Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Zatürre Tedavisinin Aşamaları, Yöntemleri ve Süreçleri Nelerdir?

Akciğer enfeksiyon hastalıklarından zatürre, çoğunlukla bakteri ve virüs, nadiren mantar ve parazitlerin neden olduğu iltihabi bir hastalıktır. Pnömoni hastalığının tedavisi genelde 7-10 gün arasında bitmektedir.

Halk arasında zatürre adı verilen pnömoni hastalığı, çoğunlukla bakteri ve virüs, nadiren mantar ve parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu hastalığıdır. Pnömoni etkeni balgam örneği ile saptanabilmektedir. Balgam kültürünün sonuçlanması 72 saati bulabilir ve etken saptanamayabilir. Bu yüzden tedavi başlanmalı, etken saptanırsa tedavi değişikliği yapılabilir. Bakteriyel zatürre tedavisinde antibiyotikler kullanılsa da viral pnömonilerde antibiyotikler işe yaramamaktadır.

Virüsler, yenidoğanlar, akciğer kanserinde, organ nakli alıcılarında ve ciddi cilt yanıkları olan gruplar dışında nadiren pnömoniye sebep olur. Akciğer kanserinde hastalar daha çok risk altındadır. Kullanılan kemoterapi bağışıklık sistemini bastılar ve akciğer daha kolay enfeksiyona yakalanır. 

Zatürre Tedavisi

Bol sıvı alımı, istirahat, antibiyotikler, ağrı kesiciler ve ateş düşürücü ilaç grupları zatürre tedavisi için kullanılmaktadır. Hastaneye yatması uygun görülen ağır akciğer iltihabı hastalarında daha farklı tedaviler kullanılabilir. Pnömoni tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi hastanın ilaçlarını düzenli olarak alması gerektiğidir. Özellikle antibiyotikler, belirlenen saatlerde alınmaması ve doz atlanması, vücutta, etkenin antibiyotiğe direnç kazanmasına ve tedavi edilememesine neden olacaktır. Bu da hastanın enfeksiyonu atlatamamasına neden olacaktır. 

Zatürre Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Balgam kültürünün sonuçlanması 72 saati bulacaktır. Etken saptandıktan sonra antibiyotik değişikliği yapılabilir.  Hastalarda başlanan antibiyotik tedavisi sonrasında, hastanın klinik durumunda 48-72 saat sonra düzelme görülecektir. Ateş düşürücülerle kontrol altına alınan ateş artık ateş düşürücü olmadan da kontrol altında kalabilecektir. Antibiyotik doktorun ayarladığı dozda, saatinde alınmalıdır. 

Hastaya önerilen tedavi bir kaç gün sonra etkisini göstermesi gerekmektedir. Göstermeyen vakalarda eğer durumda kötüleşme yoksa ilaç değişikliğine gidilmez, tedaviye devam edilir. Fakat durum daha da kötüye gidiyorsa, antibiyotik değişikliği yapılabilir. Tedavi süresi hastalığın başlangıçtaki şiddetine, sorumlu mikroba, eşlik eden bir hastalığın olup olmamasına ve hastanın bireysel yanıtına göre değişebilir. Genellikle ateşin düşmesini takiben 5-7 gün daha antibiyotiğe devam edilmesi önerilmektedir. Ancak bazı mikrop türlerine bağlı zatürre durumlarında tedavi süresini 10-14 güne bazen 21 güne kadar uzatmak gerekebilir.

Hastane yatışı ile tedavi edilen zatürre hastaları ortalama 6 gün kadar hastanede kalırlar. Tedavi sırasında çıkabilecek ekstra durumlara göre bu gün sayısı artabilir veya azalabilir. Doktor, hemşire, solunum terapisti, enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından kombine şekilde tedavi edilen hastalar kısa sürede tedavi edilip, sağlıklarına kavuşturulmaktadır. 

