Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Ameliyatı Aşamaları ve Riskleri

Akciğer ameliyatı iki yolla yapılmaktadır. kapalı yöntem ve açık ameliyatlar olmaktadır. Hangi cerrahi yöntem kullanılacağına hastalığınızın boyutu sonucunda karar verilmektedir.

Akciğer Ameliyatı

Akciğer

Akciğer ameliyatları günümüzde toraskopi (VAKS) kapalı yöntem ve Torakotomi açık yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Her iki ameliyat türünde de hastaya genel anestezi altında müdahale edilir. Hastalarda akciğerde kitle olması, akciğer kanseri, akciğer büzüşmesi, göğüs boşluğunda meydana gelen enfeksiyonu gidermek amacıyla, zarın kalınlaşması, akciğer nakli veya bir ya da daha fazla lobun çıkartılması amacıyla yapılmaktadır.

Ameliyat öncesi hazırlıklar

Ameliyata akciğer ameliyatı öncesinde kişilerin sigarayı ve alkolü bırakmaları gerekmektedir. Gece yarısından sonra hastaların herhangi bir şey yememeleri ve de içmemeleri çok önemli olmaktadır. Cerrahi sırasında kusma olacağı için bu tür komplikasyonları aza indirmek amacıyla tedbir amacıyla hasta aç bırakılmalıdır. Genel anestezi uygulanacak olması nedeniyle kişilerin GAG refleksi ameliyat sırasında birkaç saat içerisinde kaybolur. Hastaların herhangi bir alerjisinin olup olmadığı doktoruna ameliyat öncesinde bildirilmesi gerekmektedir. Bu sayede uygulanacak en iyi anestezi yöntemi seçilir. Özellikle de yaşlı hastaların kalp rahatsızlıkları olup olmadığının anlaşılması için kardiyoloji doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar ameliyattan 3 gün öncesinde alınmamalıdır.

Riskleri

Ameliyatın bir takım komplikasyonları bulunmaktadır. Kan damarlarının akciğerlere zengin biçimde bulunması nedeniyle akciğer ameliyatları sırasında kanama meydana gelir. Bu durumda kişilere kan nakli verilmesi söz konusu olacaktır. Genel anesteziye bağlı olarak kişilerde bulantı, kusma, baş ağrısı, tansiyon ve bir takım alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Her ameliyat esnasında olduğu gibi kapalı akciğer ameliyatı ya da açık akciğer ameliyatı sonrasında kişilerde enfeksiyon kapma riski bulunabilir. Bu nedenle de hastanın ve hastanenin hijyeni çok önemli olmaktadır. Ameliyat sonrasında iltihaplanma olması neticesinde akciğer mantarı gelişebilir.

  • Enfeksiyon;
  • Kanama;
  • Ciğerlerinizden sızan hava;
  • Zatürre;
  • Kabızlık;
  • Nefes darlığı;
  • Boğaz ağrısı;
  • Akciğer embolisi,
  • Bacaklarda kan pıhtısı.

Ameliyat aşamaları

Torakostomi (Açık Akciğer Ameliyatı)

Açık akciğer ameliyatı olan kişiler genel anestezi altında olmaktadır. Bu sayede kişi uyur ve ağrı hissetmez. Ameliyat sırasında hastanın ağrısını dindirmek amacıyla epidural küçük tüpler takılır. Hasta uyutulduktan sonra kolu başının üzerine alınır. Cerrah tarafından iki kaburga arasında 18 ile 25 santim arasında kesim yapılır. Kaburga ayrılır ve akciğere cerrahın ulaşması sağlanır. Cerrah tarafından akciğerler deflate edilecektir. Bu yöntem sayesinde havanın içeriye girip çıkması engellenecektir. Akciğer üzerinde ki hasarı görene kadar doktor tarafından ne kadar parçanın çıkartılacağı bilinmeyebilir. Ameliyat esnasında karar verilecektir. Bu esnada lenf nodları da çıkartılabilir. Parçanın kesilerek çıkartılması sonucunda bir ya da daha fazla drenaj tüpü akciğerde oluşacak sıvının boşaltılması için göğüs bölgesine yerleştirilecektir. Ameliyat tamamlandıktan sonra tekrardan ayrılan kaburgalar yerine yerleştirilecek, kaslar eski haline getirildikten sonra kesi kapatılmak için dikilecektir.

Açık akciğer ameliyatı sırasında akciğer kanseri olan kişilerin kama rezeksiyonu adı verilen akciğer bölgesinden sağlıklı dokular ile parça birlikte çıkartılır. Segmentomi denilen cerrahi yöntem uygulanması sonucunda akciğerin bir bölümü cerrah tarafından çıkartılı. Lobektomi ise akciğer kanser içeren lobun ve parçanınçıkartılmasıdır. Eğer ki hasta Pnömonektomi cerrahisi uygulanması durumunda akciğerin tamamının çıkartılmasıdır. Ekstraplevral pnömomektomi akciğerlerin ve kalbin plevra astarını ve diyaframın bir kısmını kaldırılması işlemi olacaktır.

Akciğer cerrahisi sırasında ameliyat tamamlandıktan sonra cerrah tarafından sönmüş olan akciğerler yeniden şişirilir. Ameliyat sırasında toplanmış olabilen göğüs drenaj sıvısının, kan birikiminin atılması için tüpler konulmaktadır. Bu tüpler birkaç gün boyunca hastada kalır. Hastanın ameliyat süresi yaklaşık olarak 2 ile 5 saat arasında değişmektedir. Akciğer çıkarıldıktan sonra kaburgalar yerine konulur ve kesi dikiş ya da zımba yöntemi ile kapatılır. Ameliyat işlemi bittikten sonra hasta 2 gün boyunca yoğun bakımda kalmalıdır.

Torakoskopi (Kapalı Akciğer Ameliyatı)

Kapalı akciğer ameliyatına torakoskopik(VATS) denilmektedir. Akciğer kanseri, hiatal herni onarımı, akciğerlerin çevresinde oluşan aşırı sıvı, timus bezi çıkartılması gibi hastalıklarda kullanılmakta olan bir yöntem olmaktadır. Hastanın genel anestezi ile uyutulduktan sonra tedavi etmek amacıyla minimal invaziv tekniğidir. Kamera yardımıyla kişilerde açılan kesiklerden içeriye girilerek akciğere ulaşılır. Bir video yardımıyla ve cerrahi aletler kullanılarak monitöre ulaşan görüntü sayesinde cerrah tarafından ameliyat işlemi yapılmaktadır.

Operasyon genellikle 1 ile 3 saat arasında sürer. Ameliyat sonrasında göğsün boşaltılması amacıyla ve biriken sıvının dışa atılması amacıyla göğse küçük tüpler yerleştirilmektedir. Ameliyat sonrasında hastanede kalma süresi daha kısa olmaktadır. 5 gün içerisinde herhangi bir komplikasyon gelişmemesi durumunda hasta taburcu edilir.

Ameliyat sonrası bakım

Ameliyat bittikten sonra hastanın 2 gün boyunca yoğun bakımda kalarak izlenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde kalp atışı, kan basıncı, solunum sıklığı ve oksijen düzeyi izlenecektir. Eğer ki hasta ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonları olmaması durumunda ve kendisini iyi hissetmesi halinde hastanede servis odasına çıkartılır. Kişilerin ilk zamanlarda nefes alması oldukça zor olacaktır. Hastanın ameliyat sonrasında 8 hafta boyunca ağır kaldırması, ağır egzersizler yapması uygun değildir. Akciğerlerin tekrardan gücünü kazanabilmesi için solunum jimnastiği yapılmalıdır. Ameliyat geçirmiş olan bir hastanın ömür boyu sigara içmemesi gerekmektedir. Yanında da ilk zamanlarda sigara içilmemelidir.

Hastane sonrasında eve çıktıkları zaman kendilerini yoracak hareketlerde bulunmamalıdır. İlk zamanlarda kısa yürüyüşler yapması kan akışının artmasını, kabızlığı önleme konusunda yardımcı olacaktır. Kişiler öksürme ya da hapşırma sırasında kesinin üzerine bir yastık bastırmalıdır. Her türlü kızartma, ağır yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Daha çok bağırsak hareketlerinizin düzenli olması amacıyla her gün lifli yeşil sebzeler tüketmeli ve C vitamini bakımından zengin olan meyveler yemelisiniz. Ağrıyı aza indirmek amacıyla, doktor tarafından ağrı kesiciler reçete edilecektir. Bunun dışında ilk 20 gün kadar kan sulandırıcı ilaçları almanız ve doktor tarafından reçete edilen antibiyotik kullanmanız gerekmektedir. Hastanın bir süre boyunca oksijen maskesi kullanması gerekmektedir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 2,00 puan
Loading...