Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Alerjik Öksürük Nedir, Neden Kaynaklı Meydana Gelir ve Tedavileri

Alerjik öksürük sorunun neden olduğu belirlendikten sonra gerekli olan tedavi ile alakalı olan planlama sürecine geçilir. Tedavi kapsamında mutlaka hasta kişinin uzmanın tüm söylediklerini yapması gerekir.

Alerjik Öksürük

Alerjik öksürük, alerjenlere bağlı olarak öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklı ortaya çıkan öksürükten ayırt edilmesi için kullanılan bir terimdir. Öksürüğe genelde burun akıntısı ve burun tıkanıklığı eşlik edecektir. Bu belirtiler kişi soğuk algınlığı veya alerjik reaksiyon geçirdiğinde eşzamanlı şekilde meydana gelir. Bazı durumlarda öksürük ile alakalı teşhis ve tedavi yapılması zordur, çünkü hastalarda durumum tam olarak nedenini belirsiz şekilde ortaya çıkar. Alerjiden kaynaklanan öksürük belli başlı etkenlerden kaynaklı ortaya çıkar. Bu nedenler;

Alerjik Öksürük Nedenleri

Alerjik öksürük ilk olarak aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin maruz kalacağı belirli maddelere aşırı tepkiler vermesinden kaynaklanmaktadır. Vücut zararsız olan maddeleri zararlı maddeler olarak anlamaktadır. Bu nedenle bunları savuşturmak adına bir savunma sistemi başlattığı zaman meydana gelir. Bu histamin ismi verilen hasta kişinin soğuktan mustarip olduğu zaman vücudun saldığı kimyasalın serbest bırakılmasına sebep olur. Histamin, akan burundan, öksürük, hapşırıklık ve burun kanallarının şişmesi durumlarından sorumludur. Bundan dolayı hasta kişi soğuk algınlığı olmamasına rağmen buna benzer semptomlar yaşamaya başlar. Öksürük alerjisi belirtileri içeri girdiğinde sorun yaşanmaya başlanır.  Alerjik öksürük belirtileri genelde ailelerde görülür. Bundan dolayı ailenin alerjik öyküsü olan insanlarda alerjik öksürük gelişme riski bulunur. Araştırmalar bir alerjik ebeveyni olan çocukların yaklaşık olarak % 33’ünde alerji gelişme ihtimali olduğunu göstermektedir. Her iki ebeveyn alerjik sorunlarda varsa bu değer % 70’e yükselir. Alerjik öksürük, dış etkenlerden kaynaklı olarak da etkilenir. Aşırı bir polen, koku, toz, ilaç, parfüm ve diğer etkenler semptomların kötüleşmesine neden olabilir. İnsan vücudu ayrıca farklı alerjenlere de tepkiler gösterir; bazı alerjenleri vücut alıp kendini savunur ama bazı alerjen maddelere olabilir. Vücut çoğunlukla mast hücrelerini aktive ederek alerjenlere tepki verecektir. Bu noktada alerjik öksürük tarzındaki semptomların başlaması söz konusu olur. Mast hücreleri patladığı zaman vücut histamin ile taşıma yapar. Alerjene maruz kalma semptomların ne kadar devam edeceğini etkileyecektir ve maruziyet miktarı belirtilerin tipleri ile ciddiyetini de etkiler. Bundan dolayı bazı insanlarda alerjen oldukları bir şeye maruz bırakma sorunu oluşur.

Semptomlar

Soğuk algınlığı ve alerjik öksürük ile alakalı meydana gelen öksürüğüm belirtilerinde önemli farklılıklar bulunur. Bir alerjinin sebep olduğu durumlarda;

  • Alerjenlerin mevcut olduğu süreye göre günlerce ya da aylarca sürer.
  • Soğuk mevsimlerde en gazla görülen yaygın soğukluğun tam aksine, yılın her hangi bir zaman dilimi içinde ortaya çıkabilir.
  • Hasta kişiler alerjene maruz kaldığında zaman ani şekilde semptomlar başlar.

