Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Öksürürken Göğüs Ağrısının Sebepleri ve Tedavisi

Geçmek bilmeyen kronik kuru öksürük kişilerde göğüs yanması, göğüs ağrısına neden olacaktır. Nezle, zatürre, KOAH hastaları ya da akciğer kanseri olan kişilerin öksürmesi durumunda akciğerlerinin tahriş olması sonucunda ağrı meydana gelir.

Öksürürken Göğüs Ağrısı 

Kronik kuru öksürüğe sahip olan kişilerin akciğerlerinde meydana gelen tahriş ya da diğer akciğer hastalıkları sonucunda göğüste kasesinin yanma hissi olabileceği gibi, batıyor hissi, göğüste ağrı meydana gelmektedir. Akciğerde meydana gelen birçok sorun kişilerin yaşamakta olduğu şikayetleri arttırmaktadır. Bu şikayetler arasında hastaların öksürürken göğsüm ağrıyor ya da sırtım ağrıyor gibi belirtileri olmaktadır. Bu durum kişileri çok rahatsız etmekte olan bir durumdur. Sıklıkla nöbet şeklinde olan geçmek bilmeyen kuru öksürükte meydana geleceği gibi aynı zamanda da gece öksürüğünde de yaşanılan şikayetler arasında olmaktadır. 

Öksürürken kişilerde göğüs ağrısı oluşması hastalıkların belirtisidir. Sizlerde beslenme düzeninize akciğere faydalı olan gıdaları tüketmeniz sonucunda öksürükten kurtulabilirsiniz. Karabiber, limon, zerdeçal, zencefil, süt ve bal bu gıdalardan bazılarıdır.

Öksürürken Göğüs Ağrısına Neden Olan Hastalıklar

Plörezi

Akciğerlerin ve göğüs duvarını örtmekte olan plevra adındaki dokunun şişerek iltihaplanması sonucunda meydana gelmektedir. Bu doku göğüs duvarının iç kısmını akciğerleri kaplamaktadır. İki kat arasında küçük boşluklardan oluşur. Bu boşluklar sayesinde kişiler nefes alırken iki katmanın birbirine geçmesini sağlayan çok az miktarda sıvı barındırmaktadır. İltihaplanmaya başladığı zamanlarda kişilerde öksürük neticesinde ağrı meydana gelir. Bu hastalığın oluşmasına alt solunum sisteminde bulunan enfeksiyonlar bakteriler sebep olmaktadır. Çok nadirde olsa virüs yayılması sonucunda plevrana hastalığına çevirebilir. Plevrus belirtileri arasında kişilerin göğüs ağrısı ve nefes darlığı sıklıkla yaşanmaktadır. Göğüs kafesinin bıçak batar gibi bir his yaşanmasına neden olur. Bu ağrı gün geçtikçe daha da artacaktır. Sol ya da sağ tarafta bulunan akciğerlerde meydana gelir ve öksürme ya da hapşırma gibi ani hareket edilmesi durumunda daha da giderek kötüleşecektir.

Plörezi hastaları için İbrahim Saraçoğlu tarafından keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilmektedir. Günde üç defa bir yemek kaşığı kadar aç karnına 15 gün boyunca tüketmeniz sonucunda bu hastalığın iyileşmesini ve oluşan öksürük sırasında göğüs ağrısının tedavisini doğal yollarla yapacaksınız. 

Zatürre

Bazı bakterilerin ya da virüsün neden olduğu zatürre hastalığı kişinin yaşamını son derece tehdit etmekte olan bir sorundur. Soğuk algınlığı ya da grip neticesinde zatürre geçirme riskiniz çok fazla olmaktadır. Hastalık nedeniyle kişilerin ciğerlerinde oluşan enfeksiyon zor zamanlar geçirmenize neden olacaktır. Kişilerde yüksek ateş görülmektedir. Nefes darlığı sebebi ile çok hızlı nefes alıp vereceklerdir. Öksürük kişilerin yaşamakta olduğu en büyük belirtiler arasındadır. Ciğerlerden gelen güçlü öksürük nedeniyle göğüs ağrısı ve sırt ağrısı meydana gelecektir. Daha çok öksürürken balgam gelir. Bu balgamın rengi paslı veya yeşil olacağı gibi bazı kişilerde balgamında kanda görülmektedir. Pnömoni yani zatürre yaşamakta olan ve belirtileri nedeniyle hastanın sıkıntılı zamanlar geçirmesi durumunda tedavi edilmesi gerekmektedir.

