Öksürüğe İyi Gelen Bal ve çeşitleri
Bal kahve ve süt öksürük tedavisi için önerilen yöntemlerden olduğu gibi, ballı sütte öksürüğe çok iyi gıdaların başında geliyor. İkisinin karışımından elde edilen ballı süt öksürüğü daha kısa sürede etkili bir şekilde ortadan kaldırmaktadır.
Öksürük İçin Bal
Bal glikoz, fruktoz, demir, kalsiyum, fosfat, sodyum, klorür, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluşmaktadır. Ayrıca B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu yüzden bal güçlü antiseptik, anti bakteriyel özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde birçok hastalığı iyileştirir veya hastalıklardan korur. Bal bakteri barındırmadığı için doğal antibiyotik özelliği taşır, çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı hastalıklarla etkili mücadele eder. Mikropların kırılmasını sağlar. Balın yaraları çabuk iyileştirmesini sağladığı bilinmektedir. Öksürüğe, uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelir. Vücut içerisinde ve deride meydana gelen enfeksiyonları kolaylıkla ortadan kaldırabilir. Özellikle de boğaz ağrısı enfeksiyon ve öksürüğe çok iyi gelir.
Bal Öksürüğe Faydalıdır ve Birçok araştırma farklı nedenlerden kaynaklanan öksürüğe balın çok iyi geldiğini ortaya koymuştur. Bunun yanında boğaz enfeksiyonlarını giderir ve öksürüğün şiddetini azaltır. Öksürük sorunu ile daha etkili mücadele etmek için bala bir kaç çay kaşığı limon ekleyebilirsiniz.
Balın faydalarını herkes tarafından bilinir ve sürekli hastalıkların iyileşmesinde kullanılır. Çocuklara yatmadan önce verilecek bir tatlı kaşığı balın öksürüğü hafifletebileceği fazlaca bilinir. Balın, tahriş olmuş boğazı kaplayarak yumuşatabileceği bunun da öksürüğün fizyolojik olarak azalmasına katkıda bulunduğu ve her zaman da öksürük ve boğaz enfeksiyonlarında kullanıldığı uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Ancak bilindiği gibi, bir yaşın altındaki çocuklarda bazı riskler oluşturabileceğinden dolayı bir yaşına kadar çocuklara bal verilmemesi gerekir.
Öksürük: Bilhassa yatağa yatınca başlayan kuru öksürüğe bal ile yapılan şerbet iyi gelir.
Nezle: Bal, limonla veya sütle içilirse nezlenin geçmesini sağlar.
Ağrı dindirici: Balın bilhassa buharı ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.
Balın Çeşitleri Ve Faydaları
Kestane Balı: Kestane balı adından anlaşıldığı gibi kestanenin çok yetiştiği bölgelerde üretilir. Kestane balı protein ve bazı vitaminler açısından zengindir. Bu yüzden birçok hastalık için şifa kaynağıdır.
- Kestane balı solunum yolu hastalıklarına iyi gelir, nefes darlığı, astım, bronşit gibi hastalıkların şiddetini azaltır.
- Kas ve adale ağrılarına kestane balı iyi gelir.
- Kestane balının akciğer hastalıklarına faydalı olduğu çok eski çağlardan itibaren bilinir.
- Boğaz ve bademcik iltihaplarına ve enfeksiyonlara karşı kestane balı tercih edilebilir.
- İştah açar, kestane balı ayrıca sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır.
Çam Balı: Çam balı ülkemizde diğer bal türlerinden çok farklıdır. Arılar çamlarda bulunan böceklerin salgıladığı maddeleri toplayarak üretirler. Bu özelliğinden dolayı diğer bal türlerinde bulunmayan çok farklı maddeler ve bileşenler içerir. Çam balı sinir sistemine faydalıdır, hafızayı kuvvetlendirir. Çok az miktarda tüketildiğinde çocukların gelişimine ve hafızasına fayda sağlar.
- Sindirim sistemini güçlendirir, öksürüğe iyi gelir ve mideye faydalıdır.
- Çam balı kansızlık sorunları diş etlerine, dile ve boğaza faydalıdır.
- Çam balının ağrıları azaltıcı özelliği vardır
- Kışın üşütmeden dolayı meydana gelen öksürük, nezle, grip gibi hastalıkların tedavisi için kullanılır.
- Çam balı genel anlamda metabolizmayı zinde tutar.
- Çam balı bünyenin hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Anzer Balı: Anzer balı zengin demir ve çinko içerdiği bilinir. Çok etkili bir besin kaynağıdır. Antioksidan değerinin çok yüksek olması anzer balını değerli kıran diğer bir faktördür. Bu yüzden ilaç sektöründe kullanılmaktadır.
- Anzer balı diğer bal türlerinde olduğu gibi doğal bir antibiyotiktir, yaraların kapanmasına yardımcı olur, öksürüğe ve boğaz ağrısına birebirdir.
- Anzer balının ağrıları ve sancıları azaltıcı özelliği vardır.
- Astım ve bronşit hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Akciğer başta olmak üzere birçok organın sağlıklı çalışması için gerekli besinler içerir.
- Sindirim sistemine faydalıdır, hazmı kolaylaştırır, mide sağlığı için faydalıdır.
Bal katarakt içilen ılık süt, öksürüğü alır ve boğazın tamamen rahatlamasını sağlar. Boğazdaki gıcığı ve öksürüğün gelmesini engeller.
Öksürüğe İyi Gelen Ballı Karışımlar
Öksürük için bal ve tarçın karışımı
- 2 Yemek kaşığı bal
- 2 Yemek kaşığı sirke
- 2 Yemek kaşığı taze limon suyu
- Bir miktar tarçın
Bu malzemeleri bir kapta ılık suyla karıştırarak öksürük krizlerinde 1 kaşık alındığında hem boğazınızdaki o tahrişin gittiğini hem de öksürüğün kesildiğini görebilirsiniz. Boğazınızdaki o şişkinliğin gittiğini ferahladığını hissederseniz. Hem şifalı hemde karaciğerinizi yormayacak bir karışımdır.
Ballı Kahve: Ballı kahve özellikle kış aylarında baş gösteren öksürüğü geçirmesi ile tanınan bir karışımdır. Akşamları öksürmekten dolayı uyuyamıyorsanız bu şifa kürü ile öksürüğünüzü ortadan kaldırmanız mümkün. Uzun süre geçmeyen öksürük tedavisinde kahvenin içine eklenen bal ile hazırlanan karışım sabah, öğle ve akşam günde 3 kez içilmelidir.
Normal bir şekilde kahve hazırlanır ve bir fincan kahvenin için bir tatlı kaşığı bal eklenir. Ancak bunun için kahvenin biraz ılık olması gereklidir. Balı sıcak kahvede değil, ılık kahvede eritmek daha yararlı olur.
Siyah Turp ve Bal: Bir miktar siyah turp mikserden geçirildikten sonra bir tülbent yardımıyla suyu sıkılıp elde edilen bir su bardağı turp suyuna bir çorba kaşığı süzme bal ilave edilip günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çorba kaşığı içilir.