Akciğer Ağrıları Neden Kaynaklı Ortaya Çıkar ve Hangi Bölgelere Vurur?
Akciğer ağrıları birçok hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bu ağrılar zaman içinde vücudun farklı yerlerine vurarak kendini belli eder. Bu durumda mutlaka uzman doktora başvurulması gerekir.
Akciğer Ağrısı
Akciğerler kişide solunum sisteminin en önemli parçasıdır. Oksijen alarak bunu insanların tüm hayati organlarına dağıtmakta akciğerlerin görevidir. Akciğerde meydana gelen sorunlar ve hastalıklar vücutta bazı bölgelerde sorunlara neden olabilir. Akciğer bölgesinde hissedilen ağrı çeşitli nedenlerden kaynaklı olabilir. Bunlardan bazıları aşağıdakileri içerir;
İnflamasyon; akciğerlerde akciğerlerin astar kısmında veya çevresindeki alanlarda iltihaplanmaya neden olan herhangi bir durum akciğer ağrısı hissi uyandırmaktadır. Akciğer ağrısı nereye vurur kapsamında sırt ve göğüs bölgesine vurur. Ağrı iltihaplanmanın durumuna göre şiddetli şekilde gerçekleşebilir.
Tahriş; akciğer (zarının tahriş plevra gibi) plörezi oluştuğu zaman ağrı meydana gelebilir.
Basınç; akciğerlerde veya göğüs boşluğunda benign ya da kanserli bir tümör sebebiyle göğüs boşluğunda meydana gelen basınç, bir tümörün baskısı, sinir çevresinde iltihaplanma sebebiyle ağrı ortaya çıkabilir.
Göğüs duvarı ağrısı: cilt, kas, bağlar ve diğer dokular da dâhil olmak üzere göğüs duvarından kaynaklanan ağrı oldukça yaygın şekilde meydana gelir. Bu tarz ağrı öksürük, yaralanma, zona ile enfeksiyona bağlı ağrı sebebiyle meydana gelebilir. Göğüs duvarı dışında ağrıdan başka, batma ve yanma da meydana gelebilir.
Koşullar
Akciğerlerde ağrıya neden olabilecek birçok olası durum bulunur ama daha yaygın olanlardan bazıları şunlardır;
Plörezi: plörezi akciğerleri örten dokuların iltihaplanmasını (plevra) anlamına gelir. Bu ağrı genelde derin bir nefes alıp verilirken meydana gelir. Ağrı oldukça keskin şekilde hissedilir. Sigara kullanımı iltihaplanması arttıracağı kesinlikle uzak durulması gerekir. Sigarayı bıraktıktan sonra akciğer ağrısı ve tedavi edildikten sonra ağrılar yavaş yavaş ortadan kalkar.
Enfeksiyonlar: pnömoniden bronşit, akciğer apsesine ve değişen enfeksiyonlar bu tür ağrılara neden olabilir. Enfeksiyonlardan kaynaklı olarak göğüs ve sırt bölgesinde yanma, batma ve nefes almada zorluklar meydana gelebilir.
Astım: astım hastalığı tedavi edilmediği zaman oldukça zararlı durumlara yol açabilir. Astımdan kaynaklı olarak kişilerde şiddetli öksürük meydana gelir. Bu öksürük zaman içinde şiddetli düzeyde akciğer ağrısı meydana gelebilir. Astımdan kaynaklı akciğer ağrısına ne iyi gelir kapsamında hastaların mutlaka tedavi olması gerekir.
Pulmoner emboli: bir pulmoner emboli bacaklarda veya pelviste kan pıhtısı oluşturur ve akciğere kadar gider. Bundan kaynaklı olarak akciğerlerde ağrı meydana gelir. Bu ağrılar özellikle göğüs bölgesinde ortaya çıkar. Akciğer ağrısı nasıl geçer kapsamında mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Pnömotoraks: akciğerin çökmesi olarak da adlandırılan bir pnömotoraks ağrıya sebep olabilir.
Plevral efüzyon: akciğerleri plevral efüzyon olarak adlandıran dokular aralarında biriken sıvı bölgede sık görülen bir ağrı sebebidir.
İyi huylu ve kötü huylu tümörler: akciğerlerde meydana gelen kanseri, mezotelyoma dâhil olmak üzere kanserler, en sık rastlanan benign, akciğer tümörü olan bir hamartom gibi iyi huylu akciğer tümörleri ağrılara sebep olabilir.
Kalp hastalığı: bir kalp krizi ve farklı kalp rahatsızlıklarından kaynaklanan ağrı akciğer ağrısı olarak hissedilebilir. Özellikle sırt bölgesine vuran ağrılar şeklinde meydana gelir.
Asit reflüsü: gastroözofageal reflü hastalığı akciğerlerin bulunduğu bölgesinde hissedilir. Ağrıdan kaynaklı olarak hissedilen bir hastalıktır.
Lupus ve romatoid artrit gibi romatoid durumlardan kaynaklı olarak akciğerde ağrılar meydana gelebilir. Akciğerde oluşan ağrılar sırt ve göğüs bölgesine vurduğu için soğuk algınlığı ile karıştırılabilir.
Akciğer Ağrısı ve Akciğer Kanseri
Birçok hastalık akciğer bölgesinde ağrılara ve rahatsızlığa neden olabilir. Bunlardan bir tanesi de kanserdir. Akciğerlerde meydana gelen kanser hastalığı erken evrelerinde daha kolay tedavi edilebilir bir hastalıktır. Akciğer ağrısının kanser olma ihtimalini artıran belirtiler arasında sigara kullanımı, sürekli öksürük, kısık ses ve açıklanamayan kilo kaybı en belirginleridir. Akciğer kanserinin bu tarz erken belirtileri kısa sürede tanı koyulması açısından önemli verilerdir. Akciğerlerde meydana gelen ağrılar şiddetli düzeyde de meydana gelebilir. Bu ağrılar kanserin belirtisi olabileceği için kısa süre içinde uzman hekime başvurarak muayene olmak çok önemlidir. Kanser tarzındaki hastalıklarda erken tanı koyulması sağlıklı ve uzun yaşa adına gereklidir. Bundan dolayı küçücük bir belirti meydana geldiği zaman uzman doktordan yardım alınması gerekir. Ayrıca kanser olan kişiler bitkisel ve doğal destekler ile meydana gelen ağrı ve farklı semptomları hafifletmek konusunda destek sağlayabilir. Bu desteği sağlamak için kullanılacak olan bitkisel tedaviler kesinlikle düzenli ve aksatılmadan yapılması gerekir.
Teşhis
Doktoru ziyaret edildiğinde dikkatli bir öykü alacak ve fizik muayene yapacaktır. Sonuçlara bağlı olarak, başka testlerde yapabilir.
- Enfeksiyon bulguları aranması için göğüs radyografisi, oldukça ağrısız şekilde uygulanır.
- Kalp krizini değerlendirmek adına bir elektrokardiyografi (EKG)
- Göğüs tümörleri, plevral efüzyonu, enfeksiyon bulgusu ve daha fazlasını bulacak bir CT taraması
- Kalp krizini gidermek, inflamasyon veya lupus gibi durumların kanıtı bulmak adına kan testleri
- Kalp kapakçıklarını değerlendirmek, kalbin etrafında sıvı aramak veya kalp hasarını tespit etmek adına eko kardiyogram