Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Öksürük Neden Olur? Öksürüğe Neden Olan Hastalıklar

Öksürük solunum yollarının ve akciğerin vermiş olduğu bir reflekstir. 3 haftadan kısa sürmesi durumunda akut, 3 haftadan daha uzun sürerse kronik öksürük denilmektedir.

Öksürüğün Sebepleri 

Vücuda burun ya da ağız yoluyla girerek solunum yollarına ulaşan ya da akciğerde bulunan maddelerin dışarıya atılması amacıyla yapılan doğal bir refleks olmaktadır. Solunum yollarından hücrelerin tahriş olması sonucunda ortaya çıkacağı gibi akciğerlerde nefes alma sonucunda yüksek basınç sonucunda da meydana gelebilir. Akut ve Kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. 3 haftadan daha kısa süren öksürük akut öksürük denirken, 3 haftadan daha uzun süren öksürüklere ise kronik öksürük adı verilmektedir. Akut öksürük, zatürre, soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıkların neticesinde bulaşıcı ve enfeksiyöz olmayan nedenlerden ortaya çıkar.

Öksürüğe Neden Olan Hastalıklar

Grip

Viral bir enfeksiyon olmaktadır. A ve B influenza virüsünden kaynaklanmaktadır. Grip yaşamakta olan bir insanda ateş, vücudunun değişik bölgelerinde ağrı, baş ağrısı, boğaz kuruluğu ve kuru öksürük görülmektedir. Grip olan bir kişi ilk 3 ile 4 gün içerisinde kendisini çok kötü hissedecektir. Gripten kurtulabilmek ise 1 ile 2 hafta arasında değişmektedir. Hasta iyileşse bile bazı kişilerde öksürük devam eder. Gri daha sıklıkla bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, yaşlılarda, ve çocuklarda görülmektedir. 

Zatürre

Bir akciğer enfeksiyonudur. Zatürre hastalığına bakteriler ya da virüsler neden olmaktadır. Daha çok soluma sonucunda mikropların akciğere ulaşması sonucunda oluşur. Ve soğuk algınlığı ya da grip hastalığı sonrasında da yakalanma riskiniz bulunmaktadır. Bu hastalığın belirtileri çok hızlı bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bunların içerisinde balgamlı öksürük olmaktadır. Balgamın rengi paslı ya da kanlı olabilir. Bunun dışındaki belirtileri arasında nefes darlığı, yüksek ateş, titreme, göğüs ağrısı ve kişilerde mide bulantısı gibi belirtileri olmaktadır. Hastaların iyileşme süresi 2 haftayı bulabilir.

Solunum Yolları Rahatsızlıkları

Solunum yolu hastalıkları kişilerin boğazını, gırtlağında, nefes borusunu ve bronşlarını etkileyecektir. Bir takım organizmalar ve tozlardan etkilenileceği gibi alerjik nedenlerden kaynaklı da ortaya çıkması söz konusu olur. Bronşların etkilenmesi sonucunda öksürük nedenleri arasında gösterilmektedir. Kişilerde daha sıklıkla balgamlı sık sık öksürük görülmektedir. Üst solunum yollarında ya da alt solunum yollarında meydana gelebilir. Daha çok kış ya da sonbahar mevsiminde havaların soğuması sonucunda meydana gelecektir. Solunum yolu enfeksiyonlarına genellikle virüsler neden olmaktadır. Belirtileri arasında kuru ya da balgamlı öksürük, hapşırma, burun akıntısı, halsizlik, yüksek ateş, boğaz ağrısı görülmektedir. Gece olunca öksürük daha çok artar. Bol bol sıvı tüketince geçer.

Boğmaca

İnsanların kontrol edilemez öksürmesine neden olan bulaşıcı bir bakteriyel hastalık olmaktadır. Bordetella pertussis isimli organizma neden olur. Boğmaca hastalığı 2 yaşından küçük çocuklarda çok ciddi bir hastalık olması nedeniyle tedavisinin yapılması gerekmektedir. Yaklaşık olarak 6 hafta süresi boyunca kişilerde yüksek ateş, burun tıkanıklığı, halsizlik, hapşırma, birkaç dakika süren geçmeyen kronik öksürük, öksürme sırasında rengin kırmızıya dönmesi ve kusma gibi belirtileri olan çok ciddi bir hastalıktır.

Bronşit

Akciğere hava taşımakta olan bronşiyal tüplerin iltihaplanması durumunda meydana gelmektedir. Bronş tüpleri bu durumda şişecek ve balgam üretmeye başlayacaktır. Bu durumda da kişilerde sık sık öksürük meydana gelir. Özellikle de akşamları öksürük kişileri rahatsız eder. Akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Akut bronşit çok hızlı bir şekilde ortaya çıkacak ve 3 hafta içerisinde kişilerde tedavisi sonucunda iyileşme görülecektir. Kronik bronşit ise özellikle de sigara içen kişilerde uzunca bir süre devam edecektir. Öksürük nedenleri arasında olan bronşit genellikle akut olması durumunda bir virüsten kaynaklanacaktır. Halsizlik, yüksek ateş, terleme, balgamlı öksürüğün gelmesi, titreme, göğüs ve omuz ağrısı gibi belirtileri bulunmaktadır. 

Larenjit

Ses tellerinin aşırı tahriş olması ya da bir enfeksiyona bağlı olarak görülmektedir. Larenjit yaşamakta olan bir kişinin ses tellerinin iltihaplanması ve tahriş olması sonucunda şişecektir. Bu şişme sonucunda seslerin bozulmasına neden olarak boğuk bir ses ortaya çıkacaktır. Tedavisi yapılsa bile iyileşmesi birkaç haftayı bulacaktır. Kişilerde daha çok larenjit sonucunda kuru öksürük meydana gelir. Zayıf ses ya da ses kaybı oluşacaktır. Halsizlik, boğaz ağrısı, boğazın kuruması, sık sık kuru öksürük meydana gelir.

Plevra

Akciğer tabakasında bulunan zarın iltihaplanması sonucunda oluşmaktadır. Bazı hastalarda iki doku arasında sıvı birikmesine neden olacaktır. Bu durum kişilerin nefes almasını zorlaştıracak ve sürekli olan nöbet şeklinde ki öksürüğün oluşmasına neden olacaktır. Kişilerde bu hastalık karşısında nefes alırken öksürme sırasında ya da hapşırıkları sırasında göğüs ağrısı meydana gelecektir. Nefes darlığı görülecektir. Yüksek ateş bazı hastalarda görülür.

Farenjit

Gırtlak arkasında bulunan farenks iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Boğazda tahriş olmaya, şişkinliğe ve yutma zorluğunun olmasına neden olacaktır. Farenjitin en yaygın belirtileri arasında soğuk algınlığı, grip ya da bir takım viral enfeksiyonlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Belirtileri arasında sıklıkla kişilerde boğaz kuruluğu oluşacaktır. Hapşırma, burun akması, halsizlik, vücudun belirli kısımlarında ağrı, yorgunluk, öksürük sıklıkla görülen belirtiler arasında olur.

Astım

Astım kronik bir hastalık olmaktadır. Öksürüğe neden olan daha çok alerji astımı olmaktadır. Belirtileri arasında sulu ve kaşınan gözler, hapşırma, burun akması, boğaz gıcıklığının yanı sıra gece ve sabahın erken saatlerinde kişilerde öksürük meydana gelebilir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...