Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bypass ameliyatı sonrası nefes darlığı

Bypass ameliyatından sonra nefes darlığı ve diğer şikayetler hastanın durumuna ve ameliyat şekline göre değişmektedir.hastanın sağlıksal bir sıkıntısı olmadığı sürece de evde düzenli egzersizler yaparak nefes darlığından kurtulabilmektedir.

Bypass Ameliyatından Sonra Nefes Darlığı

Göğüs ağrısına ve kalp krizine neden olan damarlardaki daralmalar, belli bir seviyenin üzerine çıktığında kan akışında engel oluşturur. Bu da kalbin yeterince beslenememesi ve dolayısıyla görevini tam olarak yerine getirememesi anlamına gelir. Bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan cerrahi işleme de, bypass ameliyatı denir. Bypass ameliyatının amacı, göğüs ağrılarını ortadan kaldırmak ve oluşabilecek kalp krizinin önüne geçmektir. Kalp hastalan için ikinci yaşam, bypass sonrasında başlamaktadır. Ameliyat öncesi kalp sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıkları terk eden hastalar, bypass sonrası hekim kontrolleri ile daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam seçme konusunda yönlendirilmektedir.

Bypass ameliyatı, mevcut problemi o an çözerek daralmış ya da tıkanmış olan damardan beslenmeyen kanın, kalp adalesini besler duruma getirilmesidir. Yani, o anki çözümü yaratmış olan bir ameliyat türüdür. Ancak bypass ameliyatı ile var olan damar sertliği ortadan kalkmamaktadır. Bu nedenle bypass olmuş hastaların, belirledikleri bir yaşam tarzı ve hayat felsefesi ile yaşamlarını sürdürmeleri gereklidir. Dolayısıyla bypass sonrasında alınacak tedbirlerin de tam olarak uygulanması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında mutlaka spor yapmaları, günlük aktiviteIerini normale çevirmelerini ve iş yaşamlarını aktif olarak sürdürmeleri tavsiye edilmektedir. Hastaların bunu yaparken tekrar bir damar problemi yaşamamaları için yediklerine, uyku düzenine ve genel sağlık kurallarına dikkat etmeleri gereklidir.

Kişiler hayati risk nedeniyle ameliyat olduğu için bypass sonrası çok katı ve disiplinli bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Sigarayı bırakamayan hastalar bypass ameliyatı sonrasında özellikle sigara alışkanlıklarından vazgeçmekte, kilo vermekte ve tedaviye uyum konusunda son derece başarılı olmaktadır. Çünkü ameliyat sonrasındaki yaşam tarzı ve hayat şekli, dikkat ve özen gerektirmektedir.

Bypass sonrası nefes darlığını gidermek için

Yatış Pozisyonu: Kalp ameliyatı olmuş olan hastanın sternum ( göğüs kafesi) açıldı ise; 6 hafta boyunca sırtüstü pozisyonda yatması gerekir. Göğüs kafesinin yeniden iyileşmesi için bu gereklidir. İyileşme süreci ortalama 3 ay, hastanın dikkat edilmesi gereken süre ise 6-8 haftadır. Göğüs kafesinin tekrar açılmaması için mümkün oldukça sağa ya da sola dönük yatırılmamasına özen gösterilmelidir. Bu durumda hasta tekrar ameliyat edilmek zorunda kalabilir.

Göğüs Korsesi: Kalp ameliyatı sonrası göğüs kemiği (sternum) açıldı ise hastaların güvenliği açısından göğüs korseleri tavsiye edilmektedir. Korse göğüs kemiğini çepeçevre sararak; vücut hareketleri sonucu oluşabilecek risklerin en aza indirgenmesini sağlar. Taburcu olduktan sonra 2 ay boyunca kullanılması önerilir. İstirahat halindeyken çıkarılabilir. Ancak ani gelebilecek öksürüğe karşı hazırlıklı olunmalı ve kalp yastığı bulundurulmalıdır. Hasta korsesiz ise yastığı iki eliyle göğsüne bastırıp öksürebilir. Oluşabilecek risklerin azaltılması ve öksürürken hastanın ağrı duymaması bakımından bu durum da önemlidir.

Triflo Çalışılması: Kalp ameliyatı olmuş olan hastanın göğüs kafesinin açılması ve solunumun makine destekli olması nedeniyle akciğerlerde bir kapanma meydana gelir. Ameliyat sonrası akciğerin kısa sürede eski durumuna getirilmesi için En yetkili yöntem Triflo dediğimiz, akciğer egzersiz aletidir. Ameliyat sonrası hastaların akciğer kapasitelerinin artması, akciğer büzüşmesinin oluşumunu önlemek ve ameliyat sırasında verilen anestezi nedeniyle zayıflayan solunum kaslarının kuvvetlenmesi amacıyla triflo kullanımı oldukça önemlidir. Egzersizler 6 hafta boyunca sürdürülmelidir. Uyanık kalınan süre içerisinde saat başı 10-15 akciğer egzersizi genellikle yeterli olmaktadır. Hasta üflemeler arası mutlaka dinlenmelidir. Çok sık üflemeler baş dönmesi ve göz kararmasına neden olabilir. Triflo kullanımı hastaya öğretilirken hastadan bütün nefesini dışarıya vermesi, triflonun ağız kısmını ağzına yerleştirip derin nefes alması ve triflo içerisindeki topları yukarı kaldırması istenir. Bu işlem sırasında hasta çok fazla zorlanmamalı ve triflo hastaya uygun olmalıdır. Ameliyattan bir hafta önce triflo çalışmaları başlatılırsa ameliyat sonrası dönem hasta için daha kolay geçer.

Düzenli İlaç Kullanımı: Hastaya özellikle stend takıldıktan sonra Kalp ameliyatı sonrası düzenli ilaç kullanımı çok önemlidir. Ritim düzenleyici ve kan sulandırıcılar, kalp ameliyatı olmuş kişiler için mutlaka düzenli kullanılması gereken ilaçlardır. Doktorunuzun uygun gördüğü süre aralıklarında hiç aksatılmadan kullanılmadır. Ameliyat sonrası ağrı omuz, sırt ve göğüste olabilir. 4-6 hafta arasında oluşan bu ağrılar ağrı kesicilere olumlu bir şekilde giderilebilir.

Kalp ameliyatları sonrası hastaneye başvurmamızı gerektiren durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bunlar; Ameliyat öncesi ağrılara benzeyen ciddi göğüs ağrısı, Nefes darlığı ile birlikte olan dakikada 150’nin üzerinde kalp hızı (çarpıntı), Dinlenmekle geçmeyen nefes darlığı gibi eğer bu tip durumlar var ise hemen doktora başvurmakta yarar vardır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...