikâyetler mevcut ise derhal bir kulak, burun, boğaz doktoruna görünmek gerekmektedir. Var olan şikâyetlerinizi düzgün bir şekilde anlatarak gerekli testler yapılarak tedavinize başlanması gerekir. Size burundan balgam gelmesi ve tedavi yöntemleri uygulanması için mutlaka doktor yardımı almanız şarttır. Sürekli burun akıntısı ve balgam sorunu yaşıyorsanız bunların elbette doğru bir tedaviye ihtiyacı vardır. Ayrıca sürekli yaşanan burun tıkanıklığı sorunları da balgamı ve başka hastalıkları tetikleyen nedenlerdendir.

Geçmeyen Burun Akıntısı Ve Balgam

Burun bölgesinin iç kısım tarafında balgam salgılama işlevi yapan bezleri barındıran mukoza dokusunu oluşturur. Mukus da burunu nemli tutarak dışarıda oluşmakta olan mikropların ve tozların akciğere ulaşmasını engeller. Burun içerisindeki bezler her gün 1litre kadar mukus salgısı üretir. Balgam burundan gelir mi? diye sorarsanız evet gelir.

Burun içerisindeki mukus fazla üretilirse burundan balgam gelmesine yol açar. Kıvamında ve renginde değişiklikler görülebilir. Kıvamı ve rengine göre hastalıklara ayrılır. Sizinde geçmeyen burun akıntısı ve balgam gibi probleminiz varsa hastalığınızı belirlemek ve tedavi edilmesi için mutlaka yardım almanız gerekir.

Nedenleri

Burundan balgam gelmesine bağlı olan en büyük neden boğazda biriken balgamın veya burunda biriken balgamın bir anda akmaya başlamasıdır. Tabi boğazda balgamın birikiyor olmasını beraberinde öksürük gibi başka hastalıkları da getirmektedir. Sadece bu nedenlerde değil başka nedenlerde burundan balgam gelmesine sebep olabilmektedir.

  • Akciğer hastalıklarından birinin yan etkisi
  • Mevsimsel gribal enfeksiyon belirtisi
  • Sağlıksız beslenme, aşırı içilen sigara
  • Alerji ve sinüzit durumlarının olması
  • Bronşit, grip gibi bakteriyel enfeksiyon olabilir.

Belirtileri

Eğer sürekli burun akıntı ve balgam sorunu yaşanıyor ise aşağıdaki yer alan belirtilerde var is mutlaka uzman bir doktora gitmekte her zaman fayda vardır. Sinüzit ve soğuk algınlığı belirtileri olan rahatsızlıklar balgam oluşumunun en baş belirtileridir. Ayriyeten farklı ilaçlar, mevsim geçişleri, sigara kullanımı, hormonal sebepler, mantar hastalıklarına bağlı nedenler de geniz akıntısı ile balgam oluşumunu arttırmaktadır.

  • Sürekli Öksürme İhtiyacı Hissetme
  • Sık Aralıkta Baş Ağrısı
  • Bazen Ateşlenme
  • Nefes Almakta Zorluk Çekme
  • Bitmeyen Burun Akıntısı

burundan gelen balgam tedavisi

Tedavi

Burundan gelen balgam ve burun tıkanıklığı nedeni çoğu bir hastalığın belirtisi ya da yan etkisi olarak görülmektedir. Ancak genelde balgamların renklerine göre de hangi hastalığın belirtisi olduğu bilinmektedir. Gelen balgam ve geniz akıntısı boğaz şikayetlerine bağlı gelişmekteyse bol su tüketimi ve vitamin alımı ile tedavi sağlanır.

Balgam ve geniz akıntısı enfeksiyonel nedenlerden ise antibiyotik desteği ile tedavi edilir. Alerjik bir neden ise alerjiye neden olan nesne uzaklaştırılır. Gerekirse alerji ilaçları ile tedavi sağlanır. Tüm bu tedaviler çin uzman doktorlardan yardım ve destek alınmalıdır. Özellikle alerji durumları söz konusu olduğunda tedavi yöntemleri mutlaka uygulanmalıdır.

Balgam ve akıntı nedeni sinüzit gibi kalıcı ve uzun bir rahatsızlık vermekte ise burunda eğrilik, keskin çıkıntı gibi durumların olup olmadığına bakılır. Bu rahatsızlıklar var ise cerrahi müdahale ile tedavi edilir. . Bu rahatsızlıklar var ise cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Cerrahi müdahale gerekmiyor ise burun içi iyice özel solüsyonlar ile yıkanarak kalınlaşan sıvının uzaklaştırılması sağlanır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 3,50 puan
Loading...