Akciğer Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akciğer ameliyatı sonrası iyileşme süreci ve ameliyat sonrası olabilecek durumları anlatacağız.
Akciğer Ameliyatı
Akciğer ameliyatları genel anestezi altında yapılmaktadır. Akciğer ameliyatlarında torakotomi ve torakoskopik cerrahi yöntemi kullanılmaktadır. Torakotomi ile yapılan ameliyat türüne açık akciğer ameliyatı denilmektedir. Kişilere akciğer ameliyatı bir veya birden fazla lobun çıkartılması, akciğer nakli, göğüs içine birikmiş olan sıvı cerrahisi, göğüs boşluğunda oluşan enfeksiyonun giderilmesi, travma sonrasında göğüs boşluğunda oluşan kanı temizlemek, akciğer çökmesi sonucunda yapılacak ameliyat türleri olmaktadır.
Kalp ByPass ameliyatı yaşamış olan kişilerde cerrahiden birkaç hafta sonrasında ortaya çıkacak olan akciğerlerde sıvı birikimi söz konusu olabilir. Bir an önce müdahale edilmesi gereken bir durum olacaktır. Her zaman için akciğerlerin aktif tutulması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında egzersizlerin ayrı bir yeri olur.
Ameliyatın olma nedeni eğer ki akciğer kanseri ise küçük hücreli akciğer kanseri ameliyatı öncesinde ve sonrasında doktor tarafından kemoterapi uygulanabilir. Küçük hücreli akciğer kanseri akciğerin ötesine de yayılma ihtimali olması nedeniyle kemoterapi uygulanacaktır. Kemoterapi ilaçları kan dolaşımında vücudun etrafında dolaşacak ve akciğer kanser hücrelerinden koparak diğer bölgelere yayılmış olan hücreleri kemoterapi ilaçları yok edeceği için kemoterapi uygulanabilir.
Akciğer Ameliyatı Sonrası
Eğer ki kişilere yapılan cerrahi müdahale açık akciğer ameliyatıysa kişilerin hastanede kalma süreleri 7 ile 9 gün arasında değişmektedir. Torakoskopik cerrahi yöntemi kullanılarak yapılan cerrahi müdahale sonrasında hastanede kalma işlemi daha kısa sürmektedir. Ameliyat sonrasında kişinin genel sağlığına bakılarak ve geçirdiği operasyon türüne göre yoğun bakımda kalma ihtimali olabilir. Kişilerin hastanede kaldığı süre içerisinde ameliyattan sonra kendine gelmesi halinde oturmanız ve ameliyat sonrası ayağa kalkarak en kısa süre içerisinde yürümeniz istenecektir. Ameliyat sonrasında oluşabilecek olan akciğer sıvıları ve havanın boşaltılması için yanlarınıza dren takılacaktır. Bu drenlerden sıvı gelmemesi durumunda 2 gün içerisinde çıkartılabilir. Emboli riski olması nedeniyle kişilere ayaklarını hareket ettirmeleri, sık sık öksürmeleri ve özel çoraplar giydirilecektir. Bu çoraplar 20 gün boyunca çıkartılmaması gerekmektedir. Cerrahi uygulamadan sonra kişilerde meydana gelecek olan ağrı ciddi endişe kaynağı olmaktadır. Bu durum kişilerin ameliyat türüne bağlı olarak göğüs bölgesinde ilk birkaç hafta bazı kişilerde de birkaç ay boyunca görülebilir. Solunumunuzu iyileştirebilmek amacıyla sizlere solunum terapisi uygulanacaktır. Ameliyat sonrasında var olan komplikasyonlar şunlardır:
- Sürekli olarak kendisini yorgun hissetmesi;
- Gelişebilecek enfeksiyonlar;
- Nefes darlığı;
- Uzun süreli ağrının oluşması;
- Kanama;
- Ses kısıklığı;
- Ameliyatın olduğu bölgede şişlik;
- Su birikmesi;
- Hava kaçağı;
- Kalpte, akciğerlerin ya da kan damarlarınızın zarar görme hissi;
- Genel anesteziden kaynaklı olan bir takım riskler.
