Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde zatürre belirtileri ve tedavisi

zatürre yenidoğan bebeklerde veya çocuklarda tehlikeli olan bir hastalıktır.bebeklerde zatürre belirtileri varsa hemen doktora başvurmalarında yarar vardır.ve hemen gerekli tedavi şekillerine başlanmalıdır.bu sayede hastalığın ilerlemesi önlenebilir.

Bebeklerde Zatürre

Zatürre (tıp dilinde pnömoni), kısaca akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Genellikle bakteri, virüs ve mantar gibi mini canlıların akciğerde meydana getirdiği bir enfeksiyon olmakla birlikte nadiren toz, parazit, kimyasal maddeler ve gıda artıklarının akciğerlere kaçması nedeniyle de oluşabilmektedir. Enfeksiyon, genellikle basit bir soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlamakta ve ilerlemektedir. Bebeklerde zatürre anne babaları çok korkutsa da, riskli bazı gruplar dışında ayaktan tedaviyle de çok iyi sonuçlar alınan hastalar da olabilir. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedeni olarak bilinmektedir.

Bağışıklık sistemi zayıf, iyi beslenememiş, kronik hastalıkları olan çocuklar, prematüre bebekler, sigara dumanına maruz kalan çocuklar daha riskli gruplarda yer alır ve zatürreyi ağır geçirebilirler. Ciddi durumu olan bebeklerin tedavi için hastaneye yatmaları gerekebilir Yeni doğanda pnömoni yaşamın ilk 7 gününde gelişir. Tedavi 10-14 gün sürebilir. Hiç kimse zatürreye karşı bağışık değildir.

Bu hastalık Bebek ve küçük çocuklar (İki yaş altı)  Altmış beş yaş ve üzeri kişilerde (yaşlılarda) ciddi seyredebilmektedir. Tek başına zatürre dünyada beş yaş altı çocuklarda, AIDS, sıtma ve verem hastalıklarına bağlı ölümlerin toplamından daha fazla ölüme neden olmaktadır.

Bebeklerde Zatürre Belirtileri

  • Ateş, titreme, üşüme, terleme
  • Öksürük, balgam
  • Göğüs / sırt ağrısı
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Göğüste hırıltı
  • Nefes alıp verirken göğüs duvarında içe çekilmeler
  • Kusma, baş ağrısı, kas ağrısı
  • Halsizlik, iştahsızlık

Hızlı solunum, zatürrenin ilk belirtisidir. Çocuğun ya da bebeğin basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmediğinin, zatürre olduğunun kanıtıdır. Zatürrenin en önemli belirtilerinden biri de öksürük ve yüksek ateştir. Koltuk altından bakılan ateşin 38 derecenin üzerinde olması tehlikelidir. Fakat zatürre, iki ayın altındaki bebeklerde öksürük olmadan da ateş, huzursuzluk, sık nefes alma (sakinken dakikadaki solunum sayısının 60’ın üzerinde olması ) nefes tutma, morarma atakları, göğüs duvarında çekintiler ile kendini gösterebilir.

Daha büyük çocuklarda ise bu belirtilere göğüs ağrısı, balgam çıkarma, halsizlik, baş ağrısı, karın ağrısı, kas ağrıları ve kırıklık da eşlik edebilmektedir. Solunum sayısının 3-11 aylık çocuklarda 50/dakika, 1-5 yaş arasında 40/dakika, 5 yaş üzerinde 30/dakikanın üzerinde olması, zatürre tanısı için oldukça önemlidir.Hasta bireyle yakın temas ile onun öksürüğünden, aynı tabak, aynı çatal, aynı kaşık gibi eşyaları kullanmakla bulaşmaktadır. Fakat mikroba maruz kalan herkeste de zatürre görülmez. Bazıları bebeklerde ve çocuklarda hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak görülmektedir.

