Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Pulmoner Fibrozis Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Pulmoner fibrozis, akciğer dokusunda kaza ve yaralanmalar sonucu gelişen bir akciğer hastalığıdır. Hastalık sonucunda akciğerler üzerinde sertleşmiş yara dokusu ortaya çıkar.

Pulmoner Fibrozis Nedenleri 

Pulmoner Fibrozis Nedir?

Pulmoner fibrozis sıklıkla akciğer bölgesine darbe alınması, trafik kazaları ya da bazı cerrahi operasyonlardan sonra komplikasyon olarak gelişen ve akciğer dokusu üzerinde adına skar adı verilen yaraların oluştuğu bir hastalık türüdür. Akciğerler üzerinde kalınlaşan sertleşmiş doku zaman içinde nefes almayı zorlaştırır. Pulmoner fibrozis kötüleştikçe kişi daha az nefes almaya ve solunum sırasında acı hissetmeye başlar. 

Pulmoner fibrozis sırasında akciğerlerdeki alveol adı verilen hava kesecikleri işlerini yapamaz hale gelmekte ve solunum için gerekli olan kan dolaşımını sekteye uğratmaktadır. Uzun süreli sigara kullanımı gibi akciğerleri yoran toksinlerin vücuda birikmesi de zaman içinde alveollerin ölmesine ve böylelikle skarlara yol açabilir. 

Ayrıca maden tozu, asbest, sert metal tozları ve silika gibi kimyasal maddelerin solunması da pulmoner fibrozise neden olmaktadır. Bazı durumlarda ise doktorlar hastalığın hangi sebeplerden kaynaklandığını tespit edemezler

Hastalığın nedenlerinin anlaşılamadığı durumlar idiyopatik pulmoner fibrozis olarak adlandırılır. 

Belirtileri 

Hastalığın belirtileri skarlaşmış dokunun büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Skarlar ne kadar eski ve büyükse semptomlar da o kadar şiddetli olur. Bazı kişilerde bu belirtiler yıllara yayılan bir süreç içerisinde kötüleşirken bazı kişiler de yıllarca hiçbir belirti gözlenmez ve birkaç haftalık bir süreç içerisinde büyük bir hızla belirtiler ortaya çıkar. 

Yaygın belirtilerden bazıları şöyle sayılabilir; 

Ayrıca bu belirtiler dışında pulmoner fibrozis hastalarında akciğer yüksek tansiyonu, sağ kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, akciğer kanseri ve enfeksiyon türü hastalıkların görülme sıklığı oldukça yüksektir. 

Hastalığa erken müdahale edilmeyen durumlarda akciğer fonksiyonlarını kaybedeceğinden yaşam kalitesi ve yaşam süresi oldukça düşmektedir. 

Tedavi Yöntemleri 

Pulmoner Fibrozis tedavileri ne kadar erken dönemde başlarsa o kadar etkili olmaktadır. İlerlemiş skarlar genellikle geri döndürülemez ve cerrahi operasyon gerektirebilir. Oksijen terapisi, pulmoner rehabilitasyon ve yaşam tarzı değişiklikleri tedavi sürecinin temel öğelerini oluşturmaktadır. Ayrıca, hastalık sırasında gribal enfeksiyonlar akciğer fonksiyonlarını daha da bozabileceğinden doktorunuz yılda bir defa grip aşısı olmanızı isteyebilir. Tedavi süreci boyunca stres, belirtilerin kötüleşmesine yol açabileceğinden hastalığınızla ilgili psikolojik yardım almaktan çekinmeyin. 

Yaşam tarzı değişiklikleri için; 

  • Sigara içmeyi bırakın. 
  • Tuz ve trans yağ içeren işlenmiş gıdalardan uzak durun. 
  • Nefes egzersizlerini öğrenerek günlük yürüyüşlere çıkın. 

Akciğerleri temizleyen bitkisel kür tarifi

Pulmoner fibroziz tedavisi boyunca akciğerleri temizleyen diyet ve kürler doktorunuz tarafından da tavsiye edilecektir. Aşağıda verilen kürü uygulamadan önce kullandığınız ilaçlar ile etkileşime geçmemesi için öncelikle doktorunuza danışınız.

Kürü uygularken günde en az 2 litre su içtiğinizden emin olunuz. Ayrıca, sabah ve akşam üzeri oksijeni bol olan bölgelerde yarım saatlik yürüyüşlere çıkmaya özen gösteriniz. 

İhtiyacınız olan malzemeler; 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 2 elma. 

Hazırlama ve kullanım şekli; İyice yıkadığınız 2 elmayı püre haline getirin. Eğer elmalar mumlanmışsa kabuğunu soyarak kullanın. Püre haline getirdiğiniz elmaların içine 1 tatlı kaşığı keten tohumunu karıştırarak günde en az 1 defa yemeklerden önce tüketin. 

Kullanım süresi; Bu kürü düzenli olarak haftanın 5 günü uygulamaya özen gösterin. Detoks kür olarak  ayda 2 defa 5 günlük kürler olarak kullanılabileceği gibi düzenli olarak öğünlerin arasında da tüketilebilir. 

Yan etkileri; Elma yaralı dokuların iyileşmesine yardımcı olurken iltihap oluşmasını engeller. Keten tohumu ise içerdiği amino asitler, omega 3 yağı ile kanın temizlenmesine ve vücuttaki oksijen miktarını arttırmaya yardımcı olur. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Hücrelerin gençleşmesini sağlayarak pulmoner fibrozis semptomlarını azaltır. 

Ayrıca hastalığınız boyunca C vitamini yönünden zengin gıdalar tüketmeniz hücrelere daha çok oksijen taşınmasına yardımcı olurken yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin diyetler akciğer inflamasyonlarının azaltılmasına yardımcı olur. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...