Akciğer İltihaplanması Nedenleri, Teşhisi ve Tedavisi
Akciğerlerde meydana gelen iltihaplanmalar kısa süre içinde kendini belli eden semptomlar ortaya çıkar. Bunlar meydana geldiği zaman kısa süre içinde uzman hekime başvurulması gerekmektedir.
İçindekiler
Akciğer İltihaplanması
Akciğer iltihaplanması yani pnömoni akciğer dokularında meydana gelen iltihaplanmaları ifade eden genel bir terimdir. Akciğer iltihabı çoğunluklar iş yerlerinde hava ile taşınmakta olan hobilerden ve maddelerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Genelde kuru öksürük ve solunum güçlükleri tarzında semptomlar en belirgin belirtileri arasında yer alır. Akciğerde meydana gelen iltihaplanma zamanından doğru şekilde tedavi altına alınmazsa kronik pnömoni meydana gelebilir. Kronik pnömoni sorunlarında ortaya çıkan belirti ve semptomlar şunları içerir:
- Nefes darlığı
- Öksürük
- Yorgunluk
- İştah kaybı
- İstenmeyen kilo kaybı
Bir kişi hangi sebeple olursa olsun nefes almakta zorluk çekerse uzman hekime başvurmalıdır
Nedenler
Akciğerlerde Bronşioller Ve Alveoller
Akciğer iltihaplanması tahriş edici maddelerden akciğerlerindeki küçük hava keselerinin (alveol) iltihaplanmasına sebep olduğunda ortaya çıkar. Bu iltihap oksijenin alveollerden kan dolaşımına geçmesini zorlaştırır. Havada bulunan küflerden kemoterapi ilaçlarına kadar meydana gelen birden fazla irritant pnömoniye bağlı olarak ortaya çıkar. Yalnız birçok insanda soruna neden olan madde tanımlaması yapılamaz.
Pnömoni nedenleri arasında;
- İlaçlar; bazı ilaçlar, belli başlı antibiyotik çeşitleri, kemoterapi ilaçlarının bazıları ve kalp atışlarını düzene sokan ilaçlar akciğerlerde iltihap sorunun oluşmasına neden olabilir. Aşırı dozda kişinin aspirin tüketmesi de aynı soruna neden olur.
- Kalıplar ve bakteriler; belli başlı kalıplar ve bakteriyel maddelere devamlı olarak maruz kalmak kısa süre içinde akciğerlerde iltihaplanmalara neden olacaktır. Küflere bağlı olarak meydana gelen akciğer spesifik çeşitleri, “çiftçi veya “sıcak küvet akciğeri” olarak tanımlanır.
- Kuşlar; kuşlara, tüylere ve kuşların dışkılarına maruz kalmakta sorunlara neden olacaktır.
- Radyasyon tedavileri; göğüs bölgesinden radyasyon terapisi geçiren belli başlı kişilerde örneğin göğüs ya da akciğer kanseri durumlarında pnömoni gelişebilir. Ayriyeten bir insanda bir kemik iliği nakli ile alakalı hazırlıkları varsa vücuda verilen radyasyon sonrasında da sorun gelişebilir.
- Sigara ve alkol; aşırı düzeyde sigara ve alkol kullanmak zaman içinde pnömoniye neden olabilir.
Risk faktörleri
Meslekler ve hobiler
Bazı meslekler ile hobiler yüksek düzeyde iltihaplanmalara neden olabilir.
- Tarım işi; kullanılan tarım yöntemleri ve bu iş sektöründe çalışanları aerosol haline getirilen sislere ve zehir ilaçlarına maruz kalabilir. Ayrıca küflü samandan kaynaklı olarak havadaki partikülleri teneffüs etmek mesleki pnömoninin en yaygın nedenlerinden bir tanesidir. Küf parçacıkları tahıl ile saman hasadı esnasında da solunabilmektedir.
- Kuşlar; kümes hayvanları konusunda çalışanlar, güvercinleri yetiştirenler pisliklere, tüylere maruz kaldığından dolayı pnömoni konusunda sorun yaşayabilir.
- Sıcaklar ve nemlendiriciler; sıcaklardan kaynaklı olarak meydana gelen küflü koşullar pnömoni sorununu tetikleyebilir. Ayrıca evde kullanılan nemlendiricilerin bazıları da sorunu tetikleyebilmektedir.
Kanser tedavisi
Kanser tedavisinde kullanılan belli başlı kemoterapi ilaçları akciğerlere radyasyon tedavisi yapabilen pnömoniye neden olabilmektedir.
Teşhis ve Tedavi
Teşhisin ilk adımında uzman hekimler nefes alırken akciğerleri dikkatle dinlemek adına stetoskop kullanır. Pnömoniyi akciğerlerde meydana gelen diğer rahatsızlıklarından ayırmak adına aşağıda bulunan diğer testlerde yapılır.
Kan Testleri
Uzmanın isteyeceği kan testleri bir tanıyı saptamak adına gerekir. Görüntüleme testleri
Görüntüleme Testleri
Göğüs röntgeni; oldukça ağrısız şekilde yapılan bir uygulamadır. Görüntüleri üretmek adına göğüs bölgesinden geçer ve az miktarda radyasyona neden olur. Uygulama için birkaç dakika yeterli olur.
Bilgisayarlı tomografi (BT). BT taramaları, birçok açıdan alınır. X-ışını görüntüleri ayrıntılı kesitsel görüntülerle birleştirir. Ağrısız şekilde gerçekleştirilen test çoğunlukla 15 dakikadan daha az sürede tamamlanır. Bilgisayarlı tomografi, akciğerlerinizde bulunan değişimleri göğüs röntgenine göre daha detaylı şekilde ortaya koyar.
Solunum Fonksiyon Testleri
Spirometre; belli zaman aralıklarında nefes alınıp verilirken kullanılan havayı ölçer. Akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığını değerlendirme konusunda kullanılan farklı bir yoldur.
Bronkoskopi; solunum yollarını görüntüleme ve ciğerlerden numuneler toplamak adına boğaz bölgesinden geçirilen esnek bir tüp kullanılarak yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında uzman hekimler akciğer hücrelerini ve diğer materyallerin toplanması adına akciğerin belli bir kısmını bölümünü tuzlu su solüsyon yardımı ile yıkar.
Cerrahi Akciğer Biyopsisi
Belli başlı bazı durumlar ortaya çıktığı zaman, bronkoskopi yolu ile erişim sağlanmayan farklı alanlardan daha büyük düzeyde soku numuneleri alınma işlemleri yapılabilir. Bu numuneleri almak adına cerrahi bir prosedür uygulaması yapılır.
Tedavi
Aşırı duyarlılık veya kimyasal pnömoni varsa, uzman hekim akciğerlerinizi tahriş eden alerjene ya da kimyasallara maruz kalmayı ortadan kaldırmayı ister. Şiddetli pnömoni vakası olan kişilerde ise;
- Bu durumda ilaçlar bağışıklık sistemini bastırır. Akciğerlerdeki iltihaplanmayı azaltarak ilaçlar çalışmaya devam eder.
- Oksijen terapisi; nefes alma konusunda zorluk çekiliyorsa burun delikleri kısmına sığacak olan, tırnakları bulunan bir maske ya da plastik tüp aracılığıyla oksijen tedavisi yapılabilir.