Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Geçmeyen Öksürüklerde Hangi Bitkiler Kullanılır ve Nasıl Kullanılır?

Geçmeyen öksürük konusunda sağlıklı bir şekilde evde tedavi uygulamak için bitkiler tercih edilmelidir. Bu bitkiler en doğru şekilde ve kullanım şartları dahilinde içildiğinde faydalı sağlayacaktır.

Bitkisel Karışımlar ve Kullanımları

Elma Özü Sirkesi

Elma sirkesi anti-inflamatuar ve antiviral özellikleriyle öksürük, boğaz ağrısı ve solunum hastalıklarını tedavisi için sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini uyaran özelliklere sahiptir. Elma sirkesi birçok beslenme programında, pastillerde ve ilaçlarda bulunur. 1 su bardağı içe suyunun içine katılacak olan 15 damla elma sirkesi günde 3 defa içildiğinde öksürük şurubu gibi görev yapar. Geçmeyen öksürük, bitmeyen öksürük ve sürekli öksürük konusunda fayda sağlar. Elma sirkesi özellikle gebe olan kadınlarda kullanılmadan önce uzman hekime sorulmalıdır. Uzman hekim uygun gördüğü takdirde kullanılmalıdır.

Nane

Nane ferahlatıcı etkileri ile insan vücudunda pastil etkileri yaratır. Nanenin taze yaprakların gün içinde yemeklerde ya da salatalarda kullanılabilir. Ayrıca kurutulmuş nane yaprakları çay olarak kullanıldığından soğuk algınlığı, farenjit, gıcık, inatçı öksürüğe iyi gelir. 3 ya da 4 gram kuru nane 1 su bardağı su ile ocak üzerinde kaynatılır. Ardından süzülerek gün içinde 3 defa içilmesi gerekmektedir.

  • Nane boğaz ağrısı ve kuru öksürüklerin hafifletmesi konusunda yardımcı olabilecek mentol içermektedir. Ayriyeten mukusu incelterek balgamdan ayrılmaya yardımcı olan bir dekonjestandır.
  • Bebeklerde nane ya da mentol uzmana hekime sorulmadan kullanılmaz.

Okaliptüs

Boğaz sorunları ve geçmeyen öksürüklerin önüne geçmek adına iyi gelir. Özellikle balgamdan ve diğer faktörlerden kaynaklı olarak oluşan tıkanmaların önüne geçer. Okaliptüs yağı banyoda küvet içinde, tencerede buhar uygulamasında ve merhem olarak kullanılabilir. Özellikle balgamı gevşetmek, tıkanmaları azaltmak adına göğüs ve burun bölgesine yağ masaj şeklinde uygulanır. Bunun dışında tencerede ve banyoda sıcak suyun içine birkaç damla damlatılacak okaliptüs yağı buharı derin derin içe çekilmelidir. Okaliptüsün aktif maddesi solunum yolu enfeksiyonları ile savaşmak ve öksürükleri hafifletmek adına balgam söktürücü olarak işlev görecek sineol adı verilen bir bileşiğe sahiptir. Okaliptüsün ayriyeten hücrelere zarar verebilecek ve enfekte edilen molekülleri serbest radikallere karşı koruyucu antioksidan özellikleri bulunur.  Yukarıda yer alan karışımlar her gün düzenli şekilde yapılmalıdır. Buhar uygulaması özellikle gece yatmadan önce uygulandığından sorunlara iyi gelir. Kötü nefesi ve boğaz ağrılarını azaltmak için yemeklerden hemen sonra okaliptüs suyundan hazırlanacak gargara uygulaması yapılabilir. Bir fincan ılık suyun içine birkaç adet kurutulan okaliptüs yaprağı atılır ve bu şekilde yarım saat bekletilir. Hazırlanan gargara gün içinde defa uygulanır.

Faydalı Diğer Bitkiler

Bal

 

Balın faydaları ile alakalı bilgileri duymayan yoktur. Özellikle inatçı, geçmeyen ve sürekli devam eden öksürükler için sık şekilde kullanılır. Saf ve doğal olan balın her sabah yemek kaşığı yetişkin kişiler tarafından tüketilmesi sonucunda geçmeyen öksürükler ve boğaz ağrıları ortadan kalkar. Şiddetli ve gece öksürüklerinde ise bu uygulama yatmadan önce yapılmalıdır. Bu sayede uyku kalitesi en üst düzeye çıkartılır.  Yaş altında olan bebeklere kesinlikle bal verilmemesi gerekir.  Yaş altında olan bebeklerin bal tüketmesi gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

 Zencefil

 Zencefil mukus üretilmesinin önüne ve öksürükten kaynaklı olan sorunların rahatlamasına yardımcı olur. Zencefil çayı tüketmek ya da ağız içinde çiğ olarak çiğnemek sorunlara iyi gelir.  Su bardağı sıcak suyun içinde birkaç dilim zencefil parçası kaynatılır. Ocak üzerinden alınan karışım süzüldükten sonra içine tatlı kaşığı bal ile yarım limon eklenir. Zencefil bitkisi aynı zamanda mide sorunları ve mide bulantılarının da önüne geçer. Öksürükten kaynaklı uyuşmaları önlemek ve semptomları azaltmak adına bu uygulamanın bir hafta boyunca tekrarlanması gerekmektedir.

Kekik

Kekik bitkisi bronşit ve öksürük tedavisinde kullanılır. Ayriyeten küçük çocukların kullanmaları da oldukça güvenlidir. İyileşme ve tedavi kapsamında çay olarak tüketilmesi gerekir. 2 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı kekik ve 1 su bardağı içme suyu sıcak üzerinde 10 dakika boyunca kaynatılır. Öksürmenin önüne geçmek adına her gün bir bardak süzülerek içilmesi sorunlara iyi gelir. Tansiyon hastalığı olan ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler uzman hekime danışmadan bu çayı tüketmemelidir.

Geçmeyen öksürükler için doğal bitkiler tedavi konusunda oldukça etkilidir. Kullanılacak olan bazı otların bilimsel açıdan etkinliği bulunmamıştır ama eski dönemlerde aşağıda bulunan otlar bu tarz hastalıkların tedavisi için kullanılmıştır. Tedavi kapsamında sık şekilde kullanılan otlar arasında;

  • Kaygan karaağaç (Ulmus fulva)
  • Marshmallow (Althea officinalis)
  • Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra)
  • Sundew (Drosera spp.)
  • Mullein (Verbascum densiflorum)
  • Isırgan otu (Urtica dioica)

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 2,00 puan
Loading...