Doktor tarafından ağrınızı dindirmek amacıyla reçete edilecek ağrı kesiciler, antibiyotik ilaçlar son derece iyi gelir ve hastalığı yenmeniz konusunda sizlere yardımcı olur. 

  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik;
  • 1 su bardağı su.

Kürün yapımı için sizlerde kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine 1 yemek kaşığı kuru kekik atarak 8 dakika boyunca demlenmesini sağlayın. Ardından süzülerek günde 3 defa yemeklerden yarım saat önce 21 gün boyunca uygulamalısınız.

Pnömotoraks

Kişilerin pnömotoraks yaşaması sönmüş akciğer olarak adlandırılmaktadır. Soluduğumuz havanın akciğer ve göğüs duvarı arasında bulunan boşluğa sızması sonucunda meydana gelir. Solumakta olduğumuz hava akciğeri dışa doğru itecektir. Bunun neticesinde akciğerde sönme meydana gelir. Göğüs yaralanması gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Kişilerde meydana gelen belirtileri arasında nefes darlığının yanı sıra aynı zamanda öksürme gibi ani bir hareket yapması durumunda meydana gelecek göğüs ve sırt ağrısı kişilerde bıçak batıyor gibi bir hissin oluşmasına neden olur.

  • 7 tane orta büyüklükte keçiboynuzu;
  • 500 gram klorsuz su.

Yarım litre suyun içerisine 7 tane keçiboynuzu elinizle küçük parçalara bölerek atılır. 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatıldıktan sonra sabah ve akşam içilmesi akciğer sağlığı açısından önemlidir.

Astım

Astım, bronş tüplerinde meydana gelen iltihaplanma sonucunda tüplerin içerisinde yapışkan bir salgı üretimi sonucunda meydana gelir. Kişilerde sıklıkla öksürük krizleri özellikle de geceleri meydana gelmektedir. Bu durum nefes darlığı hırıltılı nefes alıp verme ya da öksürme sonrasında meydana gelen göğüs ağrısına neden olur.

  • 1 tane bıldırcın yumurtası;
  • 1 yemek kaşığı bal.

Bir kabın içerisine bıldırcın yumurtası kırıldıktan sonra, 1 yemek kaşığı bal konularak karıştırılır. 15 gün boyunca sabah ve akşam yemeklerden 2 saat sonra tüketilmelidir.

Grip

Özellikle soğuk havalarda yaşanılmakta olan solunum yollarında meydana gelen bulaşıcı bir hastalık olmaktadır. Üst ya da alt solunum yollarına bulaşan bir virüs neden olur. Yüzün üzerinde grip virüsü bilinmektedir. Her yıl yeni grip virüsleri gelişir. Kişilerin boğaz ağrısı ve soğuk algınlığında sıklıkla görülen hapşırma belirtileri arasındadır. Bunun yanında sıklıkla kişilerin ciğerlerinden gelen öksürük ve neticesinde göğüs rahatsızlıkları da meydana gelir. Göğüste sıklıkla ağrının oluşmasına ve yanma hissine neden olacaktır. 

  • 2 yemek kaşığı ada çayı;
  • 1 çay kaşığı bal;
  • 1.5 su bardağı su.

Kaynamakta olan suyun içerisine 2 yemek kaşığı ada çayı ilave edilmelidir. 5 dakika boyunca kısık ateşte kaynatıldıktan sonra 10 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Daha sonra süzülerek içerisine 1 çay kaşığı bal ilave edilir. Sabah ve akşam grip geçene kadar içilir.

KOAH

Hava yollarının görevi akciğerlerimize hava akışını sağlamaktadır. Eğer kişilerde hava yollarının şişmesi ya da üretilmekte olan mukus nedeniyle hava akışının engellenmesi durumunda kişilerde nefes almakta zorlanma görülür. Kişilerde geçmeyen öksürük görülür. Bu da hırıltılı nefes almaya sebep olacağı gibi kişi nefes almakta zorlanır. Öksürme neticesinde göğüs kafesinde ciddi ağrı meydana gelecek ve göğsünde sıkışma gibi belirtileri olacaktır.

Öksürük sırasında göğüs yanması, ağrıması nedenleri içerisinde eğer ki KOAH hastası olmanız sebebi ile bu belirtileri görüyorsanız sizlerde doğal antibiyotik olan sarımsak tüketebilirsiniz. Yemeklerinizden zencefil baharatını eksik etmemeli ve kişilerin göğüs enfeksiyonlarına çok faydalı olan bu bitkinin çayını demleyip içebilirsiniz.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 1,00 puan
Loading...