Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerlerin Su Toplamasının Riskleri ve Sonrası

Akciğerlerin kılcal damarlarında gelişmiş olan ve doku üzerinde transüda salınması ile birlikte akut olarak gelişen akciğer yetmezliğidir. Tehlikesi ve riskleri.

Akciğerin Su Toplamasının Nedenleri

Pulmoner ödem olarak bilinen ve akciğerin dokusu üzerinde kan damarlarının sıvılar bölümünde oluşacak ve akciğerlerin ihlali ile sonuçlanacak asidozun oluşmasına neden olan bir durumdur. Akciğerde sıvının birikmesinin oluşmasına neden olan hastalıklar şunlardır:

  • KBB;
  • Göğüs hastalıkları;
  • Kalp ve damar hastalığı;
  • Kadın hastalığı;
  • Üroloji;
  • Yeni doğanlarda;
  • Nöroloji;
  • İç hastalıkları.

Sıvı gelişimi kalp ve damar hastalıklarıyla çok ilgilidir. Toksik birikimi ve alerjik reaksiyonların gelişimiyle oluşur. Çok hızlı olarak gelişecek olduğu gibi farklı şekillerde de oluşur. Sınıflandırılmasıyla ölümcül sonuçları olabilir.

Akciğer ödem oluşması tehlikeli olması sebebiyle kan ve sıvınında dolaşımının ters olmasıyla gelişir. Akciğerlerde bulunan kan ve sıvısının havayla karıştığında kılcal damarlarda gaz değişmesi olur. Stabil olarak gelişecek akut akciğer ödemi nedeniyle su toplamaya başlayacaktır.

Sağlıklı bir insanın akciğerleri sayesinde soludukları havanın oksijen içerecek ve bu havanın da kan dolaşımına girmesi için damarlara girecektir. Akciğerde sıvı birikmeye başlamasıyla oksijen kan dolaşımına girememesine neden olur.

Dolaşım sisteminin oksijensiz kanı diğer organlara ulaştıracak ve oksijen eksikliği oluşmasına neden olacaktır.

Akciğerin Su Toplamasının Riskleri

Basınç artmasına neden olacağı için birçok hastalığa neden olur. Özellikle de kalbin sağ kısmına gidecek kan akışının artmasına neden olur.

  • Akciğerin kılcal damarlarında hidrostatik basınçta artma;
  • Kan plazmasında basınç azalması;
  • Lenfatik drenajda ihlal;
  • Venöz hipertansiyon;
  • Miksomasi;
  • Mitral darlık.

Yeni doğan akciğerlerinde ödem olursa akciğerlerinde gelişim bozukluğu olur. İdiyopatik olarak gelişen yüksek tansiyon olması nedeniyle komplikasyonlar gelişebilir.

Akciğerde sıvıların gelişimiyle akciğerlerin damar dolaşımında akut olarak gelişen basınç ile  sol ventrikül basınç gelişir. Bu sebeple pulmoner hipertansiyon oluşmasyla  akciğerinde yetmezliği görülecektir. Akciğerin kana oksijen verememesi sebebiyle birçok kalp hastalığı ortaya çıkacak ve en sıklıkla akut olarak gelişen kroner kalp hastalığı ve kalp yetmezliği olur.

Yaşlı hastalarda gelişen böbreklerde sorun nedeniyle akut olarak gelişecek hipervolemi gelişimi olur. Üst solunum yollarının tıkanmasıyla birlikte hidrostatik basınç artışı nedeniyle solunum yetmezliği görülür. Enfeksiyona bağlı olarak gelişen ödem sonucunda yaygın bir hasar görülmektedir.

Kalp hastalıkları ile birlikte kılcal damarlarda hidrostatik basınçta ciddi bir artış görülmektedir. Bu nedenle de damarların genişlemesine neden olacağından akciğerin dolaşımı nedeniyle artış görülür.

Tehlikeli olması nedeniyle akciğerlerde ödem olduğunda farklı komplikasyon gelişmesine neden olur. Tedavi edilmesi çok zor olan hastalığın hipoksi gelişimi olduğunda yaşamını ciddi tehdit eden organları etkileyecektir. En çok beynin ve kalbin etkilenmesi sonucunda geri dönüşü mümkün olmayan bir durum gelişir. Hayati tehdit edecek bir durum gelişmesiyle iskemik olarak hasar oluşur.

Nefes darlığı ilerlemesiyle dolaşım bozukluğu başlamasıyla sıvıların artışı görülecektir. Bu durumda akciğer dokusunda bozulma başlayacaktır.

Oksijen yetersizliğinin gelişimiyle ciddi sonuçlar gelişir. Etkilenen organlar yaşamı tehdit edecek ve geri dönüşü olmayan organ yetmezliği gelişir.

  • Serebral dolaşım bozukluğu;
  • Akciğerlerde yetmezliği;
  • Dolaşım bozukluğu;
  • Organ hasarı;
  • Solunum durması;
  • Ölüm.

Akciğerlerin birinde ya da her ikisinde sıvı birikmeye başlaması ile birlikte bu doku tarafından kendiliğinden emilmeyecektir. Sıvının hava ile karışmasıyla vücudun diğer organlarına oksijen ulaşamayacak olduğundan organ yetmezliği meydana gelmeye başlayacaktır. Ödem müdahale edilmemesi halinde ilerlemeye başlayacaktır.

Akciğerin Su Toplamasının Sonuçları

Akut olarak gelişecek olduğundan insanlarda ciddi bir solunum yetmezliği görülmeye başlar. Nefes darlığı nedeniyle boyun damarlarında şişme oluşmaya başlar. Nefes almaya çalışırken sık sık öksürecek ve ağzından köpük gelmesine neden olur. Öksürükle birlikte bazen kan hücrelerinin sıvılarla dolması sebebiyle pembe renkte sıvı gelmeye başlayacaktır.

Akciğer sıvı tutmaya başlamasıyla hızla doku kaybının başlamasına neden olacaktır. Doku kaybının ciddi kaybı olmasıyla  inhibe oluşmasına neden olur.

Hastanın komya girmesine ve asfiksi olmasıyla de hastanın hayatını kaybetmesine neden olacaktır.

Akciğerlerde sıvıların birikmeye başladığında hem şiddetine bağlı olarak hem de hastalığın şiddetine bağlı olarak gelişecektir. Erken tedavi uygulanmasıyla birlikte hastaların her zaman için iyileşme şansı yüksek olmaktadır. Tedaviye geç başlanması durumunda ve şiddetli bir akciğerin  ödemi gelişmiş hastaların ölümcül sonuçlar gelişmesine neden olur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...