Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Balgam Nasıl Tedavi Edilebilir?

Sigara kullanımı en büyük tahribatı akciğerler üzerinde gerçekleştirir. Akciğerler sigara kullanımının bırakılmasıyla birlikte kendi kendini tedavi eder ve budurum mukus oluşumuna yol açabilir.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Balgam Oluşumu

Sigara kullanımının oldukça yaygın olduğu günümüz şartlarında caydırıcı önlemlerin alınmaya başlanmasıyla birlikte kullanım oranları her geçen gün düşüşe geçmektedir. Ancak tüm sorunlar sigara kullanımının bırakılmasıyla birlikte sona ermemektedir. Bırakmaya karar veren bireyleri irade bakımından da sağlık bakımından da zorlu bir süreç beklemektedir. 

sigarayı bırakma süreci

İnsan vücudu kendi kendini onarabilme yeteneğine sahiptir. Ancak bu süreç hastalar için biraz zorlayıcı olabilir. Sigara kullanımının süresine ve yoğunluğuna bağlı olarak özellikle akciğerlerde bıraktığı hasara göre vücut zehri dışarı atmak için stratejiler geliştirecektir. 

Sigara dumanı ile birlikte solunum yolları vasıtasıyla çeşitli zehirli maddeler akciğerlerin hava odacıklarında katran tabakası oluşumuna neden olur. Bu katran tabakası sigara kullanımına devam edildiği müddetçe kalın bir tabaka haline gelerek akciğerlerin verimini düşürmeye neden olmaktadır. Bu durum sigara kullanımının bırakılmasıyla birlikte vücut oluşan katranı dışarı atmak için harekete geçer. Bu durum ile birlikte akciğerlerde mukus oluşumu başlar ve öksürük ile birlikte biriken katran temizlenir. Sigarayı bıraktıktan sonra balgam oluşumunun başlıca nedeni budur.  

Tedavi Yöntemleri

Sigarayı bırakan neredeyse her birey kullanım süresiyle paralel olarak uzun bir süre balgam ve buna bağlı öksürük sorunu yaşar. Bu durum bazı durumlarda akciğer veya solunum yollarındaki bir sorunun habercisi olarak karşımıza çıkabileceği gibi çoğunlukla akciğerlerin kendini temizleme eğiliminden kaynaklanmaktadır. ancak elbette ki bu süreci çok daha hafif ve rahat atlatmanın yolları vardır. İlaç ile tedavi yöntemleri bulunmakla birlikte evde hazırlayabileceğiniz basit kürler veya alınacak basit önlemler ile de bu süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz. 

akciğerlerde mukus tedavisi

Uygulanacak tedavinin mukus oluşumunu yok etmeye yönelik yapılması tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü akciğerlerin hava keseciklerinde biriken katranın dışarı atılabilmesinin en sağlıklı yolu balgam oluşumudur. Uygulanması gereken tedavi oluşan balgamı dışarı atma yönünde olmalıdır. 

Bazı hastalarda rastlanan bir diğer sorun ise sigara kullanımına son verdikten sonra balgamı dışarı atamama şeklindedir. Bu gibi durumlarda öncelikle öksürük yoluyla boğaza veya ağza gelen balgam kesinlikle geri yutulmamalıdır. Yutulan balgam sigara tüketmeyen birinde oluşan mukustan çok daha bakteriyel bir yapıdadır ve mide asitleri bu mikropları öldürmede yetersiz kalacaktır. Bir göğüs hastalıkları uzmanının tavsiyesiyle alacağınız balgam söktürücülerin yanı sıra evde uygulayacağınız basit yöntemler de balgam atma sürecini kısaltmaya yardımcı olacaktır. Limon tüketimi bu süreçte hem solunum yolu enfeksiyonlarından kurtulmanız için hem de mukusu çabuk atabilmek için oldukça etkilidir. Tavsiye edilen yöntemlerden biri bir dilim limonun üzerine tuz serperek suyunu emmek yönündedir. Bir diğer yöntem ise bir fincan sıcak su içerisine birkaç dilim limonu kabukları ile birlikte atıp, içerisine bir tatlı kaşığı bal ile tatlandırarak tüketmektedir. Bal mukus oluşumunun dışarı transferine oldukça yardımcı bir besindir. Bunun yanı sıra bulunduğunuz ortamı nemlendirmek de oldukça önemlidir. Özellikle sıcak su buharının solunması solunum yollarını rahatlatmada oldukça etkilidir. Tuzlu su ile de evde kolay ve etkili bir gargara yapabilirsiniz. Yarım çay bardağı ılık su içerisinde 2 tatlı kaşığı sofra tuzu veya mümkünse kaya tuzu eritip boğaz gargarası olarak kullanabilirsiniz. 

Uzmana Başvurulması Gereken Durumlar

Mukus oluşumu sigara içenlerde ve bırakanlarda sıklıkla görülen bir durumdur. Özellikle sigara kullanımına devam eden kişilerde kullandıkları markayı değiştirdiklerinde bu şikayetlere sıklıkla rastlanır. Bu şikayetlerin ortaya çıkmasında en büyük etken değiştirilen ürünün öncekine göre daha hafif olmasıdır. Sigara kullanımının bırakılmasıyla birlikte akciğerler ve solunum yolları kendini temizlemeye başladığı için mukus oluşumunda artış olağandır. 

Her ne kadar sigara kullanımının bırakılmasının ardından gelişen mukus oluşumu olağan bir durum olarak gözlemlense de bu durum başka bir solunum yolu hastalığının habercisi de olabilir. Bu nedenle bu gibi durumlarda ortaya çıkan diğer belirtilerin de dikkate alınması gerekmektedir. 

Balgam oluşumuyla birlikte gelişen diğer problemler durumun tehlikeli olup olmadığıyla ilgili ip uçları vermektedir. Özellikle uzun yıllar sigara kullanan kişilerde akciğerlerde derin tahribatlar olabilir. Bu gibi durumlar da balgam oluşumunu tetikleyebilir. Ancak böyle bir durum varsa dışarı atılan mukus ile birlikte kan, şiddetli göğüs ağrıları, sık tekrarlayan enfeksiyonlar, uyku hali ve halsizlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Hastaların hayatını olumsuz etkileyen bu belirtilerin yanı sıra bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasıyla iştahsızlık ve buna bağlı olarak hızlı kilo kaybı da gözlemlenen belirtiler arasındadır. Bu gibi belirtiler ile birlikte seyreden balgam şikayetlerinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekir. Bu gibi durumlarda zamanında teşhis ve tedavi ile hastanın hayatı kurtulabilir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...