Bebeklerde Zatürre Nasıl Geçer

 Şikâyetlere bakan ve fiziki muayene yapan doktor, muayeneden sonra akciğer filmi, kan testleri, balgam kültürü gibi çeşitli testler isteyebilir. Bakterilerin yol açtığı zatürreler antibiyotikle tedavi edilir ve Çoğu hasta, antibiyotik tedavisini evde alabilir. Tedaviyi doktorun önerdiği süre boyunca almak, iyileşme görülünce kesmemek çok önemlidir. Viral kaynaklı zatürrelerde antibiyotik gerekli görülmeyebilir. Hastanın genel durumunu destekleyici tedaviler yapılır ve Solunum sıkıntısı, morarmaları olan hastalar, bebekler ve çocuklar hastaneye yatırılarak tedavi edilebilir. Bol sıvı alımını sağlamak iyileşmeye, balgamın atılmasına yardımcı olacaktır. Doktor önerisi olmadan, rasgele öksürük şurubu kullanmak bile zararlı olabilmektedir. Öksürük, vücudun balgamı atmak için ihtiyaç duyduğu normal bir savunma mekanizmasıdır. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler doktor kontrolünde ve tavsiye ettiği şekilde ve dozda kullanılmalıdır. Yeni doğanlarda pnömotoraks prematüre ve erkek bebeklerde daha sık görülmektedir

Zatürreden Korunmak İçin Neler Yapılmalı

  • İlk altı ayda bebeklere sadece anne sütünün verilmesi,
  • Altı aydan büyük olan çocukların yaşına uygun beslenmesi
  • El yıkama ve hijyen kurallarına uyulması
  • Evde sigara içilmemesi, odun ve tezek dumanı gibi ev içi hava kirliliğine neden olacak kaynaklara maruz kalınmaması
  • Yeni doğanların ve Bebeklerin Aşılarının eksiksiz yapılması.
  • Kızamık aşısının öncelikli olarak yapılması
  • Kalabalık yaşam koşullarının düzeltilmesi  
  • Çinko desteğinin sağlanması

Çocukluk çağı aşıları H.influenza tip B ve pnömokok gibi bazı zatürre etkenlerine karşı koruyucu aşılardır. Çocuklarda en sık zatürre etkeni olan pnömokoklara karşı 2 yaş altında kullanılabilecek pnömokok aşısı artık ülkemizde de yapılmaktadır. Anne sütü alan bebeklerin her tür enfeksiyona karşı daha korunaklı olduğu unutmamalı, bebeklerimizi mümkün olduğunca anne sütüyle beslenmelidir. Çocukları hasta kişilerle birebir temastan korumalı, enfeksiyonların sık görüldüğü mevsimlerde onları kalabalık ortamlarda bulundurmamaya özen gösterilmelidir.

Çocuklarda zatürre aşısı Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Aşı Takvimi’nde yer almakta ve tüm sağlam çocuklara yapılmaktadır. Bunun dışında süreğen, doğumsal bir hastalığı olan, dalağı alınmış, bağışıklık sistemi baskılanmış çocuklarda da zatürre aşı uygulaması sürdürülmelidir

Bebeği Zatürre Olan Anneler

Annenin bebeği sık emzirmesi, bebek anne sütü alamıyorsa, susuzluğun önlenmesi için ek gıdalara başlandıysa sıvı yiyecekleri bol vermesi gerekir. Annenin ilaçları uygun şekilde kullanmasının ve hekimin önermediği hiçbir ilacı öksürük şurubu da dahil çocuğa vermemesi gerekir.  Anne, zatürreli bebeğin izleminde önemli olan ateş, solunum sayısı ve sıkıntısında artma, solunumun durması, inleme, morarma gibi durumlarda hemen hekime başvurmalıdır. Annenin ateşli çocuğa yaklaşımı ateşi dereceyle ölçerek izleme, fazla giydirmeme, ılık suyla yıkama gibi yöntemleri izlemelidir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...