Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Kuru Öksürükler Hangi Etkenlerden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar?

Kuru öksürüklerin tedavi edilmesi için öncelikli olarak altında yatan nedenlerinde uzman tarafından belirlenmesi gerekir. Ardından gerekli tedavi sürecine geçilir.

Geçmeyen Kuru Öksürük

Kuru öksürük sorunun çeşitli birçok nedeni bulunmaktadır. Geçmeyen inatçı kuru öksürük nedenleri arasında;

Solunum Sisteminin Hastalıkları

Yetişkinlerde ve çocuklarda sık şekilde meydana gelen bir durumdur. Hafif formda tutulan bronşlar, soluk borusu sorunları, boğaz sorunları, pnömoni, astım, boğmaca ve iltihaplanma olabilir. Sebep hastalıktan kaynaklı olarak oluşan kuru öksürük karakteristik özelliklere sahip olabilir.

İlaçlara Reaksiyon

Bazı kişilerde kan basıncının düşmesi adına kullanılan ilaçlar nadirde olsa uzun süren kuru öksürük sorununa neden olabilir.

Uzun Süreli Sigara İçmek

Vücuda ve genel sağlığa zarar veren bu alışkanlık sonucunda bronş tütün dumanının bir parçası olan maddeler ile tahriş olur. Kuru düzenli öksürükler kendini gösteren sigara içen kişilerdeki bronşit ilerleyen dönemlerde ciddi sıkıntılara yol açabilir. Sigara dumanı dışında günlük yaşamda maruz kalınan tozlar, kimyasal maddeler, gaz parçacıkları ve temizlik ürünleri de uzun süreli kuru öksürük sorununa sebep olabilir.

Alerjik Reaksiyonlar

Herhangi bir alerjen, koku, bitki poleni, yiyecek, ilaç, toz, boğaz bölgesinde terleme ani kuru öksürük neden olabilir.

Stresli Durumlar Ve Duygusal Deneyimler

İnsanların sinir sistemlerinde meydana gelen sorunlar uzun süre geçmeyen kuru öksürük sorunlarına neden olabilir. Bu durum ortadan kalktığında öksürme sıkıntıları da ortadan kalkar.

Tedavisi

Kuru bir öksürüğün iyileştirilmesi adına soruna entegre bir yaklaşım gerekir. Öksürüklere yüksek ateş eşlik ediyorsa yatak istirahati, reçeteli ilaçlar uzman kontrolünde alınmalıdır. Bunların yanı sıra solunum sisteminde bulunan yükü azaltmak tedavi ve iyileşme sürecini kolaylaştırma konusunda yardımcı olmak adına hastanın uzmanın tüm söylediklerine dikkat etmesi gerekir.

Nem Ve Tazelik

Yetişkin kişilerde kuru öksürük tedavisi kapsamında odada havanın taze ve nemli olduğundan emin olmak gerekir.  Odayı havalandırmak ve mümkünse bunu uzun süre yapmak gerekir. Temiz hava akışının olması odanın içindeki  patojen konsantrasyonunu azaltır. Bu konuda nemlendirici cihazların kullanımı da yapılabilir. Odadaki nem oranı en az % 50 olması gerekmektedir. Hasta olan kişinin yattığı odanın zeminin silinmesi de çok önemlidir. Her gün düzenli şekilde duru su yardımı ile silinmelidir. Bu sayede oda içindeki nem oranı dengelenir ve hasta kişilerin öksürüklerinde kolaylaşma sağlanır. Nem eksikliğine neden olduğu öksürük kolaylaştırmak, solunum yolu mukozası üzerinden kurutma şansını azaltabilir ve.

Bol Miktarda Sıvı

Öksürüklerin tamamından kurtulmak için hasta kişilerin gün içinde sıvı alım miktarına dikkat etmesi gerekir. Sıvı alımı sadece su ile sınırlandırılmamalıdır.  Bitkisel sular, meyve suları, bitki çayları  ya da siyah çay tüketimi yapılabilir. Evde kuru öksürüğü tedavi etmek için;

Sıcak limon, ballı limon suyu, zencefil çayı, sütlü ile bal, meyan kökü çayı gibi etkili birçok kür kullanımı yapılabilir. Tüketilecek olan sıvının sıcaklığı vücudun sıcaklığında olmalıdır. Bol miktarda sıvı almak kişinin dehidrasyondan kurtulmasına yardımcı olur. Ayrıca sıvı almak sıvı eksikliğinden kaynaklanan balgamın bronşta kalınlaşmasını önlemeye de yardımcı olacaktır. Evde kullanılacak olan bitkisel ürünlerin mutlaka düzenli şekilde kullanılması gerekir. Aksi takdirde bu ürünlerde sağlık açısından fayda sağlamaz.

Tıbbi Ürünler

Öksürüklerin tedavi edilmesi konusunda birçok ilaç balgamın sıvılaştırılması veya dışkılama kolaylığı sağlayan maddeler içermektedir. Bu konuda kullanılacak olan öksürük şurupların seçimlerinde az yan etkisi olanlar tercih edilmelidir. Yahut öksürük şurubu kullanılacaksa uzman hekimin tavsiye ettiği bitkisel destekliler kullanılmalıdır. Hasta kişilerin kesinlikle kendi bildiklerine öksürük şurubu tercih etmemesi gerekir. Bu konuda uzman hekime başvurmak ve onun tavsiye ettiği ilaçları kullanmak gerekir.

Özel Egzersizler

Ciddi öksürüklerin meydana gelmesinde tedavisi için uzman hekimin verdiği ilaçların kullanımın yanı sıra, solunum organlarının kendileri ile daha etkili bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olabilecek yöntemler kullanmak da gerekir. Postural drenaj olarak isimlendirilen dizi egzersiz vardır. Bu egzersizler uzman hekim tavsiye  üzerine yapılır. Balgamın çıkartılmasına destek olan özel nefes alma ve drenaj egzersizleri içermektedir. Farklı bir yöntemde vurmalı masajdır. Kan dolaşımını geliştirir ve balgamın bronşlardan atılmasını kolaylaştırır. Bu destekleyici tedaviler yetişkinler ve özellikle çocuklar için önerilmektedir. Uzman hekim önerdiği zaman uygulanması gerekir.

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...