Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Zatürre Kaç Günde Geçer?

Zatürre, ciğerlerde iltihaplanma oluşmasıyla meydana gelmektedir. Tedavisi ve iyileşme sürecinde mutlaka uzman bir hekim gözetimi altında kalınması gerekmektedir.

Zatürre Tedavisi

Akciğer dokusunda yaşanan iltihaplanmaya zatürre denilmektedir. Zatürrenin meydana gelmesi baterilere bağlı bir şekilde olabildiği gibi farklı mikroorganizmalardan kaynaklı da olabilmektedir. Akciğer dokusu tek taraflı veya iki taraflı olarak iltihaplanabilir. Zatürrenin görülmesi genellikle basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı şeklinde başlayabilir.

Anne babalar genellikle zatürrenin adından dahi korkmaktadır. Fakat bazı hastalar dışında ayakta tedavi uygulanarak güzel sonuçlar alınan hastalarda vardır. Zatürre olunmasının ana sebepleri ise şu şekildedir:

Bakteriler

En fazla bu sebepten dolayı olunduğunu görüyoruz. Bakterilerden kaynaklı oluşan akciğer iltihaplanmasıdır. Zatürreye en sık sebep olan bakteriler şu şekildedir:

  • Haemophilus influensa
  • Streptococcus pneumonia
  1. Moracella catharalis

Virüsler

Zatürreye en fazla grip virüsünün sebep olduğu bilinmektedir.

Atipik Pnömoni

Nadir görülen bakterileri sebep olduğu da bilinmektedir. Bu konuda en sık karşılaşılan bakteriler:

  • Mycoplasma
  • Chlamidya
  • Legionella

Zatürre oluşumunda bu üç önemli sebep dışında nadir görülse de mantarlar da hastalığa sebep olmaktadır.

Zatürre Kaç Günde Geçer?

Zatürrenin farklı tipleri vardır. Bu yüzden kişinin sahip olduğu bağışıklık sistemine ve hangi tip zatürre olduğuna göre de iyileşme süresi değişiklik gösterebilir. Zatürreye sebep olan virüs veya bakteriler vücuda girdiği zaman alveollerin etrafına yerleşir. Bu şekilde bölgede iltihaplanma oluşur. Zatürre tipleri şu şekildedir:

  • Virüs zatürresi: En sık karşılaşılan zatürre türüdür.
  • Lobet Zatürre: Virüs zatürresine göre daha ağır seyrettiği görülmektedir.
  • Bronkopnömoni: Bu zatürre tipi genellikle iyi tedavi edilmeyen akciğer hastalıklarından dolayı oluşmaktadır.

Zatürre tipine göre kişinin iyileşme sürecinde farklılıklar olacaktır. Bazı vakaların ayakta tedavi edildiğini görüyoruz. Bazılarının ise hastane ortamında hatta yoğun bakımda tedavisi yapılmaktadır. Genellikle bağışıklık sistemi güçsüz olan bireylerde iyileşme süresi daha uzun olmaktadır. Hastalığı taşıyan kişilerin bazılarında hafif ateş ve öksürükle iyileşme görülür ve hastalık atlatılır.

Zatürre virüsleri ve bakteriler agzoz gazından, kirli sudan, sıcağın etkisiyle bozulan yiyeceklerden ve çevreyi kirleten gazları solumaktan bulaşabilir. Çocukların ise soğuk su içtiği zaman zatürre olacağına dair bir inanış vardır. Aslında bu inanışın doğru olduğunu söyleyebiliriz.

Bilimsel araştırmalara göre çocukların soğuk su içmesi boğazda yer alan bakteri florasını bozarak zatürreye sebep olabiliyor.

Zatürre Geçer Mi?

Zatürre adından bile korku duyan insanlar olduğunu görebiliyoruz. Bunun en büyük sebebi ise; zatürrenin gerçekten çok riskli bir hastalık olmasıdır. Zatürreyi tıbbi literatürde pnömoni adıyla inceliyoruz. Ülkemizde ölüme sebep olan hastalıklar arasında beşinci sırada yer almaktadır. Pnömoni enfeksiyona bağlı olan ölümler arasında ise ilk sırada yer alıyor. Zatürreye yakalanan kişilerde hastalığın ölümle sonuçlanma ihtimali ise yüzde 5 seviyesindedir. Bu oran hafife alınacak bir oran değildir.

Zatürrede iyileşme sağlanabilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse tedavi süresi o kadar kısalacaktır. Hastalığın geç teşhis edilmesinde ise genellikle klinikte tedavi yöntemi izlenmektedir. Zatürre ilk başlarda öksürük ve yüksek ateşle kendisini göstermektedir. İki ayın altındaki bebeklerde ise öksürük olmadan sadece ateş, sık nefes alma ve huzursuzluk şeklinde kendisini gösterebilir. Daha büyük olan çocuklarda ise balgam çıkarma, göğüs ağrısı, baş ağrısı, karın ağrısı, kas ağrıları ve halsizlikle kendisini göstermektedir.

Zatürre bulaşıcı da olabilmektedir. Hasta kişi ile yakın temasta olunması, Hasta olan kişinin bardağının, tabağının, kaşığının ve çatalının kullanılmasıyla bulaşabilir. Yalnız mikrobu alan herkeste zatürre görülecek diye bir durum söz konusu değildir. Sadece basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu ile de atlatılabilir.

Zatürre Tedavi Yöntemleri

Zatürrenin tedavi edilmesinde farklı yöntemler izlenebilmektedir. Burada önemli olan zatürrenin hangi tip olduğudur.

Eğer bakterilerin yol açtığı bir zatürre söz konusuysa tedavi aşamasında antibiyotik kullanılır.

Birçok hasta antibiyotik tedavisini evde gerçekleştirebilir. Tedavi sırasında doktorun önerdiği şeyleri gerçekleştirmek ve tedaviyi yarıda kesmemek çok önemlidir.

Viral kaynaklı olan zatürrelerin tedavisinde ise antibiyotik tercih edilmemektedir. Genellikle hastanın genel durumunu destekleyen bir tedavi yöntemi izlenir.

Zatürrede genellikle morarma ve solunum sıkıntısı olan hastalar hastanede yatılı şekilde tedavi edilir. Hastalık süresince bol sıvı alımı balgamın atılmasına ve iyileşmeye yardımcı olacaktır.

Gerek duyulduğu takdirde doktor ateş düşürücü ve öksürük şurubu da kullanabilir. Yalnız hekim önerisi olmadan rastgele bir şekilde içilen öksürük şurubu hastalığı tetikleyebilir ve yarardan çok zarar vermektedir. Zatürrede öksürük, vücudun balgamını atabilmesi için gerekli olan bir süreçtir. Öksürüğün bir savunma mekanizması olduğunu söyleyebiliriz.

Zatürreden korunmak için iki yöntem izleyebilirsiniz. Bu yöntemler şu şekildedir:

  • Grip Aşısı: Grip hastalığından sonra oluşabilecek olan zatürreden korur. Özellikle risk taşıyan hastaların her yıl grip aşısı olması önerilir.
  • Pnömokok Aşısı: Pneumonia mikrobu pnömonilerin büyük bir kısmında karşılaşılan bir mikroptur. Değişik formdaki aşılar bu mikroba karşı koruyucudur.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...