Alerjenler kaynaklı ortaya çıkan öksürüklerde burun akıntısı, kaşıntılı ve sulu gözler, boğaz ağrısı eşlik edebilirken kesinlikle ateş ve vücut ağrıları eşlik etmez. Öksürükler varsa ve ateş varsa, öksürüğün oluşma sebebi soğuk algınlığı durumundan kaynaklanır. Soğuk algınlığı çok nadir durumlarda 14 günden daha fazla sürer. Bu durumda öksürüğün 2 hafta sonra kaybolup kaybolmadığına bakmak gerekir. Soğuk algınlığı sorunu tedavilere ve diğer çözümlere yanıt vermezse alerji olasılıklarına bakma zamanı gelir. Alerjik öksürük ayriyeten sinüzit ve orta kulak enfeksiyonlarına da eşlik edebilir. Bunlar semptom olarak değil, alerjik reaksiyonun etkileri olarak değerlendirilmektedir. Burun geçiş yollarında bulunan şişme sebebiyle sinüsler oldukça hassas hale gelir. Bundan dolayı sinüs iltihabı olarak da bilinen sinüzit enfeksiyonu riski yükselir. Sinüs enfeksiyonlarının semptomları arasında sinüs deşarjı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve şiddetli tıkanıklıklar yer alır. Alerjenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan öksürükler ve diğer alerji semptomları yeteri düzeyde büyümeyebilir. Çoğu insan orta yaşa geldiğinde alerjenlere maruz kaldığında belirtileri daha çok yaşayabilir. Bunun nedeni de bağışıklık sisteminin zayıflaması, eski dönemde olduğu kadar bağışıklık sistemini güçlü tepkiler vermemesinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte, bu, alerjinin kendisinin gittiği anlamına gelmez. Gıdalar, arı sokması ve lateks belirli türde alerjik sorunlara neden olabilir. Alerjenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan sorunların meydana getirdiği belirtiler kişiden kişiye göre farklılıklar gösterir. Bundan dolayı geçmeyen durumlardan mutlaka uzman hekime başvurmak ve gerekli test ile tetkikleri yaptırmak gerekir.

Tedavi Türleri

Alerjenlerden dolayı meydana gelen öksürükler tamamen farklı faktörlerden kaynaklandığından dolayı bir tedavi gerektirebilir.  Bu tedavi seçenekleri içinde genellikle aşağıdaki yollar bulunur;

  • Vücudun alerjenlerden ya da tahriş edici maddeleri kullanmaktan kaçınması gerekir. En yaygın alerjenler içinde polen, küf, hayvan tüyleri, parfüm, koku ve toz akarları bulunur. Bunlardan kesinlikle uzak kalınması gerekir.
  • Histaminlerin salınmasını önüne geçen ve bu sayede burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve burun geçitleri şişmesi gibi semptomları hafifletilmesi için antihistaminikler kullanımı yapılabilir.
  • Tıkanıklıkları ortadan kaldırmak adına hafifletici ilaçlar uzman hekim tarafından reçete edilir.
  • Nazal steroidleri kullanmak burun geçidi boyunca iltihap ile tahrişi de ortadan kaldırarak hasta kişilerin daha rahat uyumasını sağlar.
  • Alerjenlere maruz kalındığında ya da alerji ortaya çıktığında alerji atımları ya da küçük dozlar alması anlamına gelen immünoterapi uygulanabilir. Kullanım dozaj arttıkça insan vücudu söz konusu madde karşı tolerans kazanır.
  • Meydana gelen öksürüğün sebebi nadiren ciddi bir durumdan kaynaklanır. Özellikle hastaların tıbbi yardım almaması halinde semptomları çok rahatsız edici olabilir. Alerjiler düzgün bir şekilde yönetilmezse kişiler astım gelişme riski ortaya çıkabilir. Alerjinin ortaya çıkardığı semptomları çok hafif düzeydeyse semptomların rahatlamasını sağlayacak uzman doktorun tüm söylediklerine dikkat etmek oldukça önemlidir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...