Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Zatürre Başlangıcı, Hastalığın Belirtileri, Evreleri ve Çeşitleri

Ciddi bir saplık problemi olan zatürrenin belirtileri oldukça yaygın görülmekle beraber kimi zaman sinsi bir hastalığa dönüşmekte olup saptanamayabilmektedir.

Akciğer dokusunun çeşitli bakterilerin oluşması sonucunda iltihaplanması sebebiyle oluşan sağlık problemlerimizden bir tanesi de zatürre bir diğer adıyla pnömoni olmakta. Yaygın bir hastalık olan zatürre tedavi ve tanı başta olmak üzere evreleri ile oldukça önemli bir düzeye sahip en sık rastlanan ve en fazla ölümcül etkiler yaratan hastalıklardan bir tanesidir.

Zatürre Başlangıcı Nasıl Olur

Hastalık hakkındaki belirtileri ve neden olan etkenleri göz önünde bulundurarak hastalığın başlangıcı ile ilgili etkileri gözlemleyebiliriz. Hastalık ile uyumlu belirtileri sıralayacak olursak en belirgin belirtiler; ateşlenme, öksürük, nefes darlığı ve göğüste ağrı bu hastalığın en bilindik belirtileri olmakta. Bu kavramda her ne kadar fiziksel olarak tanı koyulamasa da hastalık değerlendirme alanında zatürre başlangıcı olarak bu tanımlama yapılmaktadır.

Zatürre hastalığın en tehlikeli boyuta ulaştıran durumlar ise zatürrenin kalbin arka tarafına yerleşmesi, kişinin bu süreç içerisinde susuz kalması, hastane alanında kullanılan röntgen ve benzeri gözlem tespit, tanı araç gereçlerinin yetersiz olması ve iltihaplanmanın aktif olduğu durumun saptanamaması ihtimalidir. Başlangıç evresinde çoğunlukla gözlemlenen belirtiler yorgunluk, öksürük atakları, koyu kıvamlı balgam, titreme, mide bulantısı, ishal ve baş ağrısı gibi belirtiler olmakta.

Zatürre Hastalığının Belirtileri

  • Boğazda ve kaslarda ağrıların oluşumu
  • Şiddetli bir anda ortaya çıkan baş ağrıları ve baş dönmeleri
  • Çok fazla su tüketme isteği
  • İdrar miktarında azalmaların meydana gelmesi
  • Sürekli olarak kendini yorgun hissetme
  • Soluk alışverişinde hızlanma
  • Aniden ortaya çıkan endişelenme
  • Baygınlık hissi
  • Ateş derecesinin 39-40 dereceye ulaşması
  • Dudaklarda uçuk çıkma ve morarmalar
  • Nefes alışverişinde sırta bir şey batıyor hissi oluşması
  • Öksürük
  • Koyu renkli balgam
  • Kusma / İshal
  • Hırıltı
  • Nefes alıp vermede zorluk
  • İleri düzeylerdeki hastalarda koma durumu da söz konusu olabilmektedir

Zatürre

 

Zatürre Hastalığı Teşhisi

Bronskopi

Hastalık tedavisi öncesinde üst solunum yollarının detaylı olarak incelenme işlemidir

Plevral Sıvı Kontrolü

Akciğerlerde oluşan sıvı birikmesi durumunun kontrolünü sağlamak amaçlı yapılan işlemdir

Salya Testi

Belirtilerden yola çıkarak kaynağın incelenmesidir

Oksimetri

Kanda bulunan oksijen miktarına bakılması işlemidir

Tam Kan Sayımı

Kan sayımı yapılarak beyaz kan hücrelerinin sayımı yapılır ve değerlere bakılır

CT Taraması

Akciğerin işlevini gözlemlemek adına yapılan göğüs taramasıdır.

