Zatürre (Pnömoni) Neden Olur? – Hastalığına Etkileyen Faktörler
Ölüme sebep olan hastalıkların başında gelen enfeksiyona bağlı ölümlere sebep olan hastalıkları erken teşhisle engelleyebilirsiniz. Bu hastalıkların başında zatürre gelmektedir.
Ölüme sebep olan hastalıkların başında gelen enfeksiyona bağlı ölümlere sebep olan hastalıkları erken teşhisle engelleyebilirsiniz. Bu hastalıkların başında zatürre gelmektedir. Zatürre insanları çok yoran ve ciddi bir hastalıktır. Zatürre tıptaki adı pnömoni olan hastalık, virüs ve bakterilerin etkisiyle meydana gelmektedir. Ölümcül bir akciğer hastalığıdır. Akciğerlerde meydana gelen iltihaplanmanın sonucunda meydana gelir ve çok ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Ölüme sebep olan hastalıklar sıralamasında beşinci sıradayken enfeksiona bağlı ölümler sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Sigara kullananlarda, kronik rahatsızlığı olanlarda, bağışıklık sisteminde sorun olanlarda, çocuklarda ve genelde yaşlılarda görülmektedir.Üç tipi vardır.Bunlardan en yaygın olanı virüslerden kaynaklanan zatürredir.İkinci sırada yer alan ve daha ağır hastalık olan lober zaürresidir. Üçüncü sırada yer alan zaatürre çeşidi de bronköpnomidir.
Bronköpnomi akciğer hastalıklarının iyi tedavi edimemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Zatürre neden olur? Zatürreye neden olan virüsler ve bakteriler vücuda herhangi bir yoldan girerler ve girdiklerinde akciğerde bulunan oksijen ve karbondioksit değişimini sağlayan alveollere yerleşir ve böylece iltihaplanmaya sebep olur. Oksijen yönetimi hayati önem taşımaktadır ve alveollere yapışan virüs ve bakteriler akciğerin görev yapmasını engelleyerek tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır. Bazı ölümlere zatürre hastalığı neden olur.
Bu konuda erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Bazı griplerde ilerlediğinde zatürre dönüşebilmektedir. İnsanlar kendileri kendisini korumalıdır.
İçindekiler
Zatürrenin Belirtileri Nelerdir
Hayatınızı ciddi şekilde etkilemesi sebebiyle gribe yakalandığınızı düşünebilirsiniz. Şiddetli baş ağrısı, baş dönmeleri, sürekli öksürme, üşüme, titreme, yorgunluk hissi, çok idrara çıkamama, yüksek ateş, nefes alıp vermede zorluklar, bulantı, kusma, nefes darlığı, devamlı sarı-yeşil balgam, nefes alırken göğüste ağrı, böbrek yetersizliği, karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve sinir sisteminde bozulmalar zatürreenin belirtilerinden sayılabilir.
Zatürre Bulaşıcı Mıdır?
Zatürre bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak zatürre mikrobu alan herkes zatürre olacak diye bir şey yok.Çocuklar soğuk su içtiğinde boğazlarında oluşan bakteri florasında bozulmalar yaşanır ve hastalık ortaya çıkar. Bu soğuk su fırsat kollayan bakterilerin çoğalmasına sebep olur. Zatürre olan kişilerle aynı çatal kaşığı kullanmak, aynı bardaktan su içmek ve temasta bulunmak o hastalığın size de geçmesine neden olur. Ayrıca vaktinde uygun tedavi uygulanmayan ve iyi tedavi edilmeyen bronşitte zatürreye dönüşüp ölümcül olabilir. Zatürre olduğunuzu günlük ihtiyaçlarınızı yerine olması gerektiği gibi getiremediğinizde anlarsınız. Bu hastalık ciddi sıkıntılar verir. Yukarıda zatürrenin belirtilerini saydık bunları hissettiğinizde biraz dinleneyim geçer bir ağrı kesici alsam bir şeyim kalmaz gibi düşüncelerin içine girmeyin. Bu belirtileri hissettiğiniz an doktora gitmeniz gerekmektedir ve kesinlikle ertelemeyin. Zatürre teşhisi uzman bir doktor tarafından konulmalıdır ve bu tanıyı koyarken akciğerlerinizi dinleyerek akciğer solunum fonksiyonu bozukluklarıdır. Bunun yanı sıra akciğer filmi ve kan testide yapılmalıdır. Tanı koymada bu yöntemlerde sayılabilir.
Zatürreden Korunma Yolları Nelerdir
Zatürreden korunmak için zatürre aşısı vurdurmak gerekir. Bu aşının adı pnomokok aşısıdır. Koruyucu bir etkiye sahiptir. Ama herkese yapılmalıdır diyemeyiz. Bu aşı zatürreye sebep olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkan yirmi üç tip mikroorganizma için geliştirilmiştir. Aşılanması gereken insanlar arasında; Kalp hastalığı olanlar, altmış beş yaş üzerindeki insanlar, kronik böbrek ve kalp hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir. Aşı doktor kontrolünde ve doktor tavsiyesiyle yapılmalıdır. Aşı olma süresi kişiden kişiye ve özel durumlara göre değişim göstermektedir. Aşı olmak istemeyenler doğru ve dengeli beslenmeli sigara ve alkolü hayatından çıkarmalıdır. Kimi insanlarda hafif öksürük ve ateş sonucu atlatılabilir. Kimilerinde son derece ciddi sonuçlar meydana gelir. Zatürrenin nedenleri virüs ve bakterinin vücuda girmesidir. Bu virüsler neden ve nerede oluşur? Bu virüs ve bakteriler dışarıda kalmış olan yiyeceklerin sıcaklığın etkisiyle bozulmasından, egzoz gazı gibi çevreye yayılan kirli gazların ve atıkların solunmasından meydana gelebilir. Soğuk su içildiğinde özellikle çocukları uyarırız.
Zatürre Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Erken teşhis bu hastalıkta gerçekten ve ciddi anlamda hayat kurtarır. Zatürre tedavisinde antibiyotikler ilk sırada yer almaktadır. Hastalığın tedavisinde izlenecek yol tanının konulmasıyla doğru orantılı olarak değişkenlik gösterir. Erken teşhis edilen zatürrede hasta evinde tedavi olabilirken
Geç kalınan teşhislerde hastanede hatta yoğun bakımlarda tedavi edilmesi gerekebilir. Vaktinden sonra uygulanan tedavi hastalığın çok çabuk ilerlemesine ve farklı hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olur. Bu oluşan hastalıklar arasında kalp hastalıkları, üst solunum yolu hastalıkları, beyin zarında iltihaplanma, kanserler meydana gelebilir.
Zatürre Risk Faktörleri
Kronik hastalıklar: Akciğer hastalıkları (KOAH, bronşektazi, akciğer kanseri), kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı, sinir sistemi hastalıkları (Kas hastalıkları, inmeler, bunama), yutma güçlüğü yapan durumlar (çene, kas, sinir hastalıkları, tümörler, yemek borusu hastalıkları), bağışıklık sistemi hastalıkları (AIDS, kan ve lenf bezi kanserleri)
- Sigara kullanımından vazgeçmemek.
- Alkol almaya devam etmek
- Kusmalar yaşamak
- Geçirilmiş uzun süreli ameliyatların olması
- Grip salgınlarında bağışıklık sistemi zayıf olanlar
Kış aylarında bağışıklık sistemi fazlaca zarar görür. Soğuk neredeyse bütün hastalıkların başıdır. Soğuk su içmemeliyiz, Kendimizi özellikle sırt ve ciğer bölgelerini bir yelek hırka yardımıyla korumalıyız. Vücudunuzda en ufak bir belirti halsizlik hissi falan olduğunda direk beklemeden doktora görünmelisiniz. Antibiyotik kullanırken bol bol su tüketilmelidir. Antibiyotiğe alerjisi olanlar için tedavi süresi uzamaktadır ve virüslerin varlığı tedaviye cevap vermeyi geciktirir. Hastalık boyunca dinlenmek çok önemlidir ve su tüketilmelidir. Günlük tükettiğiniz yiyecekler arasına bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler eklemelisiniz. Bünyenizi kuvvetlendiren bu yiyecekler sayesinde virüs ve bakterilerle daha kolay savaşabilirsiniz.
Kaynaklar
- http://www.toraks.org.tr/uploadFiles/book/file/242201119453-11_zaturee_hasta.pdf
- http://enfeksiyonhastaliklari.com/pnomoni/?print=pdf
- http://www.halksagligi.hacettepe.edu.tr/diger/toplumayonelik/zaturre.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/ahweb/belge/cocukSag/pnomoni.pdf
- http://www.solakzadeasm.com/data/dosyalar/egitim/bulasicicocukhastalik.pdf