Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kapasitesi Arttırmanın ve Ölçemin Yolları ile Çözümleri

Akciğerlerin kapasitesini arttırmak adına yapılacak olan uygulamaların hepsinin oldukça düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Bu sayede daha kolay, hızlı ve verimli şekilde akciğer kapasitesi artışı sağlanarak sağlıklı şekilde yaşanır.

Akciğer Kapasitesi ve Ölçme Uygulamaları

Akciğer kapasitesi solunum döngüsünün farklı safhaları ile ilişkili olarak hava hacimlerini ifade etmektedir.

  • Toplam akciğer kapasitesi; Maksimum inhalasyondan sonra akciğerdeki havadır.
  • Vital kapasite – Akciğerler tarafından azami inhalasyon ve ekshalasyon yolu ile değiştirilebilen hava hacmidir.
  • Artık hacim – Akciğerlerde daima bulunan hava hacmidir. Toplam akciğer kapasitesinin % 20’si
  • Gelgit hacmi – Normal solunum yoluyla değiştirilen havanın hacmidir. Nefes başına 500 ml

Normal yetişkin bir kişide dinlenme esnasındaki havalandırma hızı yani solunum sıklığı dakikada 12 ile 16 nefestir. Havalandırma seviyesi yapılacak olan fiziksel aktiviteler ile normal seviyelerin yukarısına çıkabilir. Yapılan fiziksel aktivite dâhilinde 5 ile 6 kat artabilir

Birçok etken kişilerin toplan akciğer kapasitelerini ve havalandırma hızını destekler. Buna aşağıdakilerde dâhildir.

  • Yükseklik ( Uzun kişiler büyük düzeyde göğüslere sahiptirler. Bundan dolayı da toplam akciğer kapasiteleri diğer kişilerden daha fazladır.)
  • Yer ( yüksek rakımda yaşayan kişiler daha düşük atmosfer basınçlarının önüne geçmek için daha büyük kapasitelere sahip olma eğilimindedirler. )
  • Yaşam tarzı (obez ve sigara içen kişiler daha düşük kapasiteye sahipken daha yüksek havalandırma seviyelerine sahip olma eğilimindedir.)

Akciğer Kapasitesi Ölçme Testleri

  • Spirometre, hava akışı oranı ölçer ve akciğer boyutlarını tespit eder.
  • Akciğer hacmi testleri, ciğerlerin ne kadar düzeyde hava tutabileceğini belirlemenin en doğru yoludur. 
  • Akciğer difüzyon kapasitesi, oksijenin nefes alınan havadan kana ne düzeyde iyi geldiğini değerlendirmektedir.
  • Nabız oksimetresi, kan içinde bulunan oksijen seviyelerini tespit eder.
  • Arteriyel kan gazı testleri, kan içinde bulunan oksijen ve karbon dioksit tarzında gaz düzeylerini doğrudan tespit eder.

Akciğer Kapasitesini Artırma

Vitaminler

Yapılan bazı çalışmalar özellikle KOAH’lı hastaların D vitamini tarzında destekleri kullanmasının kapasiteyi arttırdığını ortaya çıkartmıştır. D vitamini kişilerin tedavi planına eklendiği zaman ve standart rehabilitasyona ek olarak kullanıldığı zaman fayda sağlar.

Temiz Bir Yaşam

Havada bulunan kirletici maddeler, toz, kimyasallar ve daha fazlası akciğerlerin kapasitelerinde olumsuz etkileri ortaya çıkartırken hastalıklara da neden olur. Tozlardan kurtulmak ve yaşam alanlarını düzenli şekilde havalandırarak temizlemek oldukça fazla düzeyde fayda sağlar. Yaşam alanlarında doğal hava temizleyicileri kullanmak ve temizlik araçlarında HEPA filtre tercih etmek iyi bir seçenek olacaktır.

Yüzme

Akciğerleri kullanmanın harika bir yolu da yüzmedir. Solunum sistemi için mükemmel olan küçük aralıklar ile  derin solunum yapmak yoğun bir şekilde nefes almaya odaklanmayı sağlar. Düzenli şekilde yapılan yüzme akciğer kapasitesini arttırır.

Egzersiz Yapmak

Egzersiz yapmak solunum sistemine, ciğerlere ve kalbe faydalıdır. Bundan dolayı vücut yeterli düzeyde oksijene sahip olur ve kalp ile akciğerleri güçlenir.  Düzenli şekilde yapılacak olan egzersizler ile bir insanın akciğer kapasitesi % 5 ile % 15 arasında iyileşir.

 Solunum Egzersizleri

Solunum egzersizleri yapılması akciğer kapasitesini artırmak adına mükemmel bir yoldur. Kronik akciğer hastalıkları ile karşı karşıya kalan birçok insan nefes darlığı konusunda sorun yaşamaktadır. Rahatsızlık yaşayan kişiler vücudun doğal kolay nefes alması adına solunum egzersizleri yapmalıdır. Uygulamanın yapılması için;

  • 8 defa nefesin ciğerlere dolmasını sağlayacak şekilde nefes almak gerekir. Her nefes alışta ciğere bir öncekinden daha çok nefes dolmasını sağlamak gerekir.
  •  En son alınacak olan nefesi küçük küçük içe çekmek önemlidir. Bu sayede göbeğin esnemesi de sağlanır. Nefes alışverişinde kişilerin kesinlikle omuzlarını hareket ettirmemesi gerekmektedir.
  • Bu şekilde nefes birkaç dakika boyunca tutulur. Sonra güçlü ve ani bir şekilde bırakılır.
  • Ciğerlerin nefesten tamamen boşaldığını hisseden kişinin elinden geldiğince “tssssss” sesi çıkarması gerekir.
  • Bu uygulama her gün düzenli bir şekilde birkaç defa yapılmalıdır. Gün içinde kişilerin kendilerini zorlaması ile yapılan uygulama sonucunda akciğer kapasitesinde de artış meydana gelecektir.

Kaburga Germe

 Kişi dik durur ve ciğerlerinde var olan havanın tamamını dışarıya verir. Yavaş şekilde nefes alıp akciğerlerin maksimum kapasiteye kadar getirilmesi gerekmektedir. Hava yaklaşık olarak 20 saniye boyunca tutulur. Bu şekilde sayma işlemini yaparken her iki el kalçaların üzerine koyulur ve parmakların önü öne bakacak şekilde sırt bölgesine değmek gerekmektedir. Ardından havayı yavaşça solumak gerekir. Rahatlama sağlandıktan sonra aynı uygulama 3 defa tekrarlanmalıdır.

Karın Solunumu

Sırtın rahat edeceği rahat bir alana yatılır ve bir el karın bölgesi üstüne koyulur. Diğer el ise göğüs üzerine koyularak dinlenir. Bundan sonra derin ve yavaş şekilde nefes almak gerekir. Karın bölgesindeki el göğüs üzerinde bulunan el kadar yükselmelidir. Ağızdan yavaşça nefes alınır ve mümkün olduğunca nefes 7 saniye boyunca tutulur. Ardından burnundan yavaş şekilde nefes alınır ve nefes 8 saniye içinde geri verilir. Karın kaslarının en sonuna kadar sıkıldığından emin olmak gerekmektedir. Bu uygulama gün içinde 5 kez yapılır. Düzenli şekilde uygulanması ile kısa süre içinde sonuç alınır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 3,50 puan
Loading...