Zatürre başlangıcında yer alan bilgilendirmelerden yola çıkarak söylemeliyiz ki eğer bu belirtlerden herhangi birisi sizde bulunuyor ise ilk olarak talep edilen işlem akciğer filmidir. Bu bağlamda size başlangıç teşhisi koyulabilir lakin sadece film çektirmeniz bu kavramda yeterli değildir. Bunun için yukarıda bahsetmiş olduğumuz tetkitleri, testleri ve kan değerleri ile ilgili testleri de yaptırmanız gerekmektedir.

Zatürre Hastalığının Evreleri

Zatürre hastalığında hastalık düzeyinin ne kadar ilerleme kaydettiğini çeşitli teşhis yöntemleri sonucunda anlaşılabilmektedir. Hastalığın teşhis edilmesi ve gerekli tetkitler sonucunda hangi evrede olduğunuz doktorunuz tarafından size bildirilmekte ve bu doğrultuda tedaviye başlanmaktadır.

Hastalığınızın ilerleme düzeyine bağlı olarak tedavi planlaması yapılır. 

Tipik Zatürre

39-40 dereceli ateşlenme ve aniden başlayan gürültülü öksürük ve hırıltı eşliğinde ilhitaplı balgam oluşması, nefes alımından artan göğüs ağrısı ve halsizlik olarak gözlemlenen sağlık problemidir.

Atipik Zatürre

Adeta sinsi belirtileri hafif düzeyde olarak başlangıç gösteren bu tür sağlık problemimizde ateşlenme yüksek düzeyde değildir. Halsizlik, kas ağrıları, bulantı, kusma iştahsızlık ve kuru öksürük bu hususta en belirgin belirtilerdir.

Zatürre Türleri

Bakteriyel Zatürre

Çeşitli bakterilerin neden olduğu hastalık formunda en yaygın gözlemlenen türdür. Bağışıklık sisteminizde oluşan zayıflıklara karşılık, yaşlılık döneminde ve malnütrisyon döneminde sıklıkla görülmektedir. Aynı zamanda her yaşta kişide görülebilir.

Pönomokokkal Zatürre

Bakteriyel zatürrenin bir çeşidi olan hastalık türüdür.

Lejyoner Hastalık

Suda büyüyerek ve bu neden ile etkisini daha da arttıran bu sağlık problemi özellikle de büyük yapılı binaların havalandırma sisteminde yer edinmektedir. Sık olarak ise sigara içen kişilerde gözlemlenir.

Aspirasyon Zatürre

Bir nevi şans eseri yakalanabileceğiniz bu hastalık türü havuz sularında, ani olarak gerçekleştirilen kusma sonucunda yanlışlıkla yutma ve balgam gibi durumların neden olduğu sağlık sorunu belirtilerinin etkileşim gösterdiği zamanlarda meydana gelmektedir. Karaciğere yerleşen mikroplar ciddi bir sağlık probleminin habercisidir. Özellikle bu kişilerde yutkunma güçlüğü meydana gelir.

Viral Zatürre

Grip virüsleri olan bu virüsler birden fazla virüs çeşidi tarafından oluşturulmaktadır. Bu astalığın ilk olarak belirtilerinin göstergesi bakteriyel zatürre ile hemen hemen aynıdır. Giderek kötüleşen bir öksürük probleminiz var ise ve artan nefes darlığı o vakit viral zatürre hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.

Mikoplazma Zatürre

diğer türlerden tamamen farklı olan bu hastalık çeşidi hem fiziksel hem de normal formda belirtileri bulunan bir sağlık sorunudur. Tıp dilinde atipik etken olarak isimlendirilen bu hastalık tüm yaş gruplarında gözlemlenebilen bir sağlık problemi olmakta. Hafif ve ağır olarak nitelendirebileceğimiz evrelere sahip olan bu türde farklı semptomlar gözlemlenmektedir. Kişi ciddi derecede öksürür ve mukus üretimi salgılar.

Sağlığınız açısından hastalığınız ile ilgili bilgi sahibi olduğunuzda bitkisel tedavilerden sonuç alabileceğiniz, ve geçer ihtimali ile tedavinizi aksatmadan kısa süre içerisinde doktorunuza başvurmanızı öneririz.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...