Zatürre Tedavisi Ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Hastane yatışı uygun görülen pnömoni hastaları göğüs hastalıkları servisine yatışı yapılır. Doktorun detaylı muayenesinden sonra vücut ihtiyaçlarına göre tedavisi düzenlenir ve hemşire tarafından planlama, uygulama yapılır. Zatürreye bağlı iştahsızlık, sıvı kaybı var ise hastaya sıvı desteklemesi yapılmalıdır. Sıvı kaybı olduğu düşünülen hastalara mutlaka aldığı-çıkardığı takibi yapılmalıdır. Bu işlem hastanın damardan ve ağızdan aldığı tüm sıvıların ve çıkardığı idrar, kusma vb. sıvıların 24 saatlik kayıt edilip toplanması ve aldığının çıkardığından fazla olması gerekmektedir. Çıkardığı sıvı aldığı sıvıdan fazla çıkması araştırılması gereken bir konudur.

Çünkü zatürrede ortaya çıkan balgamı çıkarabilmek için vücut sıvıya ihtiyaç duyar. 

Doktorun uygun gördüğü antibiyotik, saatinde ve doz atlanmadan alınmalıdır. Balgam, ateş, iştahsızlık devam ederse, iyileşme olmuyorsa doktora tekrar gidilmelidir. Sabahları hastaların balgam çıkarması daha çok olacaktır. Balgam çıkarmak hastalar için midelerini kaldırabilir. Eğer böyle bir sorun varsa doktora haber verilmelidir. Balgam çıkaracağı zaman hasta yarı oturur ya da oturur pozisyona getirilir, sırtı desteklenir, kuvvetli öksürmesi sağlanır. Ağızdan gelen ifrazatın etrafa bulaşması engellenerek hastanede kırmızı atık poşetine atılmalıdır. Balgam çıkarmakta zorlanan hastalara posttüral drenaj tekniği uygulanabilir, gerekirse soğuk buhar inhalasyonu yaptırılabilir. Bu işlemler balgamın yumuşamasını ve daha kolay atılımını sağlayacaktır. 

Pnömoninin Yoğun Bakımdaki Bakımı Nasıl Yapılır?

Çok daha ağır pnömoni hastaları yoğun bakıma yatışı yapılır ve tedavisi orada sürdürülür. Yoğun bakıma ihtiyaç duyması için solunum yetmezliğine girip solunum destek cihazına ihtiyaç duyuyor olması gerekmektedir. 

Solunum desteği verilecek hastaların özellikle yenidoğan bebeklerin ailelerine tedavi ve hastalığıyla ilgili detaylı bilgi verilmeli, sorulan sorulara detaylı ve açıklayıcı şekilde cevaplar verilmelidir. Yenidoğan bebeklerin annelerine bebek beslenmesi hakkında eğitim verilir. Solunum makinesine bağlı hastalar ağızdan beslenemeyeceği için damarda özel solüsyonlarla beslenmesi yapılabilir. Bu durum endişe edilecek bir durum değildir. 

 Bitkilerle Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?

Prof. Doktor İbrahim Adnan SARAÇOĞLU konuyla ilgili denenmiş, şifalı gelen doğal bitkilerden kür tarifleri vermiştir. Medikal tedaviyi destekleyici niteliktedir. 

  1. Yaban Kekiği Kürü: Kaynayan bir bardak suya bir tatlı kaşığı yaban kekiği atılarak 5 dakika demlenir ve süzülür. Sabah akşam yemeklerde 2 saat sonra tüketilir ve küre 1 ay boyunca devam edilir. Her içilecek olduğunda taze hazırlanmalıdır. 
  2. Karabaş Otu Kürü: Kaynayan 1 bardak suya atılır, altı kısık şekilde 7 dakika demlenir, sabah ve akşam yemeklerden 2 saat sonra tüketilir. 10 gün devam edilir, 10 gün ara verilir. Bu rutinle düzelme olana kadar bitkisel tedavi sürdürülebilir. 
  3. Limon: Taze olarak sıkılan 1 adet limon suyunun içerisine bal ilave edilerek içilir. Antiseptik özelliği vardır. Viral pnömoni enfeksiyonu durumunda direnci yükseltir.
  4. Sirke: İçerisine bal ilave edilerek içilir. Antiseptik özelliği vardır.
  5. Kahkaha çiçeği: Bu çiçeğin merhemi göğüs ve boyun kısmına sürülür. Akciğer yan ağrısına iyi gelir. Üşütmeyi alır.

Akciğer iltihabı, önlenebilir bir hastalıktır. Aile sağlığı merkezlerinde Pnömo-23 aşısı yaptırarak akciğer iltihabı hastalığından korunulabilir. Ayrıca her yıl grip aşısı yaptırmakta da fayda vardır. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...