Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kisti Ameliyatları, Ortalama Süresi, Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Akciğerde parazitler dolayısıyla oluşan kistler çeşitli ameliyat uygulaması sonucunda tedavi edilerek alınabilmektedir. Ameliyatlar risk açısından kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak gelişim göstermektedir.

Göğüs Cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilen tedavi uygulamasında cerrahi müdahale gereklidir. Kist tedavisi için gerekli uygulamalar kistin boyutuna, bulunduğu bölgeye ve yayılma durumuna göre değişkenlik gösterir.

Akciğer Kisti Ameliyatı

Akciğerin birine yerleşmiş olan kist hidatikleri göğüsün yan kısmından oluşturulan küçük bir kesi aracılığıyla yapılır. İki akciğere birden yayılan kist de ise birden fazla seans uygulanması planlanmakta olup kistlerin bulunduğu bölgenin uygunluk düzeyine göre tıpkı kalp ameliyatı yapılır gibi açık bir kesi uygulamasında bulunulmaktadır. Uygun görüldüğü vakit her iki bölgeden de tek seans ile kistler çıkarılabilmektedir.

Akciğer kisti ameliyatı kaç saat sürer? Rutin bir ameliyat işlemi ortalama 3-4 saat sürmektedir. Hasta uygulama sonrasında izleme yapılmak üzere yoğun bakım ünitesine çıkarılmaktadır. Bu süreyi takiben de hasta 24 saat sonrasında servise alınır.

Akciğer kist ameliyatı kapsamında 2 farklı cerrahi uygulama ile gerçekleştirilen kist tedavisi bulunmaktadır. Bunların biri iğneli yöntem bir diğeri ise cerrahi müdahalelere dayalı uygulanan işlemdir. Kist çok özen gösterilerek çıkarılmaktadır. Çünkü uygulama esnasında çevrede bulunan dokulara zarar verilmemesi gereklidir. Uygulama sonucunda ise kist çıkarılan bölge dikilerek kapatılır. Kist ameliyatının süresi yine kistin durumuna göre değişik zamanlamada uygulanır.

Akciğer Kisti Tedavi Aşamaları

Kist tedavisinde birden fazla uygulamaya yer verilmektedir. Kistler bazen çok küçük olarak vücudumuzda yer edinse de zaman içerisinde büyüme kaydederek sağlığımızı olumsuz etkileyecek forma ulaşabildikleri göz önünde bulunduğu için en küçük halinde iken izlenmeye başlanılmalı ve kontroller aksatılmamalıdır. Boyutlandırma olarak küçük olan kistler sağlık açısından bir problem teşkil etmese de eğer ki kistin türü çok iyi analiz edilmeli. Hidatit kist olduğu durumda ise her ne kadar ağrı ve benzeri belirtiler söz konusu olmasa da kist tedavi edilmelidir.

Kistin kontrol edilemediği durumlarda ise bireye kısa süre içerisinde akciğer nakli uygulanmalıdır. Küçük halde olan kistler bizlerin sağlığını tehdit eden ciddi bir sağlık problemi olan kanser hastalığına dönüşmektedir. Bunun için ne olursa olsun tedavi sürecini geçiştirmemeli ve gerekli görünüyor ise cerrahi müdahaleye açık olmalıyız.

Tek Kesi Ameliyat Uygulaması (Kapalı)

  • Akciğerin sadece bir tarafında olan kesi uygulaması ile doğurtularak veya iğne aracılığıyla uygulanmaktadır
  • Deri üzerinde sadece 2 cm’ lik bir kesi yapılır
  • Uygulama sonrasında kişi 1 hafta içerisinde normal yaşantısına döner
Endoskopik Ameliyat Uygulaması (Kapalı)

  • 2-3 kesi ile uygulanan tıpkı açık ameliyat uygulamasında olduğu teknikler geçerlidir
  • Ameliyat sonrası ağrı ve acı hissi daha azdır
  • Hastanede yatırılma süresi daha az olmaktadır
  • Tek kesi kadar olmasa da bu uygulama sonrasında kişi normal yaşantısına çok çabuk döner
Torakotomi (Açık Ameliyat)

  • Uygulama bölgesi göğüs kafesi ve kaburga arasıdır
  • En çok tavsiye edilen ve sık uygulanan tedavi yöntemidir
  • Kistin bulunduğu bölge analiz edilir ve doku ile birlikte çıkarılır
  • Bölgeye uygulama esnasında dren koyulmaktadır
  • Ameliyat esnasında hava kaçağı ve kanama riski olup olmadığı saptanır
  • Açılan bölge uygulama sonrasında anatomik planlama dahilinde en uygun şekilde kapatılır

 Akciğer Kisti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Hastanın direncine göre ve iyileşme belirtileri baz alınarak uygulamada bulunup yatış ve hastaneden çıkış süreçleri değerlendirilir. Ameliyat uygulamaları her ne kadar cerrahi müdahale içermekte olsa da risk değerlendirmesi açısından oldukça güvenlidir. Ameliyat sonrasında oluşacak olan enfeksiyon riskine karşı önlem alınmalı ve bunun için ek olarak hastanede yatmanız gerekebilir.

İyileşme süreci içerisinde kişi ağrı ve acılarının hafiflemesi adına önerilen ağrı kesici ilaçları kullanmalıdır. Ağrı kesiciler bireyin ağrılarını kesmiyor ise bu durumda tekrar doktorunuza danışmalı ve uygun bir ilaç önerisinde bulunulmalı.

Tamamen iyileşmenin kaydedilmesi ortalama 3 ila 6 ay arasında olmakta. Bu süreç içerisinde kontrollerinizi ve sizden talep edilen pansuman ve benzeri işlemlere katılımınız ne denli düzenli olursa iyileşme süreci içerisindeki tutumunuza göre gidişatın belirlenmesine yardımcı olmuş olursunuz. Akciğer kisti ameliyatı sonrasında kişi ameliyatın üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra egzersizlere başlamalı ve düzenli olarak spor yapmalıdır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...