Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Zatürre (Pnömoni) Belirtileri Nelerdir? Zatürre Tiplerine Göre Hastalığın Belirtileri

Zatürre belirtileri nelerdir sorusunun cevabı; zatürre tipi, kişinin yaşı ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösterecektir. Nefes darlığı en sık karşılaşılan belirtilerdendir.

Zatürre (pnömoni); akciğerlerde, bronşlarda (oksijen taşıyan hava kanalları) veya akciğer civarındaki hava keseciklerinde meydana gelen enfeksiyonlardan kaynaklanan bir akciğer hastalığıdır. Her yaştan kişiyi etkileyebilen bu hastalık; bağışık sistemleri yeterince güçlü olmadığından yaşlılarda ve çocuklarda daha sık görülür.

Zatürrenin belirtileri nelerdir sorusuna cevap vermeden önce zatürrenin nedenlerinden kısaca bahsedelim.

Pnömoni nedenleri arasında ilk sıraları bakteri, virüs ve mantarlar alır. Akciğerlerde enfeksiyona neden olan zararlı mikroplar; solunum, öksürme, hapşırma yoluyla havaya karışarak başkalarına bulaşır. Enfeksiyon sahibi kişi ile yakın temas halinde de bulaşabilir. Bulaşan mikroplarla savaşmak için; bağışıklık sistemi beyaz kan hücrelerini göreve çağırır. Bu savaş esnasında akciğerlerde enfeksiyon oluşur ve bu duruma zatürre denir. Pnömoni nedenleri hakkında fikir sahibi olduktan sonra zatürre belirtileri ve tedavisi hakkında konuşmaya başlayabiliriz.

Pnömoni Belirtileri

Zatürre hastalığında ilk karşılaşılan belirtiler genelde grip veya soğuk algınlığına benzemektedir. Ardından görülen belirtiler ise pnömoni tipi, kişinin sağlık durumu ve yaşıyla bağlantılı olarak değişkenlik gösterecektir. Zatürre belirtileri nelerdir sorusuna sık karşılaşılan belirtilerden bahsettikten sonra hangi pnömoni tipinde hangi belirtilerle karşılaşılabileceğini detaylı olarak inceleyerek cevap vereceğiz. Genellikle bütün zatürre tiplerinde görülen sık karşılaşılan belirtiler:

  • Yüksek ateşYüksek ateş
  • Nefes darlığı
  • Titreme
  • İshal
  • Terleme
  • Nefes darlığıKas, baş ve boğaz ağrısı
  • Yorgunluk
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İştah kaybı ve iştah kaybına bağlı kilo kaybı

Yaşlı insanlarda görülen pnömonide yetişkinlerde zatürre belirtilerine ek olarak; ciltte kırışıklıklar, kafa karışıklığı ve uyuklama hali gibi farklı belirtiler de görülebilir.

Yetişkinlerde pnömoniye yakalanma oranı 1000’de 1 iken; 75 yaş üzeri kişilerde 1000’de 12’dir.

Hipersensitivite Pnömonisi Belirtileri

Solumaya maruz kalınan kuş pisliği, küf ve saman gibi alerjen tozların bronşlarda (akciğere oksijen taşıyan hava kanalları) ve akciğerde enfeksiyon oluşturması durumuna hipersensitivite zatürresi denir. Boya, plastik ve elektronik endüstrisinde kullanılan bazı kimyasalların da bu zatürre tipine neden olabildiği görülmüştür.

Hipersensitivite zatürre belirtileri; diğer türlerde olduğu gibi enfeksiyon bulaştıktan çok sonra çıkmaz. Alerjen tozlar solunduktan yaklaşık 6 saat sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar ve 12 saat boyunca şiddetlenerek artar. Bu denli hızlı gelişen zatürre belirtileri; hastalığın teşhis edilmesini kolaylaştırır.

Tedavi edilmemesi durumunda akciğerlerde yara oluşumuna neden olabilir. Pulmoner fibroz da denilen bu yaralar kalıcı olacaktır. Akciğerlerde kalıcı hasarlara neden olmaması için erken teşhis edilip tedaviye başlanması çok önemlidir.

