Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Ameliyatlarından Sonrası Ortaya Çıkan Enfeksiyon Sorunları

Akciğer ameliyatı işlemlerinden sonra meydana gelen enfeksiyonlar kendini belli başlı belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler meydana geldiği zaman kısa sürede uzman hekime başvurulması çok önemlidir.

Ameliyat Sonrası Enfeksiyonlar ve Tedavileri

Akciğer ameliyatı uygulaması detaylı şekilde planlanmış olsa bile bazı enfeksiyonlar ve komplikasyonlar meydana gelebilir. Ameliyattan sonra ortaya çıkan sorunlar konusunda mutlaka uzman hekimlerden destek alınması gerekir. Akciğer ameliyatından sonra vücutta olup bitenler konusunda ameliyattan sonraki günler ve haftalarda neler hissedildiğine dikkat edilmelidir.  Ameliyatın bitmesinden sonra meydana gelen enfeksiyonların belirtileri arasında ve tedavileri içinde;

Ağrı

Akciğer ameliyatının bitmesinden sonra her insan acı çeker. Ameliyat odasına girmeden önce hangi prosedürlerin uygulanacağı ve kişinin ne kadar sağlıklı olduğu ağrı konusunda etkilidir. Ağrı ayrıca enfeksiyondan kaynaklı olarak da ortaya çıkar. Hatta enfeksiyonun en önemli belirtileri içinde yer alır. Ağrı iyi kontrol edildiğinde tekrar hareket etmeye daha istekli hale gelinir. Ağrının kontrol edilmesi için uzman hekimler öncelikli olarak enfeksiyonu kontrol altına alır.

Solunum Problemleri

Anestezi alımı normal şekilde nefes almanın önüne geçer ve insanlarda öksürme isteklerini bastırır. Karın ve göğüs cerrahisi işlemlerinden sonra derin şekilde nefes almak için tahrişler meydana gelebilir. Akciğerde mukus birikiminden kaynaklı olarak solunum ile alakalı sorunlar ortaya çıkar ve enfeksiyondan kaynaklı olarak solunum sorunları yaşanmaya başlanır. Solunum sıkıntılarından kaynaklı olarak aşağıdaki belirtilerde ortaya çıkmaya başlayacaktır.

  • Nefes darlığı
  • Hızlı nefes alma
  • Kalp atış hızlanması
  • Mavi dudaklar veya cilt

Akciğerlerde bulunan enfeksiyonlardan kaynaklı ortaya çıkan çökmelerin önüne geçmek için uzman hekim teşvik spirometresi adlı bir cihazı kullanılmasını isteyebilir.  Bu cihaz solunumu ölçer, yavaş, derin nefes almaya alışılmasına yardımcı olur. Akciğerde enfeksiyon oluşmaması adına ve akciğerlerdeki sıvıyı temizlemek adına hastaların öksürmeye başlaması gerekir. Enfeksiyonlardan ve solunum alma sorunlarından kaynaklı olarak ateş, yaralarda sızıntı, yara çevresinde şişme ve kızarıklık varsa da uzman hekime başvurulması gerekmektedir. Genelde ameliyat olan 100 kişiden en az 3 kişi ameliyattan sonrası enfeksiyon sorunu yaşar. Bu durum yaşlı, kilolu ve şeker hastası olan kişilerde daha sık şekilde meydana gelir. Enfeksiyonun önüne geçmek adına ameliyatta kullanılacak olan tüm aletlerin yeni olması ve dezenfekte ediliyor olması gerekir. Enfeksiyonlar kısa sürede uzman tarafından kontrol edilmelidir. Bu kontroller sonrasında uzman nasıl bir tedavi uygulayacağı konusunda detaylı şekilde planlama yapar.

Banyo Kullanmada Sorun

Akciğer ameliyatı sonrası ve alınan anestezi sonrasında bazı işlemleri yapmak zor hale gelebilir. Yapılan cerrahi işlemlerden sonra bazı kişilerde mesane boşaltımı için idrar yoluna kateter adı verilen küçük bir tüp koyulması gerekir. Genelde bu durum kısa vadeli bir sorundur. Zamanı geldiğinde alınır ve bu süreçte dikkat edilmezse bir enfeksiyona veya mesane hasarına neden olabilir. Ameliyatın uygulanmasından sonra enfeksiyonlardan kaynaklı olarak kabızlık sorunu da ortaya çıkabilir. Bu sorun belli başlı ilaçlar ve ağrı kesiciler ile ortadan kısa sürede kaldırılır. Hatta uzman hekimler bağırsaklarını hareket etmesine yardımcı olmak adına yumuşatıcı reçeteler yazabilir. Bu süreçte bol su tüketimi de oldukça önemlidir ve uzmanın tüm söylediklerine dikkat edilmesi gerekir.

Kan Pıhtıları

Ameliyat uygulamasından sonra bacaklarda şişlik, ağrılı durumlar ve kırmızılıklar ortaya çıkarsa enfeksiyon ve kan pıhtısı sorunlarına işaret edebilir. Sorun oldukça tehlikeli duruma gelebilir. Sorundan kaynaklı olarak akciğerlere karşı kan akışı sıkıntıları gelişebilir. Bu duruma pulmoner emboli adı verilmektedir. Semptomları arasında;

  • Ani şekilde gelişen nefes darlıkları
  • Öksürme
  • Göğüs ağrıları

Çoğu zaman başa belada olacak ilk bulgulardır ve bu acil tıbbi bir durumdur. Ameliyatın bitmesinden sonraki ilk birkaç gün içinde bir pıhtı oluşması muhtemel bir durumdur. Pıhtının oluşması ciddi enfeksiyon sorunlarından kaynaklı olarak meydana gelebilir.

Yara Bakımı

Cerrahi uygulama sonrasında enfeksiyon oluşmaması adına yara bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Uzman özellikle yara bakımı konusunda ne zaman banyo yapılacağı konusunda detay verir. Yara bölgesinde ağrı, morarmalar, kaşıntılar ve uyuşukluk sorunları oldukça normaldir. Bu sorunlar zaman içinde kendiliğinden geçer. Yaraların enfeksiyon kapmaması adına pansuman günlerinin kesinlikle aksatılmaması gerekir ve hasta kişinin kontrol zamanlarını aksatmaması gerekmektedir. İyileşme süreci hastalar için kolay bir süreç değildir. İyileşme sürecinde hastaların mutlaka moralini düzgün tutması gerekir. Enfeksiyon kapan kişilerin iyileşme ile alakalı olan inançlarını kesinlikle kaybetmemesi gerekmektedir. Yara çevresinde meydana gelen enfeksiyonlar hastalarda ateşe neden olabilir. Bu konuda dikkatli olmak da oldukça önemlidir. Özellikle enfeksiyonlar konusunda neler yapılacağı konusunda hastanın her daim uzman hekimin söylediği tüm detaylara dikkat etmesi gerekmektedir. Bu detaylara dikkat edildiği sürece iyileşme süreci hızlanır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...