Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Krup Öksürüğünde Uygulanabilecek Doğal Tedavi Yöntemleri

Krup, solunum esnasında hırıltı ve şiddetli öksürük ile sonuçlanan üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bebekler ve 8 yaş altındaki çocuklar bu hastalığın risk grubunu oluşturur.

Krup Belirtileri 

Krup, çocuklarda soğuk algınlığı ile başlayan solunum yolu iltihabıdır. 

Krup hastalığı tipik bir soğuk algınlığı ile başlar. Solunum yollarında iltihap oluşmaya başladığında öksürük görülür ve gittikçe şiddetlenir. Geceleri artan öksürük şikayeti yanında huzursuzluk, ses tonunda değişmeler, sinirlilik hali, ağlama ve ajitasyon gözlenir. Çocuk nefes alıp verirken hırıltı ve gürültülü nefes sesi vardır. Belirtiler 3 ile 5 gün arasında devam edebilir. 3 yaşından küçük çocuklarda akciğer gelişimi tamamlanmadığından hastalığa karşı daha hassastırlar. Belirtiler fark edildikten hemen sonra doktor muayenesi gereklidir. Daha büyük çocuklarda doktor kontrolü; 

  • Nefes almakta zorlanıyor, sık nefes alıp veriyor ve solunumu çok yavaşlıyorsa;
  • Yemek yemeyi reddediyor ve su, çay vb. sıvı gıdaları içmekte zorlanıyorsa; 
  • Ateşi yükseliyor, aşırı terliyorsa;
  • Burun, dudaklar ve tırnak etraflarında renk değişikliği gözleniyorsa ihmal edilmemelidir. 

Krup Hastalığında Tedavi Yöntemleri 

Ağlamak, semptomları kötüleştirir.

Krup vakalarının çoğu evde tedavi edilebilir. Önemli olan sakinliği korumak ve bebeğin sakinleşmesine yardımcı olmaktır. Ağlamak, krup hastalığında semptomları kötüleştirmektedir. Bu yüzden bebeğinizi dik bir pozisyonda tutarak sakinleştirici ses tonuyla konuşun, ona ninniler söyleyerek ya da oyunla dikkatini dağıtmasına yardım edin. Çocuğun belirtileri 3 gün içinde geçmezse ya da belirtiler ağırlaşırsa doktorunuzu arayın. Uzman doktor gerekli görürse solunum yolundaki iltihabı azaltmak için glukokortikoid ve streoid içeren ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar ciddi yan etkilere neden olabileceğinden reçetesiz kullanmayın. Deksametazon türü ilaçlar 72 saat boyunca etki gösterebileceği için önerilebilir. Epinefrin içeren ilaçlar solunum yolu inflamasyonunu azaltmakta etkilidir ama etkisi kısa süre içinde kaybolur. Nadir durumlarda doktorunuz çocuğun hastane ortamında gözetimini talep edebilir. 

Unutmayın ki, uzmanlar 6 yaşından küçük çocuklarda ilaç kullanımının son yöntem olarak görülmesi gerektiği konusunda uyarmaktadır. Gelişim dönemi tamamlanmamış çocuklarda gereksiz ilaç kullanımı bağışıklık sisteminin gelişmesini engeller.

Evde Hazırlayabileceğiniz Bitkisel Kürler 

Bu süreçte çocuğunuzun bol sıvı tüketmesi ve iltihabı atmasına yardımcı olabilecek rahatlatıcı gıdalar alması önemlidir. Elma, bal, muz, ananas, kekik, zencefil gibi gıdalar doğal antiseptiklerdir. Ayrıca içerdikleri mineral ve vitaminler ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar. Gün içinde hazırlanacak meyve püreleri ve bitkisel çaylar boğaz enfeksiyonlarını rahatlatır. Dehidrasyon tehlikesine karşı çocuğunuzun gün içinde 4 bardak su içtiğinden emin olun.

Hatmi çiçeği ve bal kürü; 1 yaşından büyük çocuklar için hazırlayabileceğiniz hatmi çiçeği çayını bir kaşık bal ile çocuğunuza içirebilirsiniz. Çocuğunuz içmeyi reddediyorsa eğlenceli bir sunumla 1 tane taze hatmi çiçeğinden bebekler yaparak yapraklarına biraz bal damlatabilirsiniz. Hatmi çiçeği taze iken yenilebilir. Boğaz enfeksiyonlarını temizlemeye yardımcı olur, iltihaplı bölgede iyileşme sağlar. Bal ile birlikte kullanıldığında boğazı yumuşatır ve yutkunmayı kolaylaştırır.

Zencefilli Elma püresi; 1 yaşından küçük çocuklarda zencefilli elma çayı olarak da hazırlayabilirsiniz. C vitamini açısından zengin olan bu püreyi yaparken dikkat edilecek nokta zencefilin püre haline getirilmemesidir. Acı ve ağır bir tat vereceğinden çocuğunuz yemeyi reddebilir. Bu yüzden taze elma içine zencefil çayı ekleyerek elmayı püre haline getirin. Tatlanması için bir kaşık bal da ekleyebilirsiniz. Çayını yaparken kaynamış suyun içine elma ve zencefili atın. 5 dakika demlendikten sonra yarım çay bardağı kadar verebilirsiniz. Elma ve zencefili kaynatırsanız vitaminler ölebileceğinden suyun içine attıktan sonra kaynatmaya devam etmeyin. Bu kür enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olurken bağışıklık sistemini güçlendirir. Solunum yollarını açar ve akciğer fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur. 

Nane muz püresi; 1 dal taze nane yaprağı ve 1 muz ile hazırlayacağınız püre çocuğunuzun enerji seviyesini yükseltir. Solunum yollarını açmaya yardım eder. Rahatlatıcı olduğundan özellikle çok ağlayan, agresif bebeklere verilebilir. 1 yaşından büyük çocuklarda bir kaşık bal da ekleyebilirsiniz. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Bu süreçte çocuğunuza süt vermekten kaçının. Şekerli gıdalar iltihabı besler, yapay şeker içeren tatlılar ve işlenmiş gıdalar vermeyin. Portakal gibi yüksek asitli gıdalar ve domates mukus miktarını arttırabilir. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...