Bronşite İyi Gelen Yiyecekler Beslenme ve Diyet Tarifleri
Akut bronşit evde yiyeceklerle rahatlıkla tedavi edilebilen alt solunum yolu hastalığıdır. Evde hazırlanabilecek tarifler, Ahmet Maranki, İbrahim Saraçoğlu tarafından kürler halinde tavsiye edilmiş şifalı bitkisel ürünlerdir.
Bronşit, akciğer solunum yollarını kaplayan mukozanın herhangi bir sebeple iltihaplanması durumudur. İltihaba neden olanlar etmenler, hava kirliliği, sigara dumanı, kimyasalların ortaya çıkardığı gazlar, nadiren de mikroorganizmalardır. Bronşitte, balgam, öksürük, hırıltılı solunum, mikroorganizmalar nedeniyle nadiren ateş belirtileri görülebilmektedir.
İçindekiler
Bronşite Ne İyi Gelir?
Bronşit tedavisinde temel amaç, bitkilerin nefes darlığına iyi gelmesi ve akciğerlerdeki balgamı çıkarmak, böylece öksürüğün kesilmesidir.
Şifalı bitkileri sayacak olursak; kekik, ebegümeci,ıhlamur, öksürük otu, gelincik, karabiber, sinirli ot, hünnap, andız kökü, anason, geven otu, koyun otu, hatmi çiçeği, okaliptus, gibi otlar, keçiboynuzu, yulaf samanı, üzerlik otu, soğan, acı bal, keten, keçiboynuzu pekmezi, bıldırcın yumurtası, zencefil kurusu gibi besinler yapılarındaki maddeler dolayısıyla bronşite iyi geldiği görülmüştür. Şifalı bitkiler tek başlarına çayları ya da karışımları hazırlanarak tüketime uygun hale getirilmelidir. Verilen tarifleri kürler şeklinde hazırlanıp belirlenen zaman aralığında kullanmak bronşit için kesin çözüm olacaktır.
Bronşite İyi Gelen Kürlerin Tarifleri
1.Keçiboynuzu Kürü
Malzemeler: 7-8 adet keçiboynuzu, 2 su bardağı su
Hazırlanışı: Keçiboynuzu 2 su bardağı klorsuz su ile bir kapta 8-9 dakika kadar kaynatılır.
Tüketimi: Günde 2 kere, sabah ve akşam birer bardak içilir.
Öneri: Ilık ve her gün için taze hazırlanması önerilir. Kür yerine sabah ve akşam soğuk press keçiboynuzu pekmezi de tüketilebilir. Çocuklarda da rahatlıkla uygulanabilen kür eğer tadından dolayı çocuk içmek istemezse yarım portakalın suyu ile karıştırılarak verilir.
Faydası: Nefes darlığına iyi gelecek, balgamın atılmasına fayda sağlayacaktır.
Keçiboynuzu kürüne ek olarak 1 bardak su ile bir tutam yeşil yulaf samanı kaynatılarak öğlen ılık olarak tüketilebilir.
2. Kekik
Malzemeler: 1 bardak su ve bir tutam (yaklaşık 4 gram) kadar dağ kekiği.
Hazırlanışı: Su ile kekik kaynatılarak çayı hazırlanır. Ilıtılır ve süzülür.
Tüketimi: Günde bir kere çayı ılık olarak tüketilmektedir.
Faydası: Alt solunum yolu hastalıkları olan (bronşit, amfizem gibi) kişiler çayını içerek ya da gargara yaparak uygulayabilirler. Nefes darlığına, balgama, öksürüğe iyi gelir.
Dağda yetişen doğal kekik olması önemlidir. Dağ kekiğinin içerisinde bulunan maddeler hastalığı asıl tedavi edici şeyler.
3. Acı Bal
Malzemeler: 1 su bardağı süt, 1 çay kaşığı acı bal
Hazırlanışı: Süt ılıtılır ve bal içine konulur.
Tüketimi: Günde sadece bir kere uygulanır.
Acı bal 1 çay kaşığından fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Aksi taktirde vücutta alerji reaksiyonları, zehirlenme belirtileri görülebilir.
4. Hatmi Çiçeği
Malzemeler: 1 su bardağı kaynatılmış süt, 4-5 gram (yaklaşık bir tutam) hatmi çiçeği
Hazırlanışı: Kaynamış süte hatmi çiçeği koyulur ve 1-2 dakika demlenir
Tüketimi: Günde 2 kere tüketilebilir. Sıcak sütün fazla ılımasına müsaade edilmeden tüketilir.
Şifalı Bitkilerin Faydaları
Bronşit hastalığı evde rahatlıkla tedavi edilebilen bir alt solunum yolu hastalığıdır. Nefes darlığına, balgama, öksürüğe iyi gelen bu bitkiler belirlenen kürler halinde kullanılmalıdır. Hastalar kendini iyi hissetmesi, hastalık belirtileri azaldığı durumlarda hemen bırakmamaları gerekmektedir.
Nefes darlığına iyi gelen bitkilerden bir tanesi de okaliptustur. Okaliptus yaprağı kaynatılarak solunduğu zaman nefes açıcı etkisi görülecektir. Bronşitin atak halindeki öksürüğünde yaprağın kaynatılıp solutulması nefes darlığına iyi gelecek, hasta daha rahat nefes alacaktır. Ayrıca okaliptuslu merhemlerin sırta ve göğüse sürülmesi de hastaya büyük ölçüde balgamın atılması ve darlığına iyi gelecektir.
Karabiber ağacının meyvesi, karabiber taneleri ıhlamurla kaynatılıp çayı yapılabilir. Akşam tüketildiği zaman çay vücutta terleme yaparak toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır. Özellikle çocuklarda dikkatli kullanılmalı, terleme olduğu zaman üzeri sık sık değiştirilmelidir.
İçecekler hazırlanırken, kaynayan suya atılma ya da suyla beraber kaynatılma gibi seçenekleri vardır. Özellikle bazı içecekler hazırlanırken klorsuz su kullanılması gerekmektedir.
Hünnap, bronşit tedavisi için kullanılan besinler arasındadır. Hünnap, küçük elmaya benzeyen bir meyvedir fakat bronşitte yaprakları kaynatılarak şurubu yapılır ve kullanılır.
Soğan, sarı kabuğu soyulup 2 su bardağı su ile kaynatılır ve ılık olarak günde 2 kere tüketilir. Bu tür içecekler, yani asitli içecekler mide rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez.
Bronşitten Korunmak İçin Tavsiyeler
Özellikle kış aylarında gribin salgınlar yaptığı dönemlerde toplu alanlarda çok fazla vakit geçirmemek gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirici içecekler tüketmek, meyvelerden özellikle C vitamini yüksek gıdalarla beslenmek direnci arttıracaktır.
Hava kirliliğinin yoğun olduğu akşam saatlerinde dışarıda çok fazla vakit geçirmemek gerekir. Eğer dışarıda vakit geçirmek gerekiyorsa mutlaka maske kullanılmalıdır.
Eğer sık sık solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız, has koyun yününden yapılmış atletleri tercih edebilirsiniz. Bu atletler, bronşit atleti olarak geçmektedir ve vücuttaki teri emici, dışarıdaki soğuğu içeri almama özelliği bulunmaktadır. Vücudu soğuğa karşı koruyacak, terleyip soğumakla oluşan hastalıklara karşı önlem alınmış olunacaktır.
Bol bol sıvı tüketilmelidir. Vücuda alınan sıvı kanın daha fazla süzülmesine ve organların daha çok oksijenlenmesini sağlayacaktır.
Sigara kullanılıyorsa acilen bırakılmalı, pasif içicilik söz konusuysa ortamdan uzaklaşılmalıdır.
Kimyasal gazlara maruz kalınıyorsa mutlaka tedbiri alınmalıdır.
Odanın havası yeterli nem düzeyinde tutulmalı, rutubetli yerlerden uzak durulmalıdır.
Bronşit belirtileri görüldüğü anda hazırlanan içecekler belirtilen zamanlarda tüketilmelidir. İçecekler tüketilirken, içerisine şeker ve bal ilave etmek bitkilerin yapısını olumsuz yönde etkileyebilir. Belirtilerin şifalı içecekler ile zamanla azalarak yok olduğu görülecektir.
Kaynaklar
- http://dergipark.gov.tr/download/article-file/214849
- http://www.bolu.gov.tr/boluya-ozgu-urunler
- http://ailehekimligi.gov.tr/kronik-hastalklar/312-kronik-obstruektif-akcier-hastal.html
- http://dergipark.gov.tr/download/article-file/193976
- http://web.itu.edu.tr/kilinckaya/kurutulmusGida.html
- http://www.bik.gov.tr/bin-bir-derde-deva-keciboynuzu/