Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Pulmoner Stenoz Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Pulmoner stenoz, insanlarda bulunan pulmoner kapakta daralma veya tıkanıklık sonucu oluşan kalp kapakçığı bozukluğudur. Bu sorunun tedavisi uzman tarafından yapılır.

Pulmoner Stenoz

Pulmoner stenoz çok nadir gelişen bir durumdur. Bu utero veya doğumdan kısa bir süre sonra teşhis edilebilir. Gebelikte kalbin dört odasının ultrason görüntüleri, anormal olarak kalınlaşmış, biküspit kapaktan izole pulmoner stenoz veya diğer konjenital anomalilerle birlikte pulmoner stenoz, örneğin Fallot tetralojisi, Noonan sendromu olabilir. Pulmoner stenoz, pulmoner kapakta daralma veya tıkanıklık bulunan kalp kapakçığı bozukluğudur. Sağlıklı olan bir kalpte kapak, sağ ventrikülden akciğerlere kan akışını sağlamak için açılır. Pulmoner stenozu olan bir kişide daralan kapak, sağ ventrikülün kanı tıkanıklıktan ve akciğere yaymak için daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelmektedir. Zamanla bu durum kalp kasının hasar görmesine sebep olabilir.

Belirtileri

Sorunun belirtileri durumun şiddetine bağlı olarak değişir. Genelde stenozun tek işareti, rutin bir tıbbi kontrol sırasında alınabilmekte olan kalp üfürümdür. Diğer belirtiler arasında şunlar olabilir:

Eğer önemli bir pulmoner stenoz mevcutsa çocuk oynarken ya da herhangi bir fiziksel aktivite yaparken yorgun hissedebilir. Hafif olan vakalarda hasta herhangi bir belirti meydana gelmeyebilir.

Teşhis

MRG yardımı ile doğumdan önce tanı genelde pulmoner stenozun şiddetli olacağı ve doğumdan kısa bir süre sonra tedaviye ihtiyaç duyulacağı anlamına gelmektedir. Ancak stenozun doğumdan önce teşhis edilmemesi durumunda aşağıdaki gibi başka testler yardımı ile teşhis edilir.

  • Stethescope
  • Göğüs röntgeni
  • Elektrokardiyogram
  • Ekokardiyogram
  • Kalp kateterizasyonu
  • Kardiyak Manyetik Rezonans Görüntüleme Tanısı.

Tedavisi

Pulmoner kapak darlığı iyileştirmek için tedavi edilmesi gerekir ama bu tedavi normal şekilde yapılamaz. Sağ ventriküldeki basınç yüksek olduğu zaman tedavi gerekecektir.

Balon Valvoplasti

Daralma birçok durumda balon valvoplasti ile genişletilebilir. Bir balonun kasıkta bir arter içerisine yerleştirilmesi, kalbe doğru ilerlemesi, valfe yerleştirilmesi ve şişirilmesi durumlarında daraltılmış kapaktan kaynaklanan tıkanıklığı giderilir. Valvoplasti, pulmoner stenozun düşük riskli etkili bir tedavi şeklidir. Koşullu her 100 çocuktan 99’u bu uygulama ile hayatta kalacaktır. Az sayıda vakada kalınlaşmış aşırı çalışan kalp kası normal boyutuna geri dönmez ve kasın kendisi normal kan akışını engeller. Bu durum kalbin içinde önemli bir daralmaya sebep verirse çocuğun bazı kasları çıkarmak için ameliyat olması gerekebilir.

Açık Kalp Ameliyatı

Çok ciddi durumda olan vakalar için ameliyat gerekli olur. Bu kalbin durduğu ve bir kalp baypas makinesinin üzerine yerleştirildiği anlamına gelir. Kalp durduktan sonra uzman cerrah, kalbi açacak ve daralmış valfi genişletmek, daha fazla kanın akmasına izin vermek adına valfe küçük bir kesim yapacaktır. Kalp daha sonra yeniden başlatılır. Valfin cerrahi şekilde genişletilmesi mümkün değilse, valf değişimi yapılabilir. Bir homograft valfı genelde farklı bir kişiden bir valf olan pulmoner valfı değiştirmek için kullanılır.  Ameliyattan sonra çocuğun göğsün ortasından göğüs kemiği boyunca bir yara izi olacaktır. Ameliyat sonrasında bakım ile alakalı olarak uzman cerrahlar gerekli olan tüm detayları anne ve babalara anlatır. Bunların hepsine uyulması çok önemlidir.

Tedaviden Sonra

Bir balon valvoplasti veya ameliyattan iyi bir sonuç çoğu zaman daha ileri tedavinin gerekli olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, pulmoner kapak asla normal olarak çalışmaz. Bir dereceye kadar sızıntı meydana gelir.  Bu sızıntı çoğu zaman çok önemli bir durum değildir. Ancak bazı hastalarda ilerleyen zamanlarda cerrahi olarak valveri tamir etmek veya değiştirmek için daha fazla ameliyata ihtiyaç duyma durumu bulunmaktadır. Bunların kararını uzman cerrahlar verir. Tedaviden sonra uzmanlar hastalarına gerçekler ve görüşleri ile alakalı olarak mümkün olduğu kadar doğru ve güncel bilgiler verir. Hastanın uygulamalardan sonra;

  • Kalp dostu beslenme şekline sahip olması gerekir.
  • Düzenli şekilde egzersiz yapılmalıdır.
  • Kilonun her daim sağlıklı seviyelerde tutulması büyük önem taşır. Bunun içinde beslenme ve egzersiz çok önemlidir.
  • Düzenli şekilde uzman doktor kontrollerine gidilmelidir.Özellikle çocuklarda takip yapılması çok önemlidir. Çocuklar yetişkin dönemlerde olsa bile uzman doktorlar aralıklı olarak ziyaret edilmelidir.
  • Yetişkin kişilerde belli dönem gebelikten uzak durulur. Gebelik süreci ile alakalı detaylar uzman doktor tarafından verilir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...