Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Ameliyat Öncesi ve Sonrası Öksürük Neden Olur, Ameliyat Sonrası Nasıl Etkiler

Ameliyat öncesinde var olan öksürük, ameliyatta uyutulacak hasta için solunum problemleri operasyona engel olabilir. Ameliyat sonrasında, akciğer solunumunun yeniden gelmesi ile akciğer içerisindeki gazı atmak için öksürük gelişebilir.

Ameliyat öncesinde üst ve alt solunum yolları hastalıkları nedeniyle öksürük var ise anestezi uzmanı tarafından tekrar değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Anestezi doktoru öksürüğü ameliyata engel olarak değerlendirirse operasyon ertelenir. Tiroid, guatr, geniz eti, burun, akciğer, kalp, baypas ameliyatları sonrasında, akciğer sekresyonları arttığı için solunum güçlüğü, öksürük komplikasyonları sık görülmektedir. Normal şartlarda hastalarda ameliyat öncesi solunum problemi olması istenmez.

Ameliyat Öncesi Öksürük

Tiroid, guatr, geniz eti, burun, açık kalp, baypas, akciğer gibi önemli ve solunum yoluna yakın, solunum yolunu ilgilendiren ameliyatlarda sekresyonun rahat atılması, solunum problemi yaşanmaması için, alt ve üst solunum yollarında herhangi bir enfeksiyon, iritasyon olmaması gerekmektedir. Anesteziden uyanma döneminde hastaların akciğerlerindeki sekresyonu rahat atabilmeleri gerekir. Sekresyonu rahat atamayan hastalarda solunum güçlüğü, morarma, nefes darlığı görülecektir. 

Ameliyat öncesi hastalar, ameliyat hazırlığı yapan hemşire tarafından değerlendirilir. Tansiyon, nabız, ateş, solunum sayısı ve niteliği değerlendirilen hastalarda herhangi bir problemde doktoru ile iletişime geçilir ve gerekli görülürse anestezi uzmanı tarafından tekrar değerlendirmeye alınır. Ameliyat öncesi öksürük ameliyata engel olacaktır. Alt ve üst solunum yollarında herhangi bir enfeksiyon odağı varsa hastaya antibiyotik tedavisi başlanarak ameliyatı ileri bir tarihe alınabilir. 

Ameliyat Sonrası Öksürük 

Anestezi ilaçları, vücutta solunum kasları dahil tüm kasları gevşetici etkiye sahiptir. Hastalar, ameliyatta genel anestezi alırlar ve solunumunu kendileri yapamazlar. Bu nedenle solunum makinesine bağlanırlar. Solunum makinesine bağlanması için, solunum yollarına yerleştirilen hortum boğazı tahriş edebilir ve bu nedenle öksürük oluşabilir. Normal, olası problemlerdendir. 

Tiroid, guatr, geniz eti, burun, baypas, açık kalp, akciğer ameliyatı sonrasında solunum yollarının salgısının artması nedeniyle akciğerler bu salgıyı vücuttan uzaklaştırmaya çalışır. Öksürük refleksiyle bunu yapmaya çalışırken hastanın ameliyat bölgesinde ağrı olacaktır. Açık kalp ve baypas ameliyatı geçiren kişilerde özellikle, göğüs kafesi üzerindeki dikişlerin patlamaması için öksürüğün minimal düzeyde yapılması gerekmektedir. Dikişlerin patlama ihtimaline karşı kişiye nemli oksijen tedavisi uygulanabilir. 

Akciğer Ameliyatı Sonrası Öksürük

Açık ve kapalı akciğer ameliyatlarında, akciğer içerisinden doku çıkarılması ya da bir bölümünün alınması ile vücudun yeni akciğer kapasitesine alışması için öksürük refleksi ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkan öksürük probleminde en büyük sorun, akciğer içerisindeki dikişleri patlatarak iç kanamaya neden olmasıdır. 

Açık akciğer ameliyatı sonrası hem içeride, hem dışarıda olan dikişlerin yakından gözlemlenmesi gerekmektedir. İçerideki dikişlerin zarar görmesi, açılması ile iç kanama gelişebilir ve hasta için hayati tehlike yaratır. İç kanama belirtileri, tansiyon düşüklüğü, öksürükle kırmızı, yoğun, kanlı balgam gelmesi, nabzın hızlı atması, solunum sayısında artma ve solunumun yüzeyselleşmesi olarak sayılabilir. Açık ve kapalı akciğer ameliyatı sonrasında bu belirtiler görülen hastalarda doktora haber verilmelidir. 

Akciğer ameliyatı sonrası iç kanamadan şüphelenilen hastalarda, uyutularak bronkoskopi aleti ile akciğer iç kısmı incelenir ve gerekirse tekrar ameliyata alınır. Aciliyeti olan bir durumdur. 

Akciğer ameliyatı sonrası, akciğerde biriken sekresyonu atmak için öksürük oluşacaktır. Operasyon öncesi hastaya öksürük ve derin nefes egzersizleri öğretilir ve uygulanır. Sonrasında da öğretilen şekilde uygulaması sağlanır. Nefes ve öksürük egzersizleri akciğer kapasitesini arttırıcı özelliğe sahiptir. 

 Ameliyat Sonrası Öksürük Nasıl Geçer?

Tiroid, geniz eti, burun, guatr ameliyatları sonrasında öksürük genelde boğazda genel anestezi nedeniyle normal olarak boğazda oluşan tahrişe bağlıdır. Bu nedenle öksürük gelişen hastalarda ağız yolundan bir şeyler yiyip içebilir denildiği zaman ılık içecekler, süt, bitki çayları iyi gelecektir. 

Akciğer sekresyon atmak için refleksle öksürürürken ameliyat bölgesindeki ağrı nedeniyle de normal olarak  öksürmekten kaçınır. Bu nedenle özellikle tiroid, guatr, geniz eti, burun gibi üst solunum ve boğaz bölgesi ameliyatlarından önce kişiye derin nefes egzersizleri ve öksürük egzersizleri öğretilmelidir. 

Öksürüğü olan kişilerde, solunum sıkıntısı, nefes darlığı gelişmişse, maske ile nemli oksijen uygulaması yapılabilir. Burun ameliyatı olan kişilerin burnunda tampon olması nedeniyle verilen oksijen nemlendirilemeyecektir. Bu nedenle solunum yollarında daha fazla kuruluk olmaması için normal olarak verilen oksijenin nemlendirilmesi gerekir. 

Operasyon sonrasında tüm vital bulguların normal sınırlarda değilse doktora söylenmesi gerekir. Özellikle solunum normal sınırlarda olması gerekmektedir. Tiroid ameliyatı sonrasında, tiroid hormon değişiklikleri nedeniyle solunum sayılarında değişiklikler görülebilir. Operasyona bağlı olarak da kişi solunum problemi yaşayabilir. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...