Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Pulmoner Hipertansiyon Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Süreçleri

Pılmoner hipertansiyon akciğerlerde meydana gelen bir sorundur. Bu hastalık zamanında tedavi edilmezse kalp ile alakalı sorunlara neden olarak ölümcül bir hal alabilir. Bundan dolayı kısa sürede tedavi sürecine başlanması gerekmektedir.

Pulmoner Hipertansiyon

Pulmoner hipertansiyon kalpten akciğerlere kan taşımakta olan arterlerin daralması ile damarlardaki kan dolaşımını zor hale getiren nadir şekilde karşılaşılan akciğer hastalığıdır. Pulmoner arter adı verilen arterlerdeki kan basıncının normal seviyelerin çok üzerine yükselmesi hastalığı ortaya çıkartır. Anormal düzeylerdeki yüksek basınç kalbin sağ ventrikülü zorlayacaktır ve boyutunu genişletir. Aşırı düzeyde büyüyen ve aşırı düzeyde çalışan ventrikül zamanla zayıflar. Akciğerlere yeterli düzeyde kan pompalama yeteneğini kaybeder. Bu da direkt olarak kalp yetmezliğinin oluşmasına sebep olabilir. Pulmoner hipertansiyon her ırktan, her etnikten ve her yaşta görülebilen bir sorundur. Genç yetişkin kişilerde daha sık rastlanır. Hastalığın belirtileri içinde;

  • Fiziksel aktiviteler ile birlikte ortaya çıkan nefeste daralması
  • Öksürük
  • Yorgunluk, yapılacak her türlü fiziksel harekette yorulma
  • Baş dönmesi
  • Hastalığın ilerlemesi ile kalp yetmezliğinin devam etmesinden kaynaklı nefes darlıklarının da kötüleşme
  • Vücutta aşırı düzeyde sıvı tutulumu
  • Şiddetli göğüs ağrıları, hatta bazı zamanlarda dayanılmayacak düzeyde ağrılar
  • Pulmoner hipertansiyonun altında yatan hastalığa bağlı olarak farklı belirtiler de meydana gelebilir. Örneğin; sklerodermada gözlemlenen cilt değişimleri ya da karaciğer hastalıklarının belirtileri
  • Kan içinde düşük oksijen seviyesi
  • Bacaklarda şişme
  • Hastalığın ilerlemesi ile kalp seslerinin daha yüksek duyulması
  • Göğüs duvarında yükselti hissi
  • Kalbin sağ tarafında büyüme

Pulmoner Hipertansiyon Nedenleri

Pulmoner hipertansiyonun meydana gelmesini bilinen bazı nedenleri bulunur. Bunlar;

  • Diyet ilacı, iştah bastırıcı piyasada bulunmasına rağmen kullanan kişilerde pulmoner hipertansiyon gelişme riski % 23 daha yüksektir.
  • Karaciğer, romatizmal ve akciğer hastalıkları, pulmoner hipertansiyon, aynı zamanda kronik şekilde gelişen karaciğer hastalığı ve karaciğer sirozu tarzında tıbbi durumların bir sonucu olarak meydana gelebilir. skleroderma ya da sistemik lupus eritematosus ( lupus ) tarzında romatizmal bozukluklar, tümörler, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ( KOAH ), amfizem ve pulmoner fibroz da dahil olmak üzere akciğer sorunları
  • Bazı kalp hastalıkları, aort kapak hastalığı, mitral kapak hastalığı, sol kalp yetmezliği ve konjenital kalp hastalığı gibi kalp rahatsızlıkları pulmoner hipertansiyona da sebep olabilir.
  • Tromboembolik hastalık, büyük pulmoner arter bölgesinde kan pıhtısı, pulmoner hipertansiyon gelişimin oluşmasına neden olabilir.
  • Düşük oksijen koşulları, yüksek rakımlı alanlarda yaşamak, obezite ve uyku apnesi akciğerlerde hipertansiyonun gelişmesine yol açabilir.
  • Genetik,  hipertansiyon ile alakalı gelişen durumlar bazı kişilerde genetik olarak meydana gelebilir. Aile bireylerinden herhangi birinde akciğerde bu tarz bir sorun bulunuyorsa olup olmadığını bilmek gerekir. Belirtilerin meydana çıkması halinde erken değerlendirme ile alakalı olarak uzman hekime başvurmak gerekmektedir.

Bu hastalık farklı durumlardan kaynaklı olarak da meydana gelebilir. Hatta bazı hastalarda sorunun neden kaynaklandığı bilinmemektedir.

Tedavi Süreci

Bu hastalığın kesin olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi kapsamında önemli olan sorunun belirtilerini ve semptomlarını azaltmaktır. Tedavi sürecinde hastanın sorunu yönetmesi konusunda uzman detay verecektir. Akciğerlerde oluşan hastalık zaman içinde çoğu kişide kötüleşerek devam eder. Tedavi altına alınmadığı zaman kalp yetmezliğine sebep olur. Bu durumda ölümcül olabileceğinden dolayı kısa süre içinde tedavi sürecine başlamak gerekir. Tedavi sürecine başlamadan önce uzman hekimin bu soruna neden olan detayları da belirlemesi gerekir. Yani altta yatan hastalığın belirlenmesi tedavi sürecinin planlamasının hazırlanması için çok önemlidir. Bu sayede akciğer tansiyonun kalıcı şekilde hasar bırakmasının da önüne geçilmiş olunur.

Yapılacak olan tedavi süreçlerinde kalp yetmezliğinin bir sonucu olaraktan fazla sıvıyı çıkarmak adına kanın kalınlaşması ile diüretik yeteneğini azaltmak adına antikoagülan ilaçlar uzman tarafından reçete edilebilir. Kan damarlarının genişletilmesi adına ilaç da uzman tarafından önerilebilir. Evde bulunan oksijen tedavisi, kan içinde bulunan oksijen düzeyi düşükse reçete edebilir.

Akciğerlerde gelişen hipertansiyon prevelansına ilişkin kesin bir istatistiki veri bulunmaz. Bu sorun çoklu koşullarda görüldüğü için her durumda prevalansa detaylı şekilde bakmak sağlık açısından daha iyi olacaktır.  KOAH, kalp yetmezliği ve uyku apnesi olan kişilerde oldukça yaygındır. Kollajen vasküler hastalığı olan kişilerin % 7 ile % 12’sinde, HIV hastalığı bulunan kişilerin % 5’inden daha azında görülmektedir.

Arteriyel Hipertansiyon Tedavileri

Artiyel pulmoner hipertansiyon (PAH) için uygulanacak birçok tedavi bulunmaktadır. Hangi tedavinin ya da hangi tedavilerin kombinasyonunun yapılacağına uzman hekim karar verir. Artiyel pulmoner hipertansiyon sorununuı ortaya çıkartan nedenler ve belirtilerin şiddeti konusunda detaylandırma yapıldıktan sonra tedavi için gerekli planlamalar uzman hekim tarafından yapılacaktır.

Tedaviler şunları içerir:

  • Antikoagülan ilaçların kullanımı, kan pıhtı atmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Diüretikler (su tabletleri)  kullanımı, kalp yetmezliğinden kaynaklı olarak vücutta bulunan aşırı sıvıyı çıkartmak
  • Oksijen tedavisi, bu durum normalden daha yüksek oksijen konsantrasyonu içeren havanın solunumunu gerektirir.
  • Digoxin, foxglove bitkisinden elde edilir. digoxin kalp kasılmaların güçlenmesini sağlayarak semptomların artmasının önüne geçer. Uygulama sayesinde kalp atış hızını da yavaşlatabilir.

Cerrahi Prosedürler

Pulmoner hipertansiyon hastası olan bazı kişilerin cerrahi şekilde ameliyat olması gerekebilir. Bu kapsamda kullanılan üç cerrahi çeşidi bulunmaktadır.

  • pulmoner endarterektomi
  • atriyal septostomi
  • Nakil

Hangi tedavi şekli uygulanırsa uygulansın önemli olan tedavi sürecinde uzman hekimle her türlü detayı konuşmaktır. Uzman hekimin verdiği bilgilere, söylediği detaylara, koyduğu kurallara ve yapılmasını istediklerine uyulması çok önemlidir. Bu sayede tedavi süreci daha kolay, hızlı ve sağlıklı şekilde atlatılır. Ayrıca uzman hekimin tedavi sürecinde gerekli gördüğü kontrol zamanlarını aksatmamakta iyileşme açısından önemli bir detaydır. Bu sayede oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...