Evde Bakım
Kişilerin eski sağlıklarına tekrardan dönmeleri 6 ile 8 hafta arasında değişecektir. Bu süre içerisinde her hareket etmeleri durumunda derin nefes aldığında ağrı yaşayabilirler. Cerrahi müdahaleden sonra ilk iki ay boyunca kişilerin ağır kaldırmaları yasaktır. Evde bakımını yaparken, kişilerin yürüyüşlerini ihmal etmemeleri gerekmektedir. İlk başlarda kısa yürüyüşler yapmaları gerekmektedir. Merdiven çıkarken çok yavaş hareket etmeleri gerekmektedir. Kişilerde meydana gelecek olan öksürük ya da hapşırma isteği meydana gelmesi durumunda bir yastığı kesi üzerine bastırmalıdır.
Akciğerlerin tekrardan kuvvetli olmasını sağlamak amacıyla kişilerin solunum cihazı kullanmaları gerekmektedir. 2 hafta boyunca günde 6 ile 8 defa arasında bu solunum cihazını kullanmalısınız. Ev ortamı içerisinde sigara içilmemelidir. Kişi evde kaldığı süre içerisinde pansumanını aksatmaması gerekmektedir. Dikişlerin alınması genellikle 7 ile 14 gün arasında değişmektedir.
Beslenme
Akciğer ameliyatı sonrasında kişilerin beslenmesine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bireyin alacağı kemoterapi ya da radyasyon tedavisi özel beslenme gerektirmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme süresini en iyi şekilde hızlandırmak amacıyla kişilerin sağlıklı besinler tüketmesi gerekmektedir. Beslenmesi esas olarak karbonhidratlardan ve proteinlerden oluşmalıdır.
Akciğer ameliyat sonrasında kişiler A, E, C, D ve E vitamini bulunan meyve ve sebzelere önem vermeleri gerekmektedir. Özellikle de lifli ve yeşil yapraklı olan sebzeleri daha çok tüketmelidir. Balık, hindi, derisiz kümes hayvanları gibi az yağlı olan proteinler tüketmeleri gerekmektedir. Az yağlı süt ve süt ürünleri tüketmek cerrahi sonrasında sindirimin daha da kolaylaşması amacıyla gereklidir.
İyileşme Süresi
Kişinin ameliyat sonrasında gündelik işlerini yapması hemen beklenmemelidir. İlk bir ay iyileşme süresi açısından çok önemli olmaktadır. Tam olarak iyileşerek sağlığına kavuşması ise en az 2 ay süresini kapsar. Bu süre zarfı içerisinde nefes jimnastiği yapmanız, hijyen kurallarına uymanız ve enfeksiyon riskini ortadan kaldırmanız, ne sizin ne de yanınızda bulunan kişilerin sigara içmemeleri çok önemli olmaktadır. Hastalar aşırı yemekten kaçınmalıdır. Özellikle de tuzlu ve baharatlı gıdalar sağılığına zararlı olmaktadır. Bir kere akciğer ameliyat geçirmiş bir hastanın sonsuza kadar sigara içmemesi gerekmektedir. Kişilerin ameliyat sonrasında 8 hafta boyunca araba kullanmalarına müsaade edilmeyecektir. Kişilerin ameliyat sonrasında doktorun belirttiği tarihlerde kontrollerini yapması gerekmektedir. Her 6 ayda bir kan testleri ve EKG çekimi için doktorlarına muayene olmaları gerekmektedir.
Kaynaklar
- https://www.guysandstthomas.nhs.uk/resources/patient-information/surgery/thoracic-surgery/recovery-after-lung-surgery.pdf
- http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/lung-cancer/treatment/surgery/after-surgery
- https://www.saintlukeshealthsystem.org/health-library/what-expect-after-surgery-lung-cancer
- https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000242.htm
- http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/lung-cancer/treatment/surgery/possible-problems
- https://medlineplus.gov/ency/article/002956.htm