Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Akciğer enfeksiyonlarının en temel belirtileri olarak basit bir öksürük ve kişilerde nefes almakta zorlanma ile başlayacaktır. Solunum güçlüğü çekilmesi durumunda ve üç haftadan daha uzun süren öksürüğün mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Akciğer Enfeksiyonu 

Akciğer enfeksiyonu solunum yollarında (bronşit) ya da küçük hava keselerinde (pnömoni) etkilemekte olan bir enfeksiyonlar olmaktadır. Solunum yolları şişmesi sonucunda kişilerde nefes alıp vermek zorlaşacaktır. Akciğer enfeksiyonu her yaşta insanı etkilemesi ile bilinmektedir. Yenidoğanda, çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda görülmektedir.

Candida akciğer enfeksiyonu insanlarda akciğer mantar enfeksiyonlarına neden olan bir maya türü olmaktadır. Bir kişinin bağışıklık sisteminde herhangi bir zayıflama olması durumunda mantarlar kontrol dışında kalacaktır. Candida akciğer enfeksiyonu, candida vücudun ağız, vajina ve akciğerler gibi birçok farklı bölgesinde bulunmaktadır.

Bakteriyel akciğer enfeksiyonu zatürre hastalığına neden olabilir. Akciğerlerin hava torbalarının iltihaplanması sonucunda yaygın olarak görülmekte olan bir akciğer enfeksiyon türü olmaktadır.

Akciğer Enfeksiyonu Etkileri

Virüs ya da mantar bir kişinin solunum yoluyla hava keseciklerinde toplanması neticesinde büyümeye başlar. Hava keselerinde birikmekte olan bakteri, virüs ya da mantar kişilerde solunumu zorlaştıracak olan göğüs ağrısına neden olan ve hastalığa da bağlı olarak bir kişinin her zamankinden daha fazla kronik bir şekilde öksürmesine neden olur.

Bakteriyel pnömoni bir kişide sıklıkla baş ağrısı, kas ağrısı, nefes darlığı, şiddetli oluşan yorgunluk, iştah kaybı, öksürürken yeşil ya da kan renginde balgam gelmesi yüksek ateş gibi etkileri olmaktadır. Çocuklarda akciğer enfeksiyonu bakteriyel pnömoni solunum güçlüğü ve nefes alırken göğsün batması gibi etkileri olacağı gibi dudak renginin yeşilimsi olması gibi belirtileri de olabilir. 

Nedenleri

Bakteriyel akciğer enfeksiyonuna sıklıkla sebepleri arasında akciğerlere girmekte olan bakterilerin neden olması ve çoğalması olarak görülmektedir. Bu bakteriler kendi kendine ortaya çıkacağı gibi, soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklar sonucunda da ortaya çıkacaktır. Bakteriyel akciğer enfeksiyonu sıklıkla akciğer enfeksiyonu bulaşıcı mıdır sorularını akıllara getirmektedir. kişiler hapşırıkları zaman ağızdan çıkan damlacığın solunum yoluyla ya da cilt ile temas edilmesi sonucunda ortaya çıkacağı gibi aynı zamanda da hastanelerde de nozokimiyal enfeksiyon adında olan bir bakterinin hastalara bulaşması sonucunda da ortaya çıkacaktır. Bu hastanede bulaşan nozokomiyal enfeksiyonun antibiyotiklere karşı çok dirençli olması ile bilindiği için tedavisi daha güç olmaktadır.

Solunum yolları ile kişilerin akciğerlerine ulaşacak birçok bakteri, mikrop ve mantar türü bulunmaktadır. Bu bakteriler ve virüsler her nefes aldığımız zaman içerisinde havadan kişilere bulaşacaktır. Bağışıklık sistemi bu virüslerle savaşarak onları yok eder. Ama bazı virüslerin gücü bağışıklık sistemini yenecek ve kişilerin hastalanmasına sebep olacaktır.

Belirtileri

Akciğer enfeksiyonu yaşayan hastalarda bazı belirtiler olabilir. Bunlar genellikle sıklıkla kış ve sonbaharda daha sıklıkla görülmektedir. Kişilerin aniden yakalanacağı gibi birkaç gün içerisinde de yavaş bir şekilde de ilerlemesi söz konusu olabilir. Belirtileri akciğer enfeksiyonunda kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu belirtiler kişilerin yaşına, enfeksiyonun türüne, enfeksiyonun nedenine ve de şiddetine bağlı olarak şişlerde değişiklikler gösterebilir. Çocuklarda akciğer enfeksiyonu belirtileri ile yetişkin bir insanda olan akciğer enfeksiyonu belirtileri farklılık gösterebilir.

  • Hızlı veya kişilerde çok zor nefes alıp verme;
  • Öksürme sırasında kahverengi ya da yeşil renkli balgam gelmesi;
  • Yüksek ateş;
  • Terleme;
  • Titreme;
  • Kendisini iyi hissetmemesi;
  • Halsizlik;
  • Siyanoz;
  • Karın ağrısı;
  • Baş ağrısı;
  • Vücudun genelinde ağrı;
  • İştah kaybı;
  • Kusma;
  • İshal.

Bulaşması

Candida mantarının akciğer enfeksiyonunun bulaşıcı olması çok nadiren görülmektedir. Mantarların çevreye veya ağızdan ya da burnunuzdan ve boğazınıza girmesi sonucunda oluşur. Eğer ki Candida mantarına sahip olan bir kişi ile yakın temas etmeniz durumunda hastalığın bulaşması söz konusu olur. Bu candida mantar virüsünün kuluçka süresi 3 günden 3 haftaya kadar sürmesi mümkündür.

Bakterinin ya da virüsün kişilere bulaşması hava yollarından meydana geleceği gibi aynı zamanda da hastane ortamı içerisinde de meydana gelme olasılığı çok yüksek olmaktadır. Aspirasyon pnomonisi kişilere akciğer enfeksiyonu nedir sorusunun yanıtı olarak akciğerlere yedikleri gıdalar, içki içmek ya da kusmak yoluyla ortaya çıkacaktır. 

Tedavi Yöntemleri

Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olan hastaların hastanede yatan hastaların komplikasyonları önlemek amacıyla iki ya da üç hafta evde dinlenerek ilaç tedavisine uymaları gerekmektedir. Hastanede yatan kişinin bakteriyel pnömoni vakalarının tedavi edilmesi için küçük çocuklarda ve yaşlılarda intravenöz antibiyotik, solunum yolu tedavisi ve tıbbi bakım alması gerekmektedir. Pnömoni neden olan bakteri türlerini ya da mantarları tedavi etmek amacıyla antibiyotik reçete edilmektedir. Daha çok kişilere damardan dehidrasyonu önlemek amacıyla sıvı verilir.

Akciğer enfeksiyonuna yakalanmış bir kişinin akciğer enfeksiyonunu iyileştirmek ve ortaya çıkacak olan komplikasyonlarını önlemek amacıyla uygun tedavi yapılması gerekmektedir. Bu tedaviler hastalığın türüne, yaşınıza göre değişmektedir. Solunum yoluyla bulaşmış olan akciğer enfeksiyonunu tedavi edebilmek amacıyla antibiyotikler kullanılması gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda kişilerin yakalanmış olduğu akciğer enfeksiyon türü antibiyotiklere karşı dirençli olabilir. Bu nedenle de hastalığın tedavisinde doktor tarafından farklı antibiyotikler reçete edilebilir. Öksürük çok şiddetli olacağı için öksürüğü yatıştırmak amacıyla kişilere öksürük ilacı reçetesi olacağı gibi ateş, halsizlik ve ağrının dinmesi içinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler verilmektedir.

Candida akciğer enfeksiyonu tedavi edilmesi amacıyla antifungal ilaçların reçete edilmesi söz konusu olacaktır. Candida mantarının bir takım komplikasyonları da bulunmaktadır. Bunların arasında kronik pnömoni olunması, diğer organlara yayılması ve ölüm gibi komplikasyonları bulunur. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...