Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Malign Neoplazmı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Akciğerlerde oluşmakta olan ve insanların hayatında ciddi etkileyecek malign neoplazmalar diğer organları da etkilemektedir. Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Nedenleri ve Sınıflandırılması

Akciğer Kanseri

Neoplazm yeni gelişmiş olan akciğer tümörlerinin henüz oluşmaya başladığını ve birinci lezyondan yayılmış olanlarıdır. Primer akciğer tümörleri ise akciğerin dışında ve kan dolaşımında olduğu gibi aynı zamanda da lenfatik sistemden geçerek mestastazlar başka organlara da sıçramaktadır. Akciğer kanserlerinin nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Genetik;
  • Hava kirliliği;
  • Radyasyon;
  • Sigara;
  • Sağlıksız beslenme.

Metastatik malign neoplazmı sekonder olarak bilinen akciğer tümörlerinde yaygın olarak görülmektedir. Akciğerlerde metastazları olduğunda bütün kanser hastalarının yaklaşık olarak %30 civarında tanımlamaktadır. Kanser türüne göre değişmekte olan prevalansı primer kanser türüne göre değişiklik göstermekte olup, beging neoplazmlar çok nadir ortaya çıkmaktadır.

Kanserin gelişimiyle birlikte metastaz yapması da görülmektedir. Aşağıdaki kanserlerin metastaz yapmasıyla birlikte akciğerlerde neoplazm oluşur:

Kanser Görülme İhtimali %
Adenoid kistik karsinom 63
Testis kanseri 60
Kolon kanseri 40
Yumuşak doku sarkomları 38
Renal hücre kanseri 30 – 35

Sigarayı hem aktif, hem de pasif olarak içenlerin çoğunluğunda görülmektedir. Sigara dumanı malign akciğer Neoplazm gelişiminde en etkili durumların başında gelmektedir.

Akciğerin etkilenmekte olduğu bazı meslekler bulunmaktadır. Krom, nikel ile temas eden bir iş yerinde çalışanlarda görülmektedir.

Radyasyona maruz kalan kişilerde ve radyasyon almak zorunda kalan insanlarda günümüzde görülmektedir. Birçok insanın yaşadığı alanda radyasyon yayan vericiler olması nedeniyle de bu insanlarda günümüzde çok fazla kanser görülmektedir.

Akciğerlerin dokusunda değişiklik olması halinde bronşlarında ya da benign akciğer tümörleri tespit edildiğinde oluşacak enfeksiyon sebebiyle de görülür.

Akciğerlerin birinde ya da her ikisinde oluşacak kanserin kolektif bir terim olarak belirtilmektedir. Bu sadece tümörün konumuna bağlı olarak belirlenmeyecek aynı zamanda da yapısına görede belirlenir. Akciğerlerde meydana gelen tümörler şu sınıflarda ayrılmaktadır.

  • Yassı;
  • Büyük hücreli;
  • Küçük hücreli;
  • Adenokarsinom.

Adenokarsinom daha yavaş ilerlemekte olan ve henüz yeni başlamış olan bir kanser türü olmaktadır. Bu daha çoğunlukla şu şekilde hekimler tarafından ifade edilmektedir. Akciğerlerin glandürler bir neoplazması şeklinde söylenir. Çok yavaş olması sayesinde ve kan damarlarına erken yayılma eğilimi bulunmaktadır.

Belirtileri

Yeni gelişim gösteren bir tümörün burada oluşan tümörlerin her zaman için kan kaynağına sahip olan organ sayesinde belirlenmektedir. Birçok akciğer tümörünün kanser hücreleri kan yoluyla ya da lenfatik yol nedeniyle diğer organlara çok hızlı yayılacaktır.

  • Öksürük;
  • Ağızdan kan gelmesi;
  • Nefes darlığı;
  • Bronşit ya da zatürre;
  • Yorgunluk;
  • Göğüs ağrısı.

Öksürük yeni başlaması durumunda sigara içmekte olan bir insanın akciğerlerinde kanser olup olmadığından korkacaktır. Göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısı da bir insanın yaşadığı sorunlar arasındaysa doktora gitmekte acele etmelidir. Henüz yeni başlamış olan ama zamanla ilerleyen kanserin sonra ki aşamalarında öksürükle birlikte kan da gelir.

Solunum zorluğu ciddi bir şekilde çekmekte olan kişilerde nefes darlığı başlayacaktır. Nefes darlığıyla birlikte akciğerlerinde ki hava tıkanmaya başlayacak olduğundan hava akışı tamamen sağlanamayacaktır. Bunun sonucunda da kişilerde ses kısıklığı ya da hırıltılı bir şekilde nefes almaya başlayacaklardır.

Tanı ve Tedavisi

Belirtiler ortaya çıkmasıyla birlikte doktor tarafından hem fiziksel olarak muayene edilmekte hem de tanı koyabilmek için bazı testler isteyecektir. Sıklıkla spirometre testleri yapacakları gibi aynı zamanda da hastadan balgam incelemesi de yapılacaktır. Bilgisayarlı tomografi, bronkoskopi ve endobronşiyal yapılmaktadır. Bunun sonucunda tanı konulacak ve evresi de belirlenecektir. Birçok kişiden akciğerlerinden parça alınarak biyopsi yapılmaktadır.

Akciğer kanserine yakalanmış bir insanın uygun olan tedavisi her zaman doktor tarafından gerçekleştirilecektir.

Tanı konulmasıyla birlikte uygulanacak olan tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişmektedir. Yapılacak müdahalenin her zaman erken tanı sayesinde hastanın iyileşmesi daha da yükselecektir. Uygulanan tedavi yöntemleri arasında küçük olmayan kanserli akciğerlerden birinin cerrahi müdahale ile alınmasıdır.

İkinci en etkili tedavi yöntemleri arasında radyasyon tedavisi gelmektedir. insanların çok etkili bir şekilde tümörlerinin küçülmesinde önemli rol oynamaktadır. Hastaların ilaç tedavisi sayesinde de kurtulmaları mümkün olması sebebiyle kemoterapi de birçok hastaya uygulanmaktadır. Kemoterapi daha çoğunlukla hastaların tümörlerinin çok büyük olduğunda küçültmek amacıyla ya da başka organlara sıçraması durumunda etkili olan bir tedavi yöntemi olmaktadır.

Hastanın kirli havada durmaması ve sigara içmeyeceği gibi sigara içilen ortamlarda da bulunması sakıncalı olacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...