Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Zatürre Akciğerde Leke Bırakır Mı? Akciğerde Leke Nasıl Anlaşılır?

Zatürre, akciğer doku iltihabı olarak geçmektedir. Zatürre hastalığının teşhisi için çekilen radyolojik görüntülemede akciğerlerde beyaz lekeler görünmektedir. Bu lekeler hastalığın tedavisi sonlandıktan sonra kontrol amaçlı çekilen röntgende görünmemektedir.

Zatürre, akciğerlerde nadiren mantar ve parazitlerin, çoğunlukla bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyon hastalığıdır. Öksürük, balgam, ateş, yan ağrısı, iştahsızlık ve ileri dönemde solunum yetmezliği belirtileri veren, tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilecek iltihabi bir rahatsızlıktır. Hastanın öksürüğü ile ağzından çıkan küçük mikroplar, bağışıklığı olmayan kişileri kolayca hasta edebilir. Bulaşıcılığı oldukça yüksektir. 

pnömoni akciğer grafisi ile ilgili görsel sonucu

Zatürre Teşhisi Koyulma Yöntemleri Nelerdir?

Hastalar acil servise genelde yüksek ateş ile başvururlar. Öksürük ve balgam şikayetlerinden bahseden hastaya gerekli tetkikler yapılarak zatürre teşhisi koyulur. Zatürreden şüphelenilen hastalara yapılan tetkikler şunlardır;

  • Akciğerlerde steteskop ile dinlenirken hışırtılı ses duyulması
  • Akciğer röntgeninde puslu görünüm ve ya daha net beyaz lekelerin görünmesi (Mantar kökenli pnömonilerde akciğerler genel anlamda pus vardır, akciğer seçilemez hale gelebilir.)
  • Bronkoskopi: Üst solunum yollarının kamera yöntemiyle incelenmesi
  • Salya testi
  • Plevral Sıvı Kontrolü: Kaburgaların arasında basit yöntemle girilerek akciğeri saran iki zarın arasındaki sıvının incelenmesi.
  • Tam Kan Sayımı: Kandaki beyaz kan hücreleri zatürre etkenine göre değişiklik göstererek artış gösterecektir. 
  • Oksimetri: Diğer bir adı SpO2 olan bu değer, kandaki oksijen miktarını ifade eder. Balgamı atamayan ve yoğun olan hastalarda, akciğerler kanı oksijenlendirme işlemini yapamadığı için SpO2 değeri düşük olacaktır ve müdahale edilmesi gereken bir durumdur. 
  • CT Taraması: Akciğerlerdeki havalanma işlemini görebilmek için yapılan bir tetkiktir. Kısmen havalanan ya da hiç havalanmayan akciğer hava keseleri büzüşüp içine hiç hava giremeyecek hale gelebilir. 

Zatürre Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Pnomoni teşhisi koyulmuş hastalar, hastalığın derecesine göre ayaktan ya da yatarak tedavisi yapılmalıdır. Hastada kısmen ya da tamamen solunum sıkıntısı varsa hastaneye yatışı yapılmalı ve hemen tedaviye alınmalıdır. Hasta gerekirse yoğun bakıma yatırılır ve solunum destek ünitesine bağlanır ve solunumu makinesi ile yapılır. 

Hastaya etkene göre ilaç tedavisine başlanması gerekir fakat balgam örneğiyle etken saptanmalıdır. Balgam örneğinin sonuçlanması 72 saati bulmaktadır. Balgam örneği laboratuvara gönderildikten sonra pnömoniye neden olan çoğunlukla Streptokokus Pnömonia etkenine uygun tedavi başlanır. Balgam örneği sonucuna göre tedavi değişikliğine gidilebilir. 

Ateş ve yan ağrısı için ateş düşürücü ve ağrı kesici tedavilerine başlanır. Tedavi başlangıcından 48-72 saat sonra hastalık belirtilerinde gözle görülür derecede kaybolmaktadır. Eğer beklenen sürede hastalık daha da kötüye gidiyorsa hastaya tedavi değişikliği yapılmalıdır. Akciğer enfeksiyonu aynı düzeydeyse değişiklik yok ise bir süre daha tedaviye devam edilir ve gözlemlenir. 

Akciğer enfeksiyonunda tedavi ateş düşürüldükten sonra 5-7 gün daha devam edilmelidir. Etkeni saptanmış enfeksiyonlarda tedavi 14 günü bulabilir. Dirençli enfeksiyonlarda ise 21 günlük tedavi görmek gerekebilir. Tedavide dikkat edilmesi gereken nokta, belirtilerin azalmasına güvenerek antibiyotik tedavisini yarıda bırakmamak, ilaçları saatine uygun olarak kullanmak gerekir. Aksi taktirde etken ilaca karşı direnç kazanacaktır ve iyileşme olmayacaktır. 

Zatürre Akciğerde Leke Bırakır Mı?

Enfeksiyonun teşhisinde röntgende çıkan lekeler tedavinin bitiminde kontrol için tekrarlanan görüntülemede görülmemektedir. Tedaviyi tamamlayan hastaların hastaneye kontrol için gittiklerinde röntgen çekilmesi, salya incelemesi ya da ileri yöntem olarak bronkoskopi yapılarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Kontrol için yapılan yöntemlerde hastalık belirtileri görülmezse hastalığın tamamen geçtiği söylenebilir. 

Hastalar tamamen iyileşseler bile, bir çok etken nedeniyle pnömoni hastalığına tekrar yakalanabilmektedirler. Bu nedenle kendilerini üşütmeden korumalı, sigara içiyorsa bırakmalı, kirli havaya maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Tekrar pnömonili hasta ile temas etmesi, pnömoninin tekrar ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Pnömoni hastalarında yaygın olarak görülen Streptokokus Pnömonia etkeni, yuvarlak şekilli bakteridir. Antibiyotik tedavisi uygulanması gereken hastalarda tedavi yeterince başarılıdır. Hastanın tedavi sonrasında akciğerlerde zatürre kaynaklı leke kalmamaktadır. Leke kalan hastalar mutlaka pnömoni için tekrar tetkiklerden geçmesi gerekmektedir. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 3,50 puan
Loading...