Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Öksürük Tedavisinde Kullanılabilecek Hatmi Kürleri

Hatmi çiçeği, Malvaceae mallow familyasının 60 türünden biri olan tıbbi aromatik bir bitkidir. Çiçekleri dışında yaprakları, tohumları ve kökleri de tedavi amacıyla kullanılabilir.

Hatmi Çiçeği Kürü Kullanımı 

Hatmi Çiçeği Çayı

Geleneksel tedavi bitkilerinden biri olan hatmi çiçeği dahili olarak kullanıldığında üst solunum yolları ve gastrointestinal sistem hastalıklarında yatıştırıcı etki göstermektedir. Tibet rahipleri tarafından da yüzyıllardır tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Boğaz ağrısı ve kuru öksürüğe iyi gelen bitki, enfeksiyona bağlı hastalıklarda 3 günlük kürler halinde uygulanabilir. Kür, bitkinin çiçekleri dışında tohumları ve kökleri ile de hazırlanabilir. Kuru öksürük, ağız içi yaralar, boğaz iltihabı ve sigaranın etkilerini azaltan akciğer detoksu için rahatlıkla uygulanabilir. C vitamini, B vitamini, kalsiyum, çinko, bakır ve iyodin açısından zengindir. 

 Bitkinin yenilebilir parçaları; Genç yapraklar ve çiçek tomurcukları çiğ ve pişirilmiş olarak yenebilir. Salatalara eklenebilir. Kurutulmuş yapraklar sıcak ve soğuk çay yapımında kullanılabilir. Genç köklerin iç kısmı ezilerek ve çiğ olarak tüketilebilir. Kalsiyum açısından zengin olduğu için bir kase yoğurt içine eklenebilir. 

Uyarı; Hatmi kürleri hamileler üzerinde istenmeyen etkilere sahip olabilir. Hamilelik sürecinde doktorunuza danışmadan hiçbir bitkisel kürü denemeyin. 

Kür Tarifleri 

Soğuk Hatmi Kür Yapımı

Soğuk hatmi kürü; Bir avuç kadar taze ya da kuru hatmi çiçeğini geniş bir tülbentin ortasına koyun. Tülbenti bohça gibi toplayarak ağzını bir iple bağlayın. Bu bohçayı ılık su ile doldurduğunuz bir cam kavanozun içine koyarak bir gece buzdolabında bekletin. Kuru öksürüğü rahatlatmak ve boğaz tahrişlerini azaltmakta kullanabileceğiniz bu çayı 1 gün içinde tüketin. Kullanacağınız kavanoz yaklaşık 3 bardak su alacak kadar büyük olmalı. Bu çayı 3 gün boyunca her gün yapın. Gün içinde 3 bardaktan fazla içmeyin. İsterseniz tatlandırmak amacıyla bir kaşık bal ekleyebilirsiniz.  

Keçi boynuzlu kür; Kronikleşmiş inatçı öksürükler, astım, bronşit ve anemi gibi hastalıklarda uygulayabileceğiniz bu kür için ihtiyacınız olan malzemeler; 1 çorba kaşığı kurutulmuş hatmi çiçeği, 2 adet keçiboynuzu, 1 litre su. Yapım aşamasında kaynamış suyun içine atacağınız 2 adet keçi boynuzunu bir taşım kaynatıyoruz. Vitaminleri ölmesin diye çok kaynatılmaması önemli ardından 1 dakika kadar dinlendirip hatmi çiçeklerini içine ekliyoruz. Bal ya da keçi boynuzu pekmezi ile tatlandırarak günde 2 bardak içebilirsiniz.  

Ülsere karşı kür; Oral aftlar, ağız içi, boğaz, gırtlak ve yemek borusu üzerinde gelişen ülserlerde bitkinin kökleri ezilerek bala karıştırılır. Her gün aç karna bir tatlı kaşığı tüketilir. Bal sevmeyenler bu kürü yoğurtla da yapabilirler. 

Sindirim sorunları için kür; Öksürüğe neden olan reflü gibi sindirim sorunu hastalıkları ile kolit, enterit ve sindirim sistemi apselerinde kurutulmuş hatmi yaprakları çay olarak 7 gün boyunca günde 2 bardak olarak içilmelidir. 

Sigara bırakma kürü; Sigaraya bağlı gelişen KOAH ve dolaşım sistemi bozukluklarında her gün 2 bardak hatmi çayı içmek kan dolaşımının yeniden düzenlenmesine ve akciğer fonksiyonlarının iyileşmesine yardım eder. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olur. 

Bebeklerde Uygulanabilecek Kürler

Bebeklerde diş çıkarma dönemi; Diş çıkarma döneminde ağız içi salgılar artarak öksürüğe neden olmaktadır. Bu dönem bitkinin çiçek yapraklarını iyice yıkadıktan sonra çiğ olarak bebeğin dişleri üzerinde masaj yaparak gezdirebilirsiniz. Yanlışlıkla yutarsa herhangi bir yan etkisi olmaz. Ayrıca diş eti kanaması yaşayan bebekler için ılık 1 bardak su içine 1 avuç hatmi ekleyerek dişe pamukla kompres yapabilirsiniz. 

Ağız içi aftlar ve pamukçuk; Bebeklerde sık görülen ağız içi aftlar ve pamukçuk gibi hastalıklarda taze ya da kuru hatmi yaprakları  6 saat su içinde demlendirilir. Bu su pamukçuğun temizliğinde kullanılabilir. Ayrıca anne hatmili suyu meme başını ve çevresini temizlemekte kullanabilir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta günlük olarak hazırlanması gerektiğidir. Bu yüzden geceden hazırlayacağınız hatmili suyu gün içinde kullanıp fazlasını dökünüz. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...