Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Öksürük Sorununu Ortadan Kaldıracak Bitkisel Destekler Nelerdir?

Öksürüklere fayda sağlayacak olan bitkiler ve diğer doğal destekler düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman sorunun ortadan kalkmasına olanak sağlanır.

Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler

Meyan Kökü

Eczanelerde ve aktarlarda paketlenmiş çay olarak bundan meyan kökü öksürük konusunda en faydalı bitkisel seçenekler arasında yer alır. İnsan vücudundaki mukozanın fazlasının atılmasına yardımcı olur, iltihabı yatıştırır ve boğazı düzeltmeyi destek sağlar. Meyan kökünün her gün 2 bardak çay olarak tüketilmesi öksürük sorunundan kısa sürede kurtulma yardımcı olacaktır. Ayrıca meyan kökü kaygan Karaağaç ile birlikte kullanıldığı zaman doğal mail öksürük şurubu haline gelir. Öksürük şurubu haline getirmek için yarım su bardağı içme suyunun içine bu bitkiler karıştırılır ve 10 dakika demlenmesi için ocak üzerinde tutulur. Ardından süzülerek soğuması için kenara alınan meyan kökü bir yemek kaşığı şeklinde şurup niyetine tüketilmelidir.

Limonlu Ballı Çay

Limon ve bal öksürük konusunda eski dönemlerden beri kullanılan yatıştırıcı bir çözeltidir. 1 adet limon bir yemek kaşığı bal ve sıcak 1 su bardağı içme suyu birbirine karıştırılır. Öksürüğün hafiflemesini sağlayacak bu karışımı gün boyu özellikle de yatmadan önce yudumlanarak içilmelidir. Özellikle kuru öksürük ve şiddetli öksürük konusunda insan vücudunda çalışır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi kullanımı limon ve bal ile birlikte hazırlanmalıdır. Elma sirkesi tek başına da tüketilebilir. Hazırlanacak olan bu tonik öksürük ve soğuk algınlığı dâhil olmak üzere tüm üst solunum yolları sorunları konusunda faydalıdır. Her gün düzenli şekilde içilmesi gerekir.

Zencefil

Öksürük konusunda en iyi tedaviyi zencefil sunar. Taze zencefil dilimlendikten sonra ocak üzerinde bulunan sıcak suyun içine atılarak 10 dakika boyunca kaynatılır. Zencefil çayı sadece öksürüğü ortadan kaldırmakla kalmayacaktır. Altında yatan hastalıklarında tedavi edilmesine sağlayarak kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir.  Gün içinde 1 ya da 2 bardak içilmesi faydalıdır.

Üzüm

Özellikle can sıkıcı akciğer sorunlarının hafifletilmesi konusunda yardımcı olur. Aynı zamanda insan vücudunda bulunan yapışkan balgamdan kurtulmak adına balgam söktürücü özellikleri bulunur. Evde hazırlanacak yarım litre üzüm suyu gün içinde taze şekilde tüketilmelidir. Ertesi gün tekrardan hazırlanarak tüketildiğinde balgama iyi gelir.

Sarımsak

Sarımsağın anti bakteriyel ve antimikrobiyal bileşenleri vardır. Sarımsak birçok uzman tarafından antviral ve antifungal olarak tavsiye edilir. Sarımsağın kaynatılarak çay haline getirilmesi doğal bir çözüm olarak kullanılabilir. Gün içinde iki defa tüketilecek olan sarımsak çayı devamlı öksürmeye neden olan kaşıntıya hafifletmeye iyi gelir. Sarımsak çiğ olarak da tüketilebilir. Sarımsağın kokusunu yok etmek için 2 adet karanfil çiğnenmesi faydalıdır. Sarımsak yemeklerde ve salatalarda sık şekilde tüketildiği zaman da insan vücuduna fayda sağlayacaktır.

Öksürüğü Hafifletmek İçin İpuçları

  • Kuru havada özellikle kuru, tahriş edici öksürükler kötüleştirebilir. Bundan dolayı nedenle hava nemlendiricisi kullanmak gerekmektedir. Nemlendiriciye alternatif olarak kalorifer peteklerin üzerine ek su kaseleri konulması gerekmektedir. Bunun dışında odanın içine nemlendirici aletler kullanılabilir. Nem ve öksürük kısa sürede öksürüklere iyi gelir.
  • Sigara dumanı, hava spreyi veya temizlik ürünleri gibi aşırı tahriş edici kimyasallara kesinlikle maruz kalmamaya çalışmak gerekir.
  • Özellikle göğüs bölgesinde öksürükler varsa polen, ev kimyasalları ve sigara gibi ürünler tıkanıklığa neden olabilir. Göğüs bölgesinde bulunan mukusun kalınlaşmaması adına bu tarz etkenlerden uzak kalınması oldukça önemli bir detaydır.

Ne Zaman Uzmana Görüşülmelidir?

Öksürük sorunlarının birkaç hafta boyunca devam etmesi  ve öksürüklerin bu süre zarfında kaybolmadan devam etmesi durumunda insanların hem kendisi hem de çocuğu için uzman hekime başvurması gerekmektedir. Öksürükler zorlu duruma geldiğinde aşağıdaki durumlar meydana gelecektir;

  • Yeşil, sarı ve kalın balgam meydana gelir.
  • Hırıltılar ortaya çıkar.
  • 39 dereceden daha yüksek ateş meydana gelir.
  • Nefes darlığı yaşanmaya başlanır.
  • Boğucu durumlar meydana gelir.
  • Solunumdan kaynaklı olarak yutma zorlukları meydana çıkar.
  • Kanlı ve pembe renkli balgamlı öksürükler oluşur.

Öksürük İlaçları

Kuru bir öksürük için öksürük baskılayıcılar, mukusu ortaya çıkaran ıslak, üretken bir öksürük için ekspektoranlar tezgâhın üstünde ve reçeteyle bulunur. 6 yaşın altındaki çocuklara tezgâh üstü öksürük baskılayıcıların kullanılmaması gerekmektedir.

Dekonjestanlar

Nefes alabilmek adına burun kanallarının açılmasına olanak sağlar.

Antihistaminikler

Burun sekresyonlarını kurutarak akıcı şekilde burnu geçici olarak rahatlatabilir. Öksürüklerden alerjiden kaynaklanıyorsa yardımcı olabilirler. Uyuşuk olmayan antihistaminikler loratadin (Claritin), feksofenadin (Allegra) ve setirizin (Zyrtec) içermektedir.

Bronkodilatörler

Solunum yollarını açarak hava akışını arttırmaya olanak sağlayan etkileri bulunur. Nefes almayı kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır. Öksürükler astım veya KOAH kaynaklı ise yardımcı olabilir.

Kortikosteroidler

Enflamasyonu azaltmaya olanak sağlar. inhaler ile solunabilir veya ağızdan alınabilir. Genellikle orta-şiddetli astımı veya KOAH’ı tedavi etmek için sık şekilde kullanılır.

Burun Kortikosteroidleri

Bu reçete spreyleri burnun iltihaplanmasını azaltır. Hapşırık ve öksürükler bunların kullanılması ile kısa sürede geçer.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...