Geçmeyen Öksürüklerin Sebepleri, Atında Yatan Nedenler ve Etkenleri
Geçmeyen öksürüklerin birçok nedeni bulunur. Uzman hekimlerde tedavi konusunda devamlı öksürük nedenleri konusunda gerekli test ve tetkikleri yaptıktan sonra planlama sürecine geçer. Tedavi sürecinde hasta kişinin tüm detaylara dikkat etmesi gerekmektedir.
Geçmeyen Öksürük Sebepleri
Öksürük 3 haftadan daha kısa sürüyorsa buna kendini sınırlamış öksürük, 8 haftadan daha fazla sürüyorsa kalıcı yani geçmeyen öksürük olarak adlandırılır. Geçmeyen öksürük nedenleri kapsamında insanların yaşam kalitelerinde bozulmalara sebep olmaktadır. Yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve sorunun ortadan kaldırılması için hasta kişilerin kısa süre içinde uzman hekime başvurması gerekir. Geçmeyen öksürüğün sebepleri nelerdir;
- Sigara bağımlısı olan kişilerde oluşan geçmeyen öksürük en büyük etkendir. Öksürüklerden kurtulmak için ve genel sağlık için mutlaka bırakılması gerekir.
- Postnazal damla ve sinüs sıkıntıları, mukusun oluşması ve geçmeyen öksürüğün nedenidir. Bu sorunun tanısının koyulması zor olabilir. Hatta bazı kişilerde BT taramasının yapılması gerekebilir. Boğazın temizlenmesi sorunları vardır ve boğaz sürekli olarak gıdıklanır.
- Astım, solunum yollarında oluşan bir hastalıktır. Nefes darlıkları tetkikleri ile karakterize solunum veya hırıltı ile nefes alma zorluklarına sebep olur. Hasta kişilerin bazılarında sürekli öksürük sebepleri arasında astım yer alır ve kendini bu belirti ile ortaya çıkartır.
- Boğmaca, boğmaca bakterisinden kaynaklı olarak bulaşıcı solunum yolu enfeksiyonu olarak meydana gelir. Hızlı, devamlı ve şiddetli şekilde öksürmelere sebep olacaktır. Özellikle küçük olan çocuklarda tedaviye kısa süre içinde başlanmazsa ölümcül bir durum haline gelebilir. Bu hastalık bebekleri ve küçük çocukları daha etkiler. Boğmaca hastalığı yapılacak olan aşı ile önlenir. Yetişkin kişilerde sürekli öksürmenin nedenleri arasında yer alır.
- Gastroözofgael Reflü ( GÖRH ), midede bulunan asit yemek borusundan geriye doğru hareket haline gelirse refleks olarak solunum sorunları ve öksürük sorunları ortaya çıkar. Bazı kişilerde bu hastalık o kadar şiddetli hale gelir ki, sorun akciğerlere apsire olur. Hastaların bazılarında mide sorunları ortaya çıkmazken bazılarında geçmeyen ve sürekli olarak devam eden öksürükler oluşur.
- Küçük çocuklarda geçmeyen ve sürekli olarak devam eden öksürükler genelde nadir şekilde meydana gelir. Alerjiler, astım, akciğer hastalıkları ve yabancı cisimlerin tıkamasından kaynaklı olarak meydana gelir. Bu durumların hepsi uzman hekim tarafından yapılacak test ve tetkikler ile değerlendirilmelidir.
- Pnömoni ve bronşit, akut öksürmelere ve geçmeyen yani kronik öksürmelere neden olur. Bu tarz enfeksiyonlara mantarlar, bakteriler ve virüsler sebep olur. Viral şekilde meydana gelen hastalıklara da antibiyotikler kesinlikle cevap vermeyecektir. Üst solunum yollarından oluşan viral hastalıklar ortadan kaldırılsa bile öksürüklerin uzamasına sebep olabilmektedir. Bronşit hastalığında ise kanlı şekilde geçmeyen öksürük devam edebilir.
- Yüksek kan basıncı, tansiyon hastalığı için kullanılan ilaçlar zaman içinde kronik öksürüklerin yaşanmasına neden olabilir.
- Tümörler
- Alerjiler
- Hava kirliliklerine maruz kalmak
- Sarkidoz
- Akciğer kanseri
- Kronik enfeksiyonlar
- Kronik obstrüktif hastalıklar
- Kalp yetmezliği
- Parenkimal akciğer hastalıkları
- Diffüz panbronşiyalit
- B12 eksikliği
Geçmeyen ve sürekli olarak devam öksürüklerin değerlendirilmesi her zaman uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Bu hastalık konusunda uzman hekim altta yatan tüm nedenlerin değerlendirmesini yapacaktır. Çünkü bu nedenler dâhilinde uzman hekimler gerekli tedavi planlaması işlemini yapar. Bu sayede daha net bir tedavi sürecine başlanır. Ayrıca yapılacak olan tedavi kapsamında hastanın mutlaka uzman hekimin tüm söylediklerine dikkat etmesi gerekir.
Farklı Geçmeyen Öksürükler
Geçmeyen yani kronik öksürük türleri bulunur. Bunlar;
- Devamlı kuru öksürük, mukus üretimi olamayan, boğazı ve akciğerleri tahriş eden öksürüktür. Sinüs ya da viral enfeksiyonlar bunun belirtisi olabilir.
- Sürekli ıslak öksürük, mukusun oluştuğu bir durumdur. Balgama ve bunun renk durumuna bağlı olarak akciğerlerde sıvı ya da bakteriyel enfeksiyonlara işaret edebilir.
- Stresten kaynaklı öksürükler, kişilerin stres altına girmesinden kaynaklı olarak hava yollarında oluşan refleksif bir durumdur. Bu sorunda mukus meydana gelmez ve sorun enfeksiyonlar ile alakalı değildir. Çoğu zaman psikolojik durumlar ile alakalıdır.
- Havlama tarzında öksürük, bu sorun çoğu zaman çocuklarda meydana gelir. viral hastalıklar krup hastalıkları ile alakalı olarak oluşabilir. Krup öksürüğünün sert, şiddetli ve havlama tarzında sesi nefes borusundan kaynaklı olarak meydana çıkar.
- Boğmaca sesine sebep olan öksürük, bu durum oldukça ciddi bir enfeksiyonun varlığına işaret eder. Kesinlikle uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. 1 yaşından daha küçük bebeklerde meydana geldiğinde ölümcül bir sonuç ortaya çıkabilir. Bu durum mutlaka uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Kaynaklar
- https://patient.info/doctor/chronic-persistent-cough-in-adults-pro
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2214091/4
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18424325
- https://www.emedicinehealth.com/coughs/article_em.htm4
- https://familydoctor.org/condition/chronic-cough/
- https://www.rxlist.com/chronic_cough/page3.htm