Zatürre Hastalığı Tekrar Etme Olasılığı, Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler, Hastalığı Tetikleyen Etmenler
Vücudumuza giren bakteriler sonucunda akciğerde su toplanması sebep olan ve tedavi imkanları oldukça zorlu hastalık türünden bir tanesi de zatürre hastalığıdır.
Zatürre tıp alanında bilinen adı ile Pnömoni hastalığı vücuda giren bakteri, parazit ve virüslerin etkileşimi sonucunda bir nevi ölümcül bir sağlık problemine dönüşen hastalıktır. Zaman içerisinde tedavi edilmemesi ile ölümcül bir hastalığa neden olan zatürre akciğerlerde hava yolu ile iltihaplanmalara sebep olmaktadır. Ülkemizde ve dünya ülkelerinde en çok ölüme yol açan hastalıkta diyebiliriz. Özellikle de çocuklarda ve 65 yaş üzeri kişilerde zatürrenin kronik bir hastalığa dönüştüğünün altını çizelim.
İçindekiler
Zatürre Hastalığı Tekrar Ortaya Çıkarmı
Zatürre hastalığı konusunda ilk dikkat etmeniz gereken şey fiziksel aktivitelerinizi düzenli yapmak. Bu hususta uyku düzeni, beslenme, sigara ve alkol kullanımı, spor ve çeşitli aktiviteler de bulunma oldukça önemlidir. Korunma açısında ise kronik hastalıklarınızı kontrol altına almalı grip ve zatürre aşınızı aksatmadan yaptırmalısınız. Zatürre tedavisi hastalığı konusunda merak konusu olan detaylardan bir tanesi de hastalığın tedavi edildikten sonra zatürre hastalığı tekrarlar mı olmakta. Tedavi sonrasında belirtilen önerilere ve değerlendirmeler neticesinde nasıl uygun görülüyor ise o şekilde tutumlu bir davranış sergilenmeli ve hastaya tedavi sonrasında nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili gerekli bilgiler verilmeli.
Zatürre aşısı özellikle çocukluk döneminde muhakkak yaptırılması gereken aşılardan bir tanesidir. Ülkemizde bu hastalık hakkındaki gerçekleştirilmekte olan faaliyetler sonucunda başarılı bir oran elde edildiği bilinmekte. Zatürre hastalığının belirtileri ve hastalığın tekrarlanma durumu göz ardı edilmemesi gereken konulardan bir tanesidir. Bu olasılıktan dolayı hastalığa karşı duyarlılığı bulunan kişiler ve 65 yaş üzeri kişiler 5 yılda 1 olmak kaydıyla zatürre aşısı her yıl düzenli olarak da grip aşısı yaptırmalıdır.
Zatürre Yetişkinlerde Ve Çocuklarda Ölümcül Hastalık
Ülkemizde ve dünya ülkelerinde en çok ölüme neden olan pnömoni bakterisi kulak iltihapları, kana bakteri karışması, sinüzit ve menenjit hastalıkları sonucunda ciddi sağlık problemine dönüşerek yapısal hasarların meydana gelebilmesine sebep olmaktadır. Bunun için tanı konulduğu an itibari ile hasta gözlemlenmeli ve hangi aşamasında olduğu saptanmalı. Bu doğrultuda gerekli tedavi olanakları sağlanmalıdır. Zatürre aşısı bu bağlamda hem zatürre hem de diğer hastalıklara ilişkin koruyucu formda bir aşı olmakta.
Zatürre Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
Tedavi sonrasında yaşam standartlarınıza bir tık daha özen göstermeli ve bu açıdan değerlendirmede bulunacak olursak gerek uyku düzeni gerekse beslenme ve benzeri alanlarda göstermiş olduğumuz faaliyetlere ilişkin daha dikkatli olmalı doktorumuzun önerilerini aklımızın bir köşesinde bulundurmalı ve uygulamalıyız. Zatürre tedavisi uygulandıktan sonraki süreç içerisinde önerilen bilgilendirmelere dikkat edilmediği zaman hastalığın tekrar baş göstermesi olağan bir duruma dönüşmektedir.
- Dengeli Beslenme
- Uyku düzenini aksatmama
- Stresten kaçınma
- Hijyenik olarak barınma koşullarının uygun formda sağlanması
- Alkol, tütün ve ilaç bağımlılığı kontrolü sağlama
- Ağız ve mide içeriğinin solunum yoluna kaçmasına sebep olan maddelerin azaltılması
- Grip salgınının olduğu dönemlerden önce aşı yaptırma ve maske kullanımı
SIk sık altını çizdiğimiz etkin noktalardan bir tanesi olan beslenme kavramı özellikle de çocuklar için en önemli noktalardan bir tanesidir. Doğum sonrası bebeklere sadece anne sütü verilmesi ve sağlıklı beslenme formunun oluşturulmasının neden olan gelişim sürecinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve uygulanan aşıların da bu uygulamalara yönelik pozitif yanıt vermesine sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra bilinçli bir ebeveyn olmak ve çocuğun yanında sigara tüketiminde bulunmamakta bu noktada en önemli ve en sık rastlanan etkilerden bir tanesi bu alanda diyebiliriz. Öyle ki çocuklar sigara dumanından etkilenmekle beraber pasif içici kapsamında olmakta ve çocuklarınızın ciğerlerine sigara dumanı zarar vermekte. Bu alanda en çok çocuk hastaneye yatış işlemleri bu sebepten ötürü yapılmakta da diyerek belirtmek isteriz.
Bir diğer hastalığı tetikleyen etmenler ise boğmaca, kızamık, tüberküloz olmakta. Etkin bir süreç geçirmek için ve hastalığın kronik bir hastalık formuna erişmemesi adına kontrollerinizi sık yaptırmalı, hastalık belirtileri göz önünde bulundurmalı ve aşılarınızı aksatmamalısınız. Ciddi bir hastalık olan pnömoni konusunda değerlendirmede bulunacak ve zatürre tekrarlar mı adlı konumuzu sonuçlandırmak amaçlı şunu söylemeliyiz ki neden ve sonuca bağlı gerekli önlemler alınmadığı sürece her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta kronik bir hastalık türü olup tekrarlama olasılığı bulunan bir hastalıktır.