Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

En İyi Balgam Söktürücü İlaç İsimleri ve Kullanım Özellikleri

Balgam söktürücü ilaçlar katılaşmış mukusun yumuşatılarak vücuttan atılmasına yardımcı olur. Mukolitik olarak da adlandırılan bu ilaçlar Solunum Sistemi Ekspektoranları olarak sınıflandırılırlar.

Mukolitik İlaçlar ve Farmakolojik Özellikleri 

Balgam Söktürücü İlaçlar Nelerdir?

Balgam, vücudun doğal savunma reflekslerinden biridir. Temel yapı taşlarını glikoproteinler, immünglobilinler ve su oluşturur. Virüsler, bakteriler, parazitler gibi yabancı mikroorganizmalar ile aşırı toz ve sigara kullanımı balgamın artmasına ve katılaşmasına neden olabilir. Doğal yollar ile vücuttan atılamayan mukus akciğer yüzeyinde birikerek bronşların tıkanması ve sekonder enfeksiyonlar adı verilen hastalıklara neden olabilir. 

Balgam söktürücü ilaçlar katılaşmış mukusun yumuşatılarak dışarı atılmasını kolaylaştıran ekspektoranlardır. Tuz Daha etkili olabilmeleri için ilaç kullanımı ardından gün içinde bol sıvı gıda tüketilmesi önerilir. Çoğu insan balgam ilaçları ile balgamın hemen kurumasını bekler. Halbuki bu sadece batıl bir inanıştır. En etkili mukolitik ilaçlar kullanımın ardından daha fazla balgam atılmasına neden olur. Balgam söktürücü ilaç kullananlar bu durumu ilacı kullanınca semptomlarım arttı şikayeti ile dile getirmektedir. Aslında balgamın miktarında bir artış yoktur sadece katılaşmış olan fazla mukus gevşemiş ve daha kolay atılmaya başlanmıştır. Bu sağlıklı bir iyileşme sürecidir. İlaç doktorunuz uygun gördüğü dozda ve reçete edildiği şekliyle kullanılmalıdır. 

En İyi Balgam Söktürücü İlaç Hangisidir? 

Ekspektoranlar; burun inhalesi, şurup, granül, ampul, tablet, suda eriyen saşeler olmak üzere farklı şekillerde üretilmektedir. İpeka, tuz ekspektoranları, asetil sistin, amonyum klorür ya bromheksin klorür gibi farklı kimyasal bileşenlerden oluşan çeşitleri mevcuttur. Hastalığın türü ve evresi balgam söktürücü ilacın etkisinde farklılıklar görülmesine neden olur. Bir kişiye iyi gelen mukolitik başka birinde aynı derecede etkili olmayabilir. En iyi balgam söktürücü ilaç yapılacak fiziksel muayene ve tetkiklerin ardından doktorunuzun uygun gördüğü dozlarda reçete ettikleridir. Aşağıda sayacağımız ilaç isimleri sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. 

Lütfen doktor kontrolü olmadan kendinize ilaç seçmeyiniz, başkalarına tavsiye etmeyiniz. Yanlış kullanım ve doz aşımı, zehirlenmelere ve anafilaktik şoka neden olabilir. 

Farklı Yaş Gruplarında Kullanılan Mukolitikler 

Balgam Söktürücü İlaç İsimleri  Etken Maddesi Kullanım Özelliği Yan Etkiler  Fiyat (TL cinsinden)
Asist Aseteil Sistin Granül, Ampul, Kapsül, Suda eriyen toz saşe ve Tablet formları mevcuttur.   Cilt yüzeyinde kızarıklık, Kaşıntı, Tansiyon düşmesi, Alerji 17.90 
NAC  Asetil Sistin Suda eriyen tablet 

Yüksek ateş, Titreme, Mide ağrısı, Alerji 

10.77 
ALLES  Asetil Sistin  Suda eriyen tablet  Bulantı, İshal, kusma  6.85 
 Mukoral  Ambroksol HCl  Şurup  Alerjik reaksiyon  8.38 
Sekrol Ambroksol HCl Şurup Ciltte döküntü, mukoza yapısında değişiklik, Yüz bölgesinde şişkinlik, Nefes almada güçlük 13.87
Mentonex  Asetilsistein  Granül  Hırılıtılı nefes, Göğüs darlığı, Kurdeşen, Anaflaktik şok  26.17 
Muconex  Asetilsistein  Granül  Kusma, Bulantı, Ağız kokusu, Ürtiker, Baş ağrısı, Kulak çınlaması  6.79 
Mucinac Asetilsistein Ampul Anafilaktik reaksiyonlar, Kanama, Kalp atışında hızlanma, Kan basıncında düşme 11.56
 Mukolatin Asetil sistin  Saşe  Epilepsi hastalarında epilektik krizleri tetikler,   7.23 
Mucovit-C C vitamini, Asetil sistin İnhale Egzantem, Raş, Hipotansiyon, Mide yanması, Mide Bulantısı, İshal 17.82

 Sağlık sigortası olan hastalar yukarıda ismi geçen balgam söktürücü ilaçları reçeteli olarak ücretsiz alabilirler. 

Doğal Balgam Söktürücüler ve Kullanım Önerileri 

 Balgam söktürücü ilaçlar çoğu zaman tek başına bir tedavi yöntemi değildir. Önemli olan aşırı mukus salgılanmasına neden olan unsurların tespit ve tedavi edilmesidir. Sigara kullanımı, aşırı tozlu çalışma ortamları, kimyasal maddeler, kapalı ortamlarda uzun süre bulunmak, hijyen şartlarına dikkat etmemek aşırı mukus salgılanmasına neden olan süreci yeniden başlatacaktır. Günlük rutin içinde yapılacak bazı değişiklikler balgamla mücadelede yardımcı olur. Unutmayınız ki, mukus vücudunuzun temizlenmesi için metabolizmanız tarafından gelen uyarılarla çalışır. Kişisel hijyeninize ne kadar çok önem verir, akciğer sağlığınızı iyileştirmek için ne kadar iyi beslenirseniz balgam şikayetiniz de o derece azalır. 

Antiseptik ve antibiyotik özellikleri olan soğan, sarımsak, zencefil, zerdeçal, kekik gibi gıdaları günlük diyetinize eklemeniz vücudu arındırmanın en doğal yollarından biridir.

Ilık su içmek, bitkisel çaylar, sıcak çorbalar balgamı yumuşatarak atılmasını kolaylaştırır. Her gün elma, nane, papatya ya da ekinezya ile yapacağınız çaylardan birini içmek akciğerlerin temizlenmesini kolaylaştıracaktır. 

İş güvenliği kurallarına uygun davranmak, yol yapım çalışması, madencilik, inşaat gibi işlerde toza en az maruziyet için yüz maskesi kullanmak sizi akciğer hastalıklarından korur. Bu tarz işlerde rutin sağlık kontrolleri ihmal edilmemelidir. Eğer süreğen bir hastalığınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız bitki çayı seçiminde doktorunuzla konuşmanız ilaç etkileşimlerini en aza indirmek için önemlidir. 

Mukolitik ilaçlar sadece doktorunuzun uygun gördüğü doz ve şekillerde kullanılmalıdır. Bilinçsiz ilaç kullanımı şikayetlerinizin artmasına ve zehirlenmelere neden olur. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...