Aspirasyon Pnömonisi Belirtileri

Aspirasyon; solunum yoluyla ciğerlere çekilen havayla birlikte yabancı maddelerinde akciğere veya akciğere oksijen taşıyan hava kanallarına kaçması durumuna verilen isimdir. Normal şartlarda akciğerler bağışıklık sistemi aracılığıyla bu yabancı maddeleri devre dışı bırakır ancak bazı durumlarda baş edemez ve akciğerlerde enfeksiyon oluşabilir. Pulmoner aspirasyon olarak da tanımlanan bu durum sonucunda solunum yollarına kaçan maddelerin enfeksiyon oluşturması aspirasyon pnömonisi olarak tanımlanır.

Diğer zatürre türlerinde görülen belirtilere ek olarak aspirasyon zatürresinde görülebilecek belirtiler arasında şunlar sayılabilir:

  • Nefes darlığı
  • Koyu renkli ve kokulu balgam (hastalık ilerledikçe kanlı da olabilir)
  • Yutkunmada zorluk
  • Ağız kokusu

Klamidya Pnömonisi Belirtileri

Bakteriyel kaynaklı pnömoni tiplerinden olan klamidya pnömonisine chlamydia isimli bakteri neden olur. Akciğer, nefes borusu veya boğazda enfeksiyona enfeksiyon oluşturur. Aynı zamanda toplum kökenli pnömoni kategorisine girer. Hastane dışında gelişen akciğer enfeksiyonları sebebiyle oluşan zatürre tiplerine bu isim verilir.

LarenjitKlamidya pnömonisine neden olan bakteri vücuda bulaştığı anda belirtilerini göstermez. Bakteriye maruz kalındıktan yaklaşık 20-25 gün sonra ilk belirtiler görünmeye başlar. Diğer zatürre tiplerinde görülenlere ek olarak sadece bu zatürre tipinde larenjit belirtisi ile karşılaşılır. Bu da klamidya pnömonisini diğer tiplerden ayıran en büyük özelliğidir. Larenjit; genellikle gırtlaktaki tahriş veya enfeksiyon sonucu oluşan ve ses kısıklığına veya farklılaşmasına neden olan hastalıktır. Tedavi edilmezse ses kaybına bile neden olabilir.

Atipik Pnömoni Tipleri

Lejyonella Pnömonisi Belirtileri

Bu pnömoni tipine neden olan faktör; su içerisinde yetişen ve çoğalan legionella isimli bakteridir. Bu tipte hastalık kişiden kişiye bulaşmaz. Enfeksiyona neden olan bakterinin solunması veya içilmesi ile yayılır. Bakterinin sıcak suda çoğalması daha kolay olduğundan; kaplıca, otel ve hastanelerdeki su sistemlerinden yayılabilir. Ayrıca klima ünitelerindeki sularda yetiştiği de görülmüştür.

Legionella bakterisi zatürrenin yanı sıra Pontiac Ateşi adı verilen başka bir hastalığa da neden olabilir.

Lejyonella zatürresini ilk başlarda teşhis etmek çok zordur. Çünkü ilk belirtileri arasında; diğer zatürre tiplerinden ayırt edilecek spesifik bir özelliği yoktur. Bakteriye maruz kaldıktan sonra 3 ile 10 gün arasında ortaya çıkan belirtiler zaman geçtikçe şiddetlenerek yoğun baş ağrısı ve kas ağrısının yanı sıra titreme başlayacaktır.

Zatürre (Pnömoni) Tedavisi

Zatürre TedavisiZatürre belirtilerinde olduğu gibi tedavisi de sahip olunan zatürrenin tipi, şiddeti ve enfekte kişinin sağlık durumu, yaşı ve tıbbi geçmişine göre değişecektir. Pnömoni neden olan etkene bağlı olarak; antiviral, antifungal veya antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Bakteriyel pnömonilerde antibiyotik, viral pnömonilerde ise grip tedavisinde kullanılanlara benzer ilaçlar reçete edilecektir.

Yüksek ateş ve ağrılardan şikayetçiyseniz; doktorunuz aspirin, tylenol ve ibuprofen gibi ilaçlar da tavsiye edebilir. Şiddetli öksürüğünüz varsa ona karşı da ilaç yazacaktır. Görüldüğü üzere pnömoni tedavisinde uygulanacak yöntem ve ilaçlar belirtilere göre de değişebilir. En doğru tedavi için; zatürre belirtileri ile karşılaşmanız halinde doktora gitmeniz gerekir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...