Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Verem Aşısı Sonrası Huzursuzluk Neden Olur ve Nasıl Geçer

Bebeklerde verem aşısı ilerki dönemlerde oluşabilecek risklere karşı koruyucu bir aşıdır. Aşı sonrası bebekte bir huzursuzluk görülebilir. Bu normal olarak değerlendirilir. Ancak huzursuzluk uzun sürersen uzman bir hekimden destek alınmalıdır.

Verem aşısı

Verem aşısı, verem hastalığına karşı kotuma sağlayan bir miktar aktif aşı türüdür. Gün ışığına oldukça dayanıksız olan bu aşının doğumdan sonra bebeklere yapılması gerekir ki ilerde oluşabilecek hastalıklara karşı önlemin erken alınması için. Bebeklerde verem aşısı sonrası huzursuzluk olabilmektedir.

Aşının günü doğumdan sonraki ilk an olarak belirlense de aslında normal olanın doğumdan 60 gün sonra bebeklerin sol kolunun üst kısmına yapılmasıdır. Diğer bütün aşılar gibi verem aşısının da bebeklerin ilerleyen yaşlardaki oluşabilecek sorunlara karşı korunması için yapılması gereken çok önemli bir aşıdır. Akciğer veremine yani tüberküloza karşı önlem alan bir aşıdır.

Tüberküloz çoğu zaman bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olarak baş edilmesi zor bir süreç içerir. Bu enfeksiyon genellikle Akciğerleri tutmakla birlikte, beyin, omurilik, ve vücudun diğer organlarında da tutulmaya sebep olur. Çocuklarda tüberkülozu anlamak oldukça zordur sadece ateş ve karın ağrısı belirtisi olur ki bunu bu hastalığa yormak çoğu zaman mümkün olmaz.

Bu yüzdendir ki bebekler doğduktan sonra tüberküloz testi yapılmadan direk bu aşı yapılır.

Verem Aşısı Neden Yapılır

Verem aşısı yani BCG aşısı hastalıklardan bire bir korumaz sadece vücuda gelen mikropların oluşturabileceği hasarı azaltır. Bu aşı mikrobun bulaşmasını önlemez oluşturabileceği hasarlar sonucu yaşamı tehdit eden hastalıklar değil de daha ılımlı bir süreç geçirilmesine etki eder. Verem aşısı suni Tüberküloz bakterilerinden üretilir. Verem aşısı muhtemel tüberküloz hastalığı riski taşıyanlara ve bu hastalığa bağışıklığı olmadığı düşünülen kişilere yapılır.

Tüberküloz hastalığının sıklıkla yaşandığı bölgelerde doğan ve son zamanlarda göçmen bölgelerinde doğan bebeklere tüberküloz testi yapılmadan u aşırı doğrudan uygulanır. 

Bebeklerde verem aşısı sonrası huzursuzluk meydana gelme durumu bünyeye göre farklılık gösterir ki verem aşısı sonrası huzursuzluk nasıl geçer bununla ilgili çalışmalar yapılmıştır. Tüberküloz hastalığının belirtileri anlamak için oldukça az olduğu için ve hastalığın tedavisinin de zor bir süreç olmasından kaynaklı olarak bu hastalığa yakalanmadan bebeklere aşısının yapılması ve sürecin takip edilmesi gerekmektedir. 

Verem Aşısı Nasıl Yapılır Yan Etkileri Nelerdir

Verem aşısı, yan etkileri az olan hafif bir aşıdır. Genellikle yeni doğmuş bebeklerde üst koldan enjekte edilerek yapılan aşının aslında bazı oluşabilecek komplikasyonları önlemek için, uygulamanın kolay olması için ve bağışıklık isteminin güçlenmesi için bebeklerin 2 aylık olduktan sonra yapılması gerektiği önerilir. Doğduktan sonra yapılmasında da bir sakınca olmamasıyla birlikte 60 günlük olunca bebekler için sürecin daha kolay olacağı düşünülür.

Verem aşısı yapılan bölgede bir kaç hafta sonra küçük bir yara oluşur ve zamanla geçer fakat bazı durumların etkisiyle bu yara açık yara halini alabilir ve bazı olumsuzluklar meydana gelebilir. Verem aşısı sonrası oluşabilecek en büyük yan etki lenf bezlerinin yanı koltuk altı bezlerinin şişmesi ve apse oluşmasıdır. Bebeklerin cildi aşırı hassa ise aşı sonrası oluşan yaranın iyileşip kabuk tutması daha uzun bir zaman alabilir. Bazen kabul tutan yara soyulup kanayabilir, iltihap akıntısı yaşanabilir bu da bebeklerde huzursuzluğa sebebiyet verir. Normal şartlarda verem aşısı olan bebeklerin banyo yapmamasını gerektiren bir durum olmasa da oluşabileceği öngörülen herhangi bir komplikasyona karşı 3 gün su ile temas ettirilmemesi önerilir.

Verem Aşısı Sonrası Huzursuzluk Sebepleri

Bebeklerde özellikle de yeni doğan bebeklerde aşı hemen yapıldıysa ki bu aşı genellikle yeni doğan bebeklere tüberküloz testi yapılmadan direk uygulanan bir aşıdır. Aşı sonrası kolda oluşan yara, kızarıklık bebekler için huzursuzluğa sebep olur ve ateş gibi belirtiler gösterir. Her ne kadar çok büyük yan etkiler oluşturmayacak hafif bir aşı olsa da bazı durumlarda koltuk altı bezlerinin şişkinlik yapmasına sebep olur buna bağlı olarak apse oluşumu meydana gelebilir. Bebeklerin kolunda oluşan sertlik, kızarıklık, kabarıklık ve akıntı olabilir bu yüzden bebeklerde verem aşısı sonrası huzursuzluk meydana gelir. Bebeklerin bünyelerinin de birbirinden farklı olması aşı sonrası süreci atlatmada önemli olmaktadır. Eğer bu belirgin belirtiler dışında normalden fazla bir yan etki olduğu görülüyor ya da düşünülüyorsa yapılması gereken tek şey doktora başvurmaktır. BCG aşısı yani verem aşısı her ne kadar yan etkileri çok yoğun olan bir aşı olmasa da dikkat edilmesi gereken bir süreç gerektirir.

Verem Aşısı Sonrası oluşabilecek Huzursuzluk Nasıl Geçer

Bebeklerde doğumdan itibaren ya da 60 gün sonra yapılan verem aşısı yan etkileri gereği bazı huzursuzluklara neden olabilir. Bu sürecin en iyi şekilde ve rahat geçirilmesi için yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. Eğer etkiler çok fazla ve normalin dışında ise tabi ki doktora başvurulmasında fayda vardır. Verem aşısı sonrası bebeklerde oluşan huzursuzluk nasıl geçer diye düşündüğümüzde yapılması gereken aslında ilk şey bunun önlenmesi olabilir. Bebeklerin temiz tutulması gerekir ki mikrop kapmak gibi bir sorun yaşanmasın. Su ile fazla temas ettirmemek bu sürecin rahat geçmesine yardımcı olur. Havalar çok soğuk çok sıcak olabilir bunun için bebeklerin ışığa çok fazla çıkarılmaması olabildiğince evde zaman geçirilmesi aşı sonrası oluşabilecek huzursuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Çok büyük yan etkiler yaşanan bütün aşılar için doktora başvurulması sağlık açısından ve aşı sonrası sürecin rahat geçirilmesi açısından oldukça önemlidir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 4,33 